Kontakt

blog kulinarny

Miodowe bułeczki

Kiedy zostałam zaproszona do konkursu “Książęce Mistrzostwa smaku” moje pierwsze skojarzenie pasujące do piwa Książęce Chlebowo Miodowe to piwne bułeczki z miodem ; ) Dodatek cynamonu dodaje im dodatkowego aromatu i idealnie poprawiają nastrój w chłodne dni. Polecam! ; )


Bułeczki miodowe

Składniki (12 bułeczek):

  • 6 szklanek mąki pszennej
  • 2 opakowania suchych drożdży (14 g)
  • 4 szczypty soli
  • 1 szklanka piwa Książęce Chlebowo Miodowe
  • 1 niepełna szklanka mleka
  • 2/3 szklanki miodu spadziowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Mąkę wymieszać z drożdżami i solą. Zalać letnim mlekiem. Dodać piwo i pozostałe składniki. Dokładnie wyrobić ciasto (około 10 minut), najlepiej używając robota kuchennego z hakiem do zagniatania ciasta, ponieważ jest ono dość klejące. Ważne, aby nie podsypywać dodatkowo mąką, aby bułeczki były puszyste i delikatne po upieczeniu. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut. Po tym czasie podzielić na 12 części i formować bułeczki. (Ręce można oprószyć mąką, aby łatwiej było nadać klejącemu ciastu kształt ; ) Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na kolejne 30 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 C (góra-dół). Przełożyć do niego wyrośnięte bułeczki i piec przez 15-20 minut.

Smacznego ; )


Miodowe bułeczki


Korzenne przysmaki



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 10 grudnia, 2014
Kategorie: Ciasta, Ciasta drożdżowe

24 komentarzy

  1. Anusia

    Wyglądają obłędnie, jak z piekarni! Świetny pomysł i powodzenia w konkursie! 🙂

    1. Marta

      Nie dziękuję! 🙂

  2. Ahh.. już czuję ten cudowny zapach w całym domu po upieczeniu domowych bułeczek:)
    Pięknie

    1. Marta

      Również uwielbiam jak dom pachnie ciastem i wypiekami 🙂

  3. Magda

    Na pewno wypróbuję, wyglądają przepysznie. Pozdrawiam.

  4. oj, jakie ładne!
    ja szukam wszędzie przepisu na cynamonowe, bo chcę zrobić….ale wszędzie jakieś takie udziwnione te formułki;p

    1. Ola a wiesz, że jutro robię takie zwykłe, klasyczne …:) te są super, ale bardziej miodowe, a te jutrzejsze bardziej w kierunku słodkich wypieków, moze skorzystasz :):)

  5. tomek

    Super przepis

    1. Marta

      Cieszę się, że smakowały 🙂

  6. Iga

    Powodzenia, bułki zapowiadają się pysznie 🙂

  7. gin

    Mmm, pyszności 🙂 Idealne na weekendowe śniadanko 🙂

    1. Oj tak.. domowe pieczywo najlepsze na leniwe, weekendowe śniadania 🙂

  8. ewa129

    Najlepsze jakie jadłam! zamiast spadziowego użyłam miodu wielokwiatowego i też się sprawdził.

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  9. Magda

    Kolejny super przepis, podkradnę od Ciebie 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że przypadł do gustu i bardzo będzie mi miło, jeśli zechcesz go polecić 🙂

  10. Aga

    Zakochałam się w tych bułeczkach i Twoich zdjęciach 🙂

    1. Marta

      Dziękuję, a bułeczki polecam 🙂

Odpowiedz na „IgaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top