Nowe oblicze gotowania – konkurs

Ostatnio  zauważyłam spore zainteresowanie tematem zbilansowanej diety. Czasy codziennego smażenia w głębokim tłuszczu dla wielu z nas chyba już minęły i pomimo, że tłuszcz jest nośnikiem smaku, wystarczy jego niewielka ilość, aby uzyskać pyszne danie.

Niewątpliwie ogromną rolę odgrywają tutaj nasi kuchenni pomocnicy, czyli naczynia, które wykorzystujemy podczas gotowania i smażenia. Moim ostatnim odkryciem jest patelnia Taurus marki AMBITION z powłoką Teflon Platinum Plus, odznaczającą się unikalną gładkością i wyższą wytrzymałością na zużycie – ścieranie i zarysowania. Zostało to potwierdzone testami zarówno przez profesjonalnych kontrolerów jakości, a także w domowych warunkach ; ) Warto dodać, że Teflon Platinum Plus to jedyna powłoka, która pozwala na używanie metalowych łopatek bez ryzyka uszkodzenia powierzchni.

Teflon, produkowany jest wyłącznie przez  firmę Chemours i jest to najbardziej znana powłoka zapobiegająca przywieraniu na świecie. Stanowi ona synonim doskonałej jakości i trwałosci, a także zdrowego gotowania. Technologia Teflon to systemy dwu–lub trzywarstwowe, które zostały przystosowane do intensywnego gotowania. Najpopularniejsza dwuwarstwowa powłoka to Teflon™Classic, która sprawdzi się dla osób gotujących okazjonalnie. Do intensywnego gotowania przeznaczona jest dodatkowo wzmocniona powłoka trójwarstwowa – Teflon™Select. Przy użytkowaniu obu z nich należy używać łopatek drewnianych lub z tworzywa. Z myślą o prawdziwych pasjonatach powstał nowy Teflon™Platinum Plus, który jest 50% bardziej odporny na zarysowania w porównaniu z Teflon™Platinum, co więcej podczas użytkowania możemy nawet wykorzystywać metalowe przybory do gotowania.

Osobiście korzystam z patelni marki Ambition  z linii Taurus z powłoką marki Teflon™ Platinum Plus. Jest ona wykonana z odlewanego aluminium z rączką przystosowaną do używania w piekarniku, co poza smażeniem i gotowaniem pozwala również na zapiekanie dań. Patelnia świetnie przewodzi ciepło, dzięki czemu przygotowanie dania się skraca i staje bardziej ekonomiczne. Odlewane aluminium jest odporne na odkształcenia i nie deformuje się pod wpływem temperatury. Nadaje się do użytkowania na wszystkich typach kuchenek (gazowe, elektryczne, a także indukcyjne).


Patelnia Taurus ambition
Główne, praktyczne zalety Teflon™ Platinum Plus, które zaobserwowałam podczas intensywnych prac w kuchni ; ) to:
– smażenie i gotowanie jest mocno ułatwione, ponieważ powłoka zapobiega przywieraniu potraw,
– przyrządzane potrawy są zdrowsze, ze względu na eliminację sporych ilości używanego tłuszczu,
– komfortowe, bezproblemowe zmywanie (zarówno ręczne jak i w zmywarce).
Dodatkowo mamy gwarancję bezpieczeństwa dla naszego zdrowia, ponieważ Teflon™ jest obojętny chemicznie, czyli nie reaguje z żywnością.


Jak zrobić omlet
Abyście sami mogli się przekonać, że powłoka Teflon™ to łatwiejsze i zdrowsze gotowanie, przygotowałam dla Was mini konkurs ; ) Aby wziąć w nim udział wystarczy odpowiedzieć w komentarzu na blogu na pytanie:

„Napisz, co oznacza dla Ciebie zdrowe smażenie w maksymalnie 100 słowach”.

Konkurs trwa od 21.10.15 r. – 4.11.15 r., do wygrania są 3 patelnie marki Ambition z linii Colour z powłoką Teflon™ Select. Pamiętajcie, że jedna osoba może wysłać tylko jedno zgłoszenie w konkursie. Odsyłam również do: Regulamin konkursu. Wyniki ogłoszone zostaną na blogu 12.11.15r. Powodzenia! ; )


Teflon
 


Ambition colour
Opisany produkt możecie również zakupić w sklepie internetowym tutaj.

