Pani Walewska (Pychotka)

Bardzo często pytaliście mnie o przepis na Panią Walewską, więc z okazji 10.000 fanów na moim facebookowym profilu, właśnie tym ciastem chciałabym Wam podziękować! ; ) Pani Walewska znana jest również pod nazwą Pychotka i ta druga jest dla mnie jak najbardziej zrozumiała ; ) Ciasto jest pyszne i dość proste w przygotowaniu, choć bardzo czasochłonne… ; ) Jeśli jednak lubicie spędzać czas w kuchni, a pieczenie Was relaksuje, gwarantuje, że efekt jest tego wart!!! Inspiracja tutaj. Moim zdaniem obowiązkowy punkt nadchodzącej Wielkanocy : ) Polecam!!!! 


Pani Walewska
Składniki na kruche ciasto (38×21 cm mierzone od dołu blachy):

  • 500 g mąki pszennej (3 szklanki minus 1 łyżka)
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200 g masła
  • 6 żółtek

Wszystkie składniki wyrobić i szybko zagnieść ciasto (zbyt długie wyrabianie może spowodować, że ciasto będzie zbyt twarde po upieczeniu). Kulę podzielić na pół, obie części przełożyć do lodówki.

Składniki na bezę:

  • 6 białek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Uwaga! Jeżeli podobnie jak ja, nie posiadacie 2 jednakowych blach potrzebnych w przepisie i pieczecie 2 warstwy oddzielnie, drugą bezę przygotujcie bezpośrednio przed pieczeniem, ponieważ nie może czekać ; ) Wtedy oczywiście na jedną partię powyższe składniki dzielimy przez dwa ; )
Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier (małymi partiami), cały czas mieszając mikserem. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać drewnianą lub sylikonową szpatułką.

Pozostałe składniki:

  • 450 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 100 g płatków migdałowych

Formę o wymiarach 38 x 21 cm (mierzone od dołu blachy) wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować na wymiar blachy i wyłożyć ją na spód. Ponakłuwać widelcem, a następnie na spód z ciasta przełożyć połowę dżemu z czarnej porzeczki. Na dżem przełożyć połowę masy bezowej (lub jeśli już podzieliliście składniki na pół i robiliście bezę z 3 białek to całość ; ). Na masę bezową przełożyć połowę płatków migdałowych. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175ºC (termoobieg) przez około 40 minut. Jeśli migdały będą nam się zbyt mocno przypiekać można przykryć blachę papierem do pieczenia. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.

Oba placki można piec razem w piekarniku (w termoobiegu), jeśli macie dwie takie same formy lub jeden po drugim, pamiętając, że tak jak już wspominałam drugą bezę należy wtedy przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Placki pozostawić do ostygnięcia.

Składniki na kremową masę:

  • 500 ml mleka (2 szklanki)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 16 g cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
  • 200 g masła
  • kilka kropli aromatu migdałowego

1 szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Drugą zmiksować blenderem z mąkami i żółtkami, a następnie dodać do gotującego się mleka. Zagotować, często mieszając, bo masa budyniowa nam zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia, przykrywając folią spożywczą.

Miękkie masło dokładnie utrzeć mikserem na jasny puch. Następnie niewielkimi partiami dodawać ostudzony budyń cały czas miksując. Dodać aromat migdałowy i dokładnie wymieszać. Masa nie będzie już taka gęsta, ale zwiąże się bardziej po schłodzeniu w lodówce.

Ostudzone placki przełożyć przygotowaną kremową masą i przełożyć do schłodzenia do lodówki na co najmniej 3 godziny. Najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce ; )

Smacznego : )

 

Beza doskonała

Wielkanocne Smaki - edycja IV


Follow my blog with Bloglovin

Komentarzy: 93

  1. 29 marca 2014 / 11:40

    Też kiedyś robiłam panią Walewską. I rzeczywiście jest sporo pracy przy niej, ale smak wszystko wynagradza 🙂

    • Marta
      Autor
      29 marca 2014 / 13:51

      Dokładnie, efekty są warte tej pracy 😉

  2. Agnieszka
    29 marca 2014 / 13:13

    Wygląda fantastycznie 😀

    • Marta
      Autor
      29 marca 2014 / 13:50

      Dziękuję! i dokładnie tak smakuje 🙂

  3. 29 marca 2014 / 17:52

    tyle razy już miałam zrobić… i jakoś mi się to nie udaje :p
    pięknie Ci wyszła!

