Musowy torcik truskawkowy z migdałowym biszkoptem i żelką

Przepyszny, lekki tort z musem truskawkowym i kakaowym biszkoptem z dodatkiem migdałów. Prosty do wykonania, choć dość czasochłonny ze względu na czas oczekiwania, aż całość stężeje, dlatego pracę najlepiej rozłożyć na różne etapy. Puszysty truskawkowy mus wprost rozpływa się w ustach, a całość dopełnia błyszcząca owocowa żelka. Jeśli szukacie lekkiego tortu, ten będzie idealny. Sprawdzi się również w upalne dni. Polecam!!!

musowy torcik truskawkowy z migdałowym biszkoptem i żelką

Składniki na biszkopt migdałowy (tortownica 18 cm):

  • 2 jajka (wielkość L, temp. pokojowa)
  • szczypta soli
  • 80 g cukru
  • 75 g płatków migdałowych lub mąki migdałowej
  • 10 g naturalnego kakao
  • 20 g mąki pszennej

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do sztywnej piany stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Następnie dodać żółtka, zmiksować. Płatki migdałowe zmielić blenderem lub w młynku do kawy na konsystencję przypominającą piasek. Wymieszać z mąką i kakao. Dodać do ubitych jajek i delikatnie, równomiernie wymieszać szpatułką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (góra-dół) przez ok. 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Górną skorupkę delikatnie zeskrobać, dzięki czemu mus nie będzie odchodzić od biszkoptu.

Składniki na mus truskawkowy (tortownica o średnicy 21 cm):

  • 300 g truskawek (mogą być mrożone, ale należy je rozmrozić na tyle, aby dały się zmiksować blenderem)
  • 18 g żelatyny w proszku
  • 30 ml zimnej wody
  • 400 g śmietanki kremówki 30% (dobrze schłodzonej)
  • 60 g cukru pudru

Żelatynę zalać zimną wodą (jeśli wody będzie zbyt mało, aby zakryła całą żelatynę dolać jeszcze ok. 10 ml), wymieszać i odstawić na kilka minut do czasu aż napęcznieje. Truskawki odszypułkować, zmiksować blenderem na puree. Przetrzeć przez sitko do garnuszka. Podgrzewać do zagotowania i zdjąć z palnika. Do gorącego musu dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. (Aby mieć pewność, że masa będzie jednolita bez grudek, napęczniałą żelatynę rozpuszczam dodatkowo w kąpieli wodnej-na parze i w płynnej formie dolewam do musu). Truskawkową masę całkowicie wystudzić.

Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem. Stopniowo wlewać zimną masę truskawkową, delikatnie mieszając szpatułką do uzyskania puszystego, jednolitego musu.

Dno i boki tortownicy o średnicy 21 cm dokładnie wyłożyć folią spożywczą (spód i boki ciasta nie powinny dotykać bezpośrednio metalowej tortownicy, ponieważ ciasta na zimno przygotowane na nabiale bardzo szybko reagują z metalem i nabierają szarego koloru i metalicznego posmaku). Na dnie, w środkowej części ułożyć migdałowy biszkopt, przykryć musem truskawkowym, tak aby w całości otulił ciasto, wyrównać i schłodzić w lodówce przez ok. 60 minut.

Składniki na truskawkową żelkę:

  • 150 g truskawek (mogą być mrożone, wtedy należy je rozmrozić na tyle, aby dały się zmiksować blenderem)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 4 g żelatyny
  • 30 ml zimnej wody

Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić na kilka minut do napęcznienia. Truskawki odszypułkować, przełożyć do garnka, a następnie zmiksować blenderem na puree. Dodać sok z cytryny i cukier, zagotować i zdjąć z palnika. Do gorącego musu dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. (Aby mieć pewność, że masa będzie jednolita bez grudek, napęczniałą żelatynę rozpuszczam dodatkowo w kąpieli wodnej-na parze i w płynnej formie dolewam do musu). Żelkę wystudzić i wylać na stężały truskawkowy mus. Tort schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem udekorować świeżymi truskawkami i bezami.