Komentarzy: 317

  1. Magda
    26 października 2015 / 13:10

    Moim zdaniem, żeby w ogóle mówić o zdrowym smażeniu, trzeba zacząć od tego NA CZYM smażymy – i mam tu na myśli zarówno patelnię, jak i tłuszcz, z którego korzystamy. Dobra patelnia to podstawa i nie warto na niej oszczędzać, podobnie rzecz ma się ze zdrowymi olejami. Lepiej zainwestować w te nieco droższe, ale zdrowsze. Bardzo wzięłam sobie do serca słowa z rewelacyjnej książki „Historia wewnętrzna”, której autorka pisze, że poprzez naczynia limfatyczne zarówno najlepsza oliwa jak i tani tłuszcz trafiają wprost do serca. To zdanie przekonało mnie, że warto zwrócić uwagę na czym smażymy.

  2. Barbara Stachelek
    26 października 2015 / 13:12

    Ważny jest wybór odpowiedniego oleju. – Używajmy zdrowego tłuszczu o wysokim punkcie dymienia i niskim poziomie nasyconych kwasów tłuszczowych, czyli oliwy z oliwek, oleju rzepakowego, sojowego lub z orzeszków ziemnych. Do smażenia np.frytek najlepiej używać frytkownicy lub specjalnie do tego celu skonstruowanego garnka. To naczynia wyposażone w drucianą siatkę, dzięki której można smażyć potrawę na całej powierzchni. Umożliwiają także błyskawiczne wyjęcie i odsączenie produktów z tłuszczu. Coraz większą popularnością cieszy się także naczynie, które przyjechało do nas z Azji, czyli wok. Podczas smażenia w tym naczyniu zużywamy znacznie mniej oleju niż np. w frytkownicy. Znaczenie ma również kształt, dzięki któremu tłuszcz ze smażonych składników spływa do środka woka.Więc smażenie może być zrowe ale z zachowaniem pewnych reguł.Pozdrawiam

  3. 26 października 2015 / 13:32

    Zdrowe smażenie dla mnie oznacza nietłuste, smaczne i zarazem bezpieczne dla naszego organizmu potrawy- smażone jest pyszne i póki co niezdrowe, ale ciągle szukam skutecznej metody na to, aby smażone dania były jak najmniej uciążliwe dla naszego układu trawiennego, w miarę lekkostrawne oraz bogate w witaminy.Testuję różne patelnie, tłuszcze oraz kompozycje pokarmów, więc mam nadzieję, że niebawem osiągnę zamierzony cel.

  4. 26 października 2015 / 14:04

    O pięknej nowej teflonowej patelni marzę,
    wtedy będę mogła powiedzieć, że zdrowo smażę!
    Obok odpowiedniej patelni trzeba postawić olej rzepakowy,
    który do smażenia jest najbardziej zdrowy!
    Jednokrotnie olej rozgrzewamy, na kolejne porcje zawsze wymieniamy!
    Na patelni nowej, teflonowej olej do minimum ograniczamy,
    tym sposobem smażenie zdrowe mamy! 🙂

  5. Marzena Skalińska
    26 października 2015 / 14:06

    Wybrać olej roślinny wlewać mało tłuszczu używać teflonu a potrawy odsączać na ręczniku papierowym

  6. Monika
    26 października 2015 / 14:08

    Zdrowe smażenie to smażenie na patelni beztłuszczowej lub jeśli takowej nie posiadamy stosując minimalną ilość oliwy z oliwek najlepiej. Zdrowe oznacza smażenie krótkotrwałe, ale wystarczające na odpowiednie przygotowanie posiłku, bez przedłużania, które powoduje wsiąkanie tłuszczu w nasz posiłek, jak również powodujące wiórowatość tegoż posiłku. Zdrowe to bez stosowania soli, a w zamian innych wielu opcji przypraw, które mamy obecnie dostępne na rynku.
    Zdrowe smażenie to smażenie mięsa wraz z dużą ilością kolorowych warzyw.