    • Marta
      Autor
      29 marca 2014 / 18:04

      Ja też się bardzo długo zbierałam i teraz żałuję, że tak późno się zdecydowałam 🙂

  4. 29 marca 2014 / 21:37

    wygląda świetnie:) pięknie Ci wyszła pychotka:)

    • Marta
      Autor
      29 marca 2014 / 22:04

      Bardzo dziękuję 🙂

  5. 1 kwietnia 2014 / 21:42

    wygląda bardzo efektownie:) wieki nie jadłam.
    Ps. gotowanie za głosowanie już trwa:)

    • Marta
      Autor
      1 kwietnia 2014 / 22:11

      Dziękuję i polecam powrócić do przepisu 🙂

    • Marta
      Autor
      3 kwietnia 2014 / 20:14

      Bardzo dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      6 kwietnia 2014 / 16:31

      To prawda, jest bardzo pyszne i znika błyskawicznie 😀

  6. siostra
    6 kwietnia 2014 / 16:02

    Zamawiam na imieninki!!!

    • Marta
      Autor
      6 kwietnia 2014 / 16:31

      Zamówienie przyjęte 😀

  7. 6 kwietnia 2014 / 19:50

    Ja się jeszcze boję tego ciasta, ale Twoje wygląda idealnie 🙂

    • Marta
      Autor
      6 kwietnia 2014 / 21:06

      Wbrew pozorom ciasto nie jest trudne w przygotowaniu, jedynie bardzo czasochłonne 😉

    • Marta
      Autor
      6 kwietnia 2014 / 22:22

      Wcale się nie dziwię 😉

  8. Jaga
    15 kwietnia 2015 / 20:05

    Najlepsze ciasto na tej stornie ! robiłam już kilka razy, zawsze się udaje i wszystkim smakuje. Teraz czas na Twoje serniki 🙂

    • Marta
      Autor
      15 kwietnia 2015 / 23:27

      Bardzo się cieszę, dziękuję za komentarz 🙂

  9. Anula
    29 kwietnia 2015 / 9:46

    Lepsze niż z cukierni i udaje się nawet mnie, która ma dwie lewe ręce do pieczenia!

    • Marta
      Autor
      10 maja 2015 / 21:49

      Bardzo mi miło, że przepis się spodobał 🙂

  10. Sandra
    1 maja 2015 / 22:30

    Nie tylko wygląda, ale i smakuje wyśmienicie, dziękuję za przepis!

    • Marta
      Autor
      3 maja 2015 / 15:16

      Bardzo proszę, cieszę się, że ciasto smakowało 🙂

  11. Iza
    3 maja 2015 / 15:03

    Pyszna i nie było tak trudno jej zrobić jak się obawiałam, zamiast dżemu użyłam powidła, bo tylko to miałam w domu, w smaku też super 🙂

    • Marta
      Autor
      3 maja 2015 / 15:17

      Bardzo mi miło, że smakowało 🙂

  12. Karolina
    11 maja 2015 / 22:23

    Najlepsze! uwielbiam ten przepis – dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      11 maja 2015 / 23:03

      Bardzo mi miło, mam nadzieję, że jeszcze nie jeden przepis zasmakuje 🙂

  13. Luiza
    12 maja 2015 / 8:56

    Klasyczne ciasto, przepis perfekcyjny dziękuję i proszę o więcej 🙂

    • Marta
      Autor
      12 maja 2015 / 23:01

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂

  14. Lucyna
    13 maja 2015 / 23:06

    Wyborne 🙂

    • Marta
      Autor
      15 maja 2015 / 13:37

      Dziękuję 🙂

  15. Anita
    20 maja 2015 / 11:45

    Pyszne ciasto, trochę czasu potrzeba jak ktoś nie może piec na raz tych blatów, ale efekt super, lepiej niż z cukierni 🙂

    • Marta
      Autor
      21 maja 2015 / 10:00

      Bardzo mi miło, że ciasto przypadło do gustu 🙂

  16. Róża
    27 maja 2015 / 10:32

    Piękne wykonanie! mam nadzieję, że i u mnie tak wyjdzie 🙂 bardzo lubię Twoje przepisy więc powinno się udać 🙂 🙂

    • Marta
      Autor
      28 maja 2015 / 10:41

      Dziękuję i trzymam kciuki 🙂

  17. Arleta
    9 czerwca 2015 / 12:09

    Ciasto jak malowane, u nas wszyscy goście się zachwycali, dziękuję za super efekt 🙂

    • Marta
      Autor
      9 czerwca 2015 / 13:43

      Super, cieszę się, że smakowało 🙂

  18. Katarzyna
    16 sierpnia 2015 / 23:36

    Pani Marto rewelacja, trochę się obawiałam, bo ciepłe to nasze lato, ale córka przyjechała i tak mnie prosiła to jednak siła wyższa.. Ale warto nawet trochę się pogrzać przy obecnych upałach, bo ciasto poezja 🙂

    • Marta
      Autor
      17 sierpnia 2015 / 22:15

      Bardzo mi miło, cieszę się, że mimo upałów się Pani zdecydowała 🙂

  19. Milena
    16 listopada 2015 / 22:39

    Cudowne ciasto, efekt lepszy niż z najlepszej cukierni 🙂

    • Marta
      Autor
      17 listopada 2015 / 0:02

      Bardzo mi miło, że ciasto przypadło do gustu 🙂

  20. k.
    7 stycznia 2016 / 23:59

    Pierwsze wow jak podałam na stół, a jak zjedli… przepis perełka 🙂

    • Marta
      Autor
      8 stycznia 2016 / 1:11

      Dziękuję za komentarz, bardzo mi miło 🙂

  21. Ryba
    20 stycznia 2016 / 0:22

    Kocham to ciasto !!!!

    • Marta
      Autor
      20 stycznia 2016 / 21:57

      Ja również 🙂

  22. Roma
    12 lutego 2016 / 19:53

    Najwspanialsze ciasto pod słońcem! zawsze wychodzi i nie spotkałam nikogo komu by nie posmakowało, sama nie wierzę, że nawet JA umiem je wykonać :))) Dziękuję!

    • Marta
      Autor
      12 lutego 2016 / 21:13

      Gratuluję 🙂 to także i moje niezawodne ciasto 🙂

  23. Róża
    8 grudnia 2016 / 21:45

    Ciasto jest przepyszne i wyszło mi idealnie takie jak na zdjęciu co nie zawsze mi się zdarza 🙂

    • Marta
      Autor
      8 grudnia 2016 / 22:52

      Bardzo, bardzo mi miło! 🙂

  24. Ania
    11 grudnia 2016 / 19:09

    Pycha, bez dokładki się nie obyło 🙂

    • Marta
      Autor
      11 grudnia 2016 / 20:38

      Super! 🙂

  25. Julia
    13 grudnia 2016 / 21:03

    Ciasto jest przepyszne i dosłownie każdy prosi mnie o przepis 🙂 oczywiście zaznaczam że z Twojej strony 🙂

    • Marta
      Autor
      14 grudnia 2016 / 1:16

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  26. Mela
    17 grudnia 2016 / 0:06

    Cudowne ciacho! może trochę czasochłonne ale w sumie poza czekaniem bardzo łatwo się robi 🙂

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2016 / 1:04

      O tak, zdecydowanie warto poczekać 🙂

  27. Luiza
    30 grudnia 2016 / 0:45

    Ciasto wyszło przepyszne, upiekłam na Boże Narodzenie i zebrało same pochwały 🙂 oczywiście zniknęło pierwsze ze stołu a rodzinkę obdarowałam linkiem do Twojej strony 🙂 Nie zawodzisz!

    • Marta
      Autor
      31 grudnia 2016 / 2:17

      Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂 dziękuję za miłe słowa 🙂

  28. Żaneta
    2 stycznia 2017 / 21:27

    Obłędne i prostsze niż wygląda 🙂 przeczytałam listę składników (długą jak dla mnie) i chciałam odpuścić ale zachęcona komentarzami spróbowałam i nie żałuję naprawdę genialne ciacho 🙂

    • Marta
      Autor
      3 stycznia 2017 / 1:49

      Bardzo się cieszę, że się skusiłaś! 🙂

  29. Justyna
    4 stycznia 2017 / 12:25

    Twój blog znalazłam szukając przepisu na koktajl bo wydawało mi się że tylko tego nie zepsuję 🙂 później były kultowe już u nas kotleciki z łososia a teraz pierwszy raz upiekłam ciasto i od razu na głęboką wodę bo na swoje urodziny wymarzyła mi się Pani Walewska i wiesz co udała się! jestem przeszczęśliwa :)))))

    • Marta
      Autor
      5 stycznia 2017 / 0:38

      Ogromnie się cieszę 🙂 brawo!!!

  30. Ulka
    8 stycznia 2017 / 2:13

    Moje ulubione ciacho 🙂 super przepis polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      9 stycznia 2017 / 13:18

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  31. Kaśka
    24 stycznia 2017 / 18:15

    Przepyszne i nie tak skomplikowane jak myślałam 🙂

    • Marta
      Autor
      26 stycznia 2017 / 1:21

      Bardzo się cieszę, że ciasto przypadło do gustu 🙂

  32. Alina K.
    30 stycznia 2017 / 16:54

    Ciasto wyszło pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      30 stycznia 2017 / 22:41

      Bardzo mi miło 🙂

  33. Gata
    8 lutego 2017 / 23:27

    Niezawodne 🙂 piekę już 3 raz i zawsze się udaje 🙂

    • Marta
      Autor
      9 lutego 2017 / 17:14

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  34. Iza
    3 kwietnia 2017 / 0:25

    Ciasto jest pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      3 kwietnia 2017 / 23:16

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  35. Kinia
    4 maja 2017 / 19:18

    Wyszło super polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      14 czerwca 2017 / 23:57

      Bardzo się cieszę 🙂

  36. Marianna
    14 czerwca 2017 / 20:07

    Przepyszne !!!

    • Marta
      Autor
      14 czerwca 2017 / 23:57

      Super, że posmakowało 🙂

  37. Gaba
    2 lipca 2017 / 13:41

    Hit mojej urodzinowej imprezy bardzo dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      3 lipca 2017 / 1:28

      Bardzo mi miło, że posmakowało i przesyłam najlepsze życzenia 🙂

  38. Kacha
    11 sierpnia 2017 / 18:27

    Wspaniały przepis super całość szczegółowo opisana i mogłam bez problemu zrobić choć rzadko piekę 🙂 A ciasto co tu dużo mówić nieziemskie 🙂

    • Marta
      Autor
      12 sierpnia 2017 / 0:05

      Bardzo mi miło, dziękuję! 🙂

  39. Klara
    7 stycznia 2018 / 23:12

    Przepyszne ciasto goście wcinali że dokładkom nie było końca 🙂

    • Marta
      Autor
      8 stycznia 2018 / 1:19

      Bardzo mi miło 🙂

  40. Basia
    21 maja 2018 / 8:10

    Ciasto wyszło super 🙂

    • Marta
      Autor
      21 maja 2018 / 23:30

      Ogromnie się cieszę, że posmakowało 🙂

  41. Ewka
    28 października 2018 / 16:58

    Prawdziwa pychotka więc nazwa uzasadniona 🙂

  42. Kasia
    24 listopada 2018 / 15:31

    Ciasto jest super pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      25 listopada 2018 / 23:02

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  43. rita
    8 lutego 2019 / 0:48

    Przepyszne ciasto piekę kolejne od Pani i zawsze wychodzą 🙂

    • Marta
      Autor
      10 lutego 2019 / 0:46

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  44. Daria
    1 kwietnia 2019 / 11:50

    Ciacho jest super wczoraj miałam gości i wszyscy chcieli przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      2 kwietnia 2019 / 10:31

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
25 − 14 =