Muffinki jogurtowe

Przepis na te pyszne, delikatne muffinki otrzymałam od mamy, która znalazła go w Głosie Wlkp. ; ) Są idealnie wilgotne, w smaku przypominają odrobinę serniczki. Ich wykonanie nie zajmuje wiele czasu, a składniki potrzebne do przygotowania zapewne przeważnie mamy pod ręką. Polecam!


Składniki :

  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 400 g jogurtu naturalnego, użyłam typu greckiego
  • 100 g roztopionego masła

Suche składniki mieszamy. W oddzielnej misce mieszamy składniki mokre i dodajemy je do suchych. Całość ponownie mieszamy i nakładamy do papilotek. Można dodać nutelę, kawałki owoców, czekolady, konfitury itp. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok. 25 – 3o minut.

Smacznego : )

 


Komentarzy: 49

    • Marta
      Autor
      29 sierpnia 2012 / 15:44

      Dzięki!!! 🙂

  1. bad_girl
    27 sierpnia 2012 / 21:35

    Fajowskie, wygladaja troche jak serniczki, w smaku podobne?

    • Marta
      Autor
      29 sierpnia 2012 / 15:44

      Dokładnie tak, przypominają serniczki 🙂

  2. 28 sierpnia 2012 / 18:34

    Piękne i widać, że są przepysznie 🙂

  3. 28 sierpnia 2012 / 20:45

    podoba mi się, że szybko można je zrobić no i składniki faktycznie są pod ręką- myślę, że jutro zrobię je na podwieczorek – dzięki wielkie za przepis :))

    • Marta
      Autor
      29 sierpnia 2012 / 15:43

      Polecam 🙂

  4. 29 sierpnia 2012 / 12:09

    Z przyjemnością nominowałam Cię do Versatile Blogger Award:) Pozdrawiam!

    • Marta
      Autor
      29 sierpnia 2012 / 15:43

      Super, dziękuję 🙂

  5. Mary_Lu
    29 sierpnia 2012 / 18:10

    Namówiłaś mnie!! Dziś zrobię je!!!

  6. marta
    Autor
    29 sierpnia 2012 / 18:19

    Mam nadzieję, że zasmakują 🙂

  7. Mary_Lu
    30 sierpnia 2012 / 21:50

    A jak sprawdzić czy już na pewno gotowe? Bo mi coś piekarnik szwankuje 🙂 patyczek powinien być suchy?

  8. Mary_Lu
    30 sierpnia 2012 / 22:01

    dobra doczytałam że są wilgotne ufff to jednak mi wyszły 🙂

  9. Marta
    Autor
    30 sierpnia 2012 / 23:07

    Mary_Lu przepraszam za zwłokę, ale super, że się udały 😀
    MartynCia polecam, są bardzo smaczne 😀

    • Marta
      Autor
      31 sierpnia 2012 / 10:55

      Bardzo dziękuję za wyróżnienie!!! 🙂

  10. Mary_Lu
    3 września 2012 / 19:34

    Dziś zrobiłam je po raz drugi do środka wsadzając gorzką czekoladę, są przepyszne!!!

  11. Marta
    Autor
    3 września 2012 / 19:46

    Mary_Lu ostatnio robiłam z suszoną żurawiną – też super 😀 a z czekoladą pewnie jeszcze smaczniejsze 😀

  12. Mary_Lu
    6 września 2012 / 12:26

    ja się martwię że zaczynam się uzależniać od nich 🙂 Robię je po raz 3 i dziś nie dodałam wcale cukru a do środka wsadziłam po kawałku czekolady, zobaczę co to wyjdzie:) Chce uciszyć swoje sumienie że to wtedy nie będzie słodycz bo bez cukru:)

  13. Marta
    Autor
    6 września 2012 / 12:31

    Daj znać, czy w takiej wersji będą ok, bo w weekend też szykuję powtórkę w Twojej wersji z czekoladą, a wiadomo bez cukru mniejsze wyrzuty sumienia 😀

  14. Mary_Lu
    6 września 2012 / 13:01

    tak póki są ciepłe, to moje spostrzeżenia są takie, że mogłam dodać więcej czekolady gorzkiej i ciasto bez cukru jest tez dobrze, ja lube słodycze, nie koniecznie słodkie więc mi pasuje 🙂
    Ale chyba najlepiej to ćwierć szklanki cukru i do środka tafelek czekolady 🙂 tak robiłam ostatnio i było najpyszniej 🙂

  15. Marta
    Autor
    6 września 2012 / 13:22

    To metodą prób i błędów otrzymamy muffinki idealne:) będę robić tak jak polecasz, kusi mnie jeszcze wersja z jakimś musem z malin, albo konfiturą, bo ja słodkie wypieki uwielbiam 😀

  16. Mary_Lu
    6 września 2012 / 13:48

    🙂 no to próbuj i dziel się swoimi osiągnięciami 🙂 ja wiem że Ty lubisz słodkie wypieki, daje się zauważyć po blogu 😀
    Serdeczności przesyłam,

  17. Irena
    9 września 2012 / 16:26

    Marta, przejrzałam Twój blog.
    Extra przepisy.Mogę śmiało powiedzieć, że jesteś wielka nie tylko w tym, o czym piszesz, ale i w…konfrontacji z rzeczywistością.
    Pyszności. Duża buźka. Czekamy na więcej delicji.Pozdrawiamy: ja, Leszek i Maciek.