  7. Gracka
    26 października 2015 / 14:10

    Pływasz, biegasz, w twarz wklepujesz kremy?
    Zacznij się przyglądać co na co dzień jemy
    Czy tłuszcz kapie i w kuchni skwierczy zuchwale
    Może staczy mniejsza dawka? Może czasem wcale?
    Chcesz być piękna i zdrowa- prawdę Ci wyłuszczę:
    Do picia jest woda, a nie płynne tłuszcze 😉

    MARZY MI SIĘ PATELNIA TEFLONOWA
    CO ZDROWO SMAŻY, TAKA PIĘKNA I NOWA….
    🙂

  8. Mirka
    26 października 2015 / 14:14

    Aby potrawy były smaczne,zdrowe i lekkostrawne należy dobrać odpowiedni olej najlepiej roślinny,należy wlewać mniej tłuszczu,dlatego warto używać patelni z powłoką nieprzywieralną np:teflonową lub ceramiczną,a usmażone potrawy odsączać na papierowym ręczniku

  9. NaturalFlyWriter
    26 października 2015 / 14:39

    Zdrowe smażenie?
    Każdego kucharza marzenie.
    Więc sprawdź dwa razy jak przygotować jedzenie, by nie zaskoczyło poranne ważenie. Smaż zdrowo, zrób dobre wrażenie. Z patelnią Ambition to nie utrapienie.

  10. yumechu
    26 października 2015 / 14:45

    Zdrowe smażenie to dla mnie przede wszystkim smażenie na dobrej patelni, wykonanej z wysokiej jakości tworzywa i dostosowanej do naszej kuchenki. Istotna jest też możliwość wyeliminowania lub ograniczenia wykorzystywanego do smażenie tłuszczu, a także jego dobór. Ja korzystam na przykład z masła klarowanego, oliwy z oliwek lub oleju ryżowego. Po smażeniu dobrze jest położyć jedzenie na papierowym ręczniku, by wchłonął tłuszcz.

  11. Marzena
    26 października 2015 / 14:47

    Zdrowe smażenie to smażenie, które pozwoli przygotować mi produkt szybko i bez przywierania – niezależnie od tego, czy dodam tłuszcz czy nie! Jeżeli sprzęt, którego używam w ogóle nie wymaga tłuszczu przy smażeniu, to bardzo chętnie go stosuję. Dla mnie liczy się wygoda, smak, zdrowie i efektywność w kuchni.

  12. 26 października 2015 / 15:05

    Najważniejsze jest prawidłowe dobranie patelni, smażenie bez dodatków tłuszczu stało się ostatnio modne, zdrowe i konieczne. Patelnie biorące udział w konkursie dają gwarancję jakości, trwałości i bezpieczeństwa są przydatne w każdej kuchni i pomagają nam uzyskać wspaniałe potrawy przygotowane bezpośrednio na patelniach. Patelnie z powłoką nieprzywierającą to absolutnie konieczność w kuchni. Dobry smak potraw bez tłuszczowe smażenie, duszenie, pieczenie to wspaniałe wieści dla kucharzy i dla domowych kuchcików.

  13. 26 października 2015 / 15:13

    Dla mnie zdrowe smażenie jest dwojakie. A mianowicie smażenie na suchej, dobrze rozgrzanej patelni zwłaszcza naleśników, placuszków itp. Jednak nie zawsze da się smażyć wyłącznie bez tłuszczu dlatego preferuję smażenie na zdrowych tłuszczach takich jak olej rzepakowy, oliwa czy olej kokosowy w niewielkich ilościach, najczęściej jedynie patelnia posmarowana olejem za pomocą pędzelka. Ważne jest również aby nie smażyć za długo.

    Pozdrawiam serdecznie
    Justyna
    Kuchenne fascynacje

  14. aniasadlak8@gmail.com
    26 października 2015 / 15:22

    Niedawno zostaliśmy rodzicami cudownej Marcysi. Od momentu jak dowiedzieliśmy, że nasza rodzina się powiększy całkowicie zmieniliśmy styl życia oraz odżywiania się. Teflon nie potrzebuje dużo tłuszczu, aby idealnie wysmażyć daną potrawę. Ta patelnia byłaby spełnieniem jednym z naszych malutkich marzeń. Córeczka zawsze miałaby przyrządzane na niej zdrowe i pyszne jedzenie:)

  15. GoVegan
    26 października 2015 / 15:22

    Zdrowe smażenie, to smażenie bez tłuszczu…jakiegokolwiek tłuszczu!!! Tłuszcze roślinne a tym bardziej tłuszcze zwierzęce są produktami nienaturalnej ekstrakcji – to ludzie tworzą oleje, masła itp. kumulując niepotrzebnie szkodliwe dla zdrowia substancje. Zamiast jeść skumulowane tłuszcze, uzupełniajmy je ich naturalną formą – orzechy, nasiona. Zamiast smażyć, pieczmy, albo używajmy specjalnych patelni. Tłuszcz który jesz, jest tłuszczem który nