Młode ziemniaki z piekarnika

Młode ziemniaki z piekarnika to świetny dodatek do mięs i dań obiadowych. Bardzo aromatyczne, przypominają ziemniaki pieczone w ognisku i wakacyjne wyprawy. Polecam!!!

Młode ziemniaki z piekarnika

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • ulubione przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka, słodka papryka, kmin, rozmaryn, tymianek

Ziemniaki umyć, przełożyć do garnka zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Odcedzić, do garnka dodać olej i przyprawy, dokładnie wymieszać. Przełożyć równomiernie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, jeśli w garnku pozostanie trochę oleju przelać na ziemniaki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (termoobieg) przez ok. 25-30 minut, w zależności od wielkości ziemniaków.

Smacznego!

Komentarzy: 10

  1. Aga
    28 lipca 2020 / 15:20

    Kocham <3 do tego świeże masełko i jestem w niebie 🙂

    • Marta
      Autor
      8 sierpnia 2020 / 10:31

      🙂

  2. Malwina
    28 lipca 2020 / 16:15

    Czekałam na ten przepis bardzo dziekuje.

    • Marta
      Autor
      8 sierpnia 2020 / 10:31

      Bardzo proszę 🙂

  3. Majka
    28 lipca 2020 / 19:53

    Pyszności 😋 W podobny sposób robiłam domowe frytki, krojąc obrane ziemniaki, podgotowując i zapiekając 😍

    • Marta
      Autor
      8 sierpnia 2020 / 10:32

      Najlepszy sposób 🙂

  4. Kasia
    28 lipca 2020 / 23:47

    Pychotka 🙂

    • Marta
      Autor
      8 sierpnia 2020 / 10:32

      Super, że posmakowało 🙂

  5. Jola
    29 lipca 2020 / 11:25

    Cudowne jak dla mnie nic więcej nie trzeba 🙂

    • Marta
      Autor
      8 sierpnia 2020 / 10:32

      🙂 🙂 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
23 − 16 =