Dodatkowo:

  • garść truskawek
  • kilka pokruszonych bezików

Smacznego!

Lekki tort przepis
Tort truskawkowy
Lekki tort z musem truskawkowym
Czekoladowy tort z truskawkami
Tort z musem truskawkowym
Torcik z musem truskawkowym

Inspiracja –  Nastoletnie wypiekanie. Pysznie i fit. J. Dragan

Komentarzy: 22

  1. Majka
    1 kwietnia 2021 / 9:42

    Cudowny ❤ Zbliża się wiele wyjątkowych okazji aby go wykonać 😉

    • Marta
      Autor
      1 kwietnia 2021 / 10:59

      Dziękuję i polecam, jest pyszny 🙂 Super się sprawdzi na świętowanie tych wyjątkowych okazji 🙂

  2. Danusia
    1 kwietnia 2021 / 10:54

    Wspaniały!!!

    • Marta
      Autor
      1 kwietnia 2021 / 10:59

      Bardzo dziękuję 🙂

  3. Aga
    1 kwietnia 2021 / 12:05

    Cudownie się prezentuje 🙂

    • Marta
      Autor
      1 kwietnia 2021 / 19:07

      Dziękuję 🙂

  4. Kinia
    1 kwietnia 2021 / 12:49

    Muszę zrobić wyglada super ❤️

    • Marta
      Autor
      1 kwietnia 2021 / 19:07

      Polecam 🙂

  5. Rebeka
    1 kwietnia 2021 / 14:17

    Cudowny! najpierw chciałam zrobić na majówke ale chyba tyle nie wytrzymam bedzie juz na wielkanoc 🙂

    • Marta
      Autor
      1 kwietnia 2021 / 19:07

      Super, bardzo polecam 🙂

  6. Agata
    1 kwietnia 2021 / 15:38

    Mniam mniam 🙂

    • Marta
      Autor
      1 kwietnia 2021 / 19:09

      🙂 🙂 🙂

  7. Ava
    3 kwietnia 2021 / 9:49

    Tort jest przepyszny dziekuje za kolejna inspiracje 🙂

    • Marta
      Autor
      6 kwietnia 2021 / 11:27

      Super, że posmakował 🙂

  8. Rita
    6 kwietnia 2021 / 10:41

    Ciasto jest cudowne zrobiło u nas furorę na Wielkanoc 🙂

    • Marta
      Autor
      6 kwietnia 2021 / 11:40

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  9. Agata
    13 kwietnia 2021 / 20:21

    Rewelacja ❤️ Lekki ale jaki pyszny! Smak lata zamknięty w cieście 🙂

    • Marta
      Autor
      14 kwietnia 2021 / 16:20

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  10. Sylwia
    16 kwietnia 2021 / 12:35

    Czy zamoast płatek migdałów można zblendować na piasek całe migdały?

    • Marta
      Autor
      16 kwietnia 2021 / 22:53

      Tak 🙂

  11. JK
    3 czerwca 2021 / 10:04

    Jak dodałem cukier puder do śmietanki i zacząłem ubijać to mi się zważyła. Druga śmietankę ubiłem najpierw i potem zacząłem dodawać cukier i też zaczęło się robić to samo, aczkolwiek zaryzykowałem dodałem masę truskawkową i ciasto było OK. Zastanawiam się czy nie lepiej dodać cukier na samym końcu ???

    • Marta
      Autor
      3 czerwca 2021 / 11:31

      Od zawsze miksuję całość razem i nie spotkałam takiego problemu, wg moich doświadczeń kluczowe jest bardzo mocne schłodzenie śmietanki oraz odpowiednia długość ubijania, zbyt długie miksowanie powoduje, że zaczyna się rozwarstwiać 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
23 − 12 =