    • Marta
      Autor
      9 września 2012 / 16:48

      Dziękuję i również pozdrawiamy! 🙂

  18. Madzia
    18 listopada 2012 / 21:53

    Ratunku!!!mi wychodzą jakieś zakalcowate,najpierw pięknie rosną a potem opadają(jeszcze w piekarniku):(((

    • Marta
      Autor
      18 listopada 2012 / 22:03

      Ale już podczas pieczenia Ci opadły? 🙁 piekłam wiele razy i co prawda też mi opadały, ale dopiero po upieczeniu, nie miało to wpływu na smak 🙂

  19. Madzia
    19 listopada 2012 / 1:05

    tak podczas pieczenia opadają:(i mam wrażenie że w środku są surowe:(co ja źle robię?

  20. Marta
    Autor
    19 listopada 2012 / 1:37

    A wstawiłaś je do już nagrzanego piekarnika? nic innego nie przychodzi mi do głowy ;/

  21. Madzia
    19 listopada 2012 / 1:57

    tak piekarnik był nagrzany do 180 C góra i dół

  22. 12 grudnia 2012 / 19:12

    Właśnie szukałam takiego przepisu. Zaraz będę przyrządzać.

    • Marta
      Autor
      12 grudnia 2012 / 21:06

      Smacznego! 🙂

  23. muffinki
    31 grudnia 2012 / 23:18

    nie będą opadać jak dacie wiecej mąki. zamiast 1 szklanki dac 2. masa ma byc bardzo gęsta aż będzie ciężko spadać z łyżki. ja zrobiłam najpierw wg tego przepisu i wyrzuciłam bo wyglądaly jak surowe w srodku i opadły. jak dodałam mąki do pozostałej masy wyrosły idealnie

    • Marta
      Autor
      1 stycznia 2013 / 12:19

      A jak wyszły w smaku? 🙂 mi też trochę opadły, ale mimo to wyszły tak pyszne, że nie modyfikuję przepisu, bo żal poprawiać to, co tak nam smakuje tylko dla wyglądu 🙂

  24. Iza
    28 lutego 2013 / 16:18

    Ależ pysznie wygladaja, jak małe serniczki. Ja ostatnio wyprobowalam podobny przepis tylko z 1,5 szklanki mąki i mi zupełnie nie wyszly, gumowate, bez smaku prawie i strasznie przywarly do papilotek, tak ze nie mozna ich bylo oderwac (nigdy wczesniej zadne muffiny nie przywierały mi),mialam taka ochote na muffiny jogurtowe:( Poradzcie co moglam zroic zle? Robilam wedlug przepisy,jogurt naturalny gęsty, margaryna Kasia itd.

    • Marta
      Autor
      1 marca 2013 / 23:49

      Iza u mnie też trochę przywierały i opadły (jak widać na zdjęciu; ) ale w smaku wyszły super! Może zamiast margaryny wypróbuj masło i dodaj trochę więcej mąki, tak jak u mnie ?

  25. madzik
    29 czerwca 2014 / 20:02

    Wyszly mi pyszne.tylko ja dodalam make orkiszowa , ksylitol,orzeszki laskowe i aromat cytrynowe

    • Marta
      Autor
      6 grudnia 2015 / 1:25

      Bardzo mi miło, że smakowały 🙂

  26. Ana
    16 sierpnia 2015 / 23:20

    Genialne, wyszły przepyszne!

    • Marta
      Autor
      17 sierpnia 2015 / 22:12

      Super 🙂

  27. cosmopolitka
    5 grudnia 2015 / 20:00

    Są wspaniałe! zdecydowanie moje ulubione muffiny 🙂 Dodaję do nich siemię lniane i mango, polecam – rewelacja! Dzięki za przepis!

    • Marta
      Autor
      6 grudnia 2015 / 1:24

      Bardzo mi miło, super opcja z siemieniem i mango! 🙂

  28. Lila
    25 marca 2018 / 22:39

    Sa przepyszne idealne dla dzieci przynajmniej moje za nimi szaleja 🙂

    • Marta
      Autor
      26 marca 2018 / 17:55

      Moje również 😉

Skomentuj Irena Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Solve : *
27 + 29 =