Muffinki czekoladowe z malinami

Czekolada i maliny to dla mnie połączenie idealne ; ) Po powrocie miałam ochotę na „szybki” wypiek i nazwa sprawdziła się nie tylko podczas przygotowywania muffinek, ale także w szybkości z jaką znikały ze stołu. Polecam koniecznie wypróbować, kiedy są jeszcze dostępne świeże maliny, choć można je również upiec z mrożonymi, więc jesień i zima też nie będą nam straszne ; )


czekoladowe mufinki z malinami
Składniki:

  • 225 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 300 ml kwaśnej śmietany
  • 80 g brązowego cukru
  • 60 g białego cukru
  • 80 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 2 szklanki malin (mogą być mrożone)

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukry. W drugim naczyniu mokre: roztrzepane jajka, śmietanę, olej. Połączyć zawartość naczyń, wymieszać do połączenia składników. Dodać maliny, czekoladę posiekaną na kawałki, wymieszać.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, do nich nałożyć ciasto do 3/4 wysokości.  Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut (lub dłużej z malinami mrożonymi), do tzw. suchego patyczka.

Smacznego : )


Komentarzy: 3

  1. Karo
    19 sierpnia 2011 / 21:19

    Czy moge pominac brazowy cukier? chetnie zrobie te mufki, ale szkoda mi kasy na cukier, bialy i tak drogi;P

  2. Marta
    Autor
    20 sierpnia 2011 / 0:06

    Pewnie, jeśli nie używasz brązowego cukru szkoda kupować tylko dla jednego wypieku. Zamiast pominąć, zastąp go białym cukrem 🙂

  3. Amela
    20 sierpnia 2011 / 11:28

    Właśnie muffinki siedza w piekarniku, slicznie pachna, wiec na pewno beda pyszne!

Skomentuj Amela Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
21 + 18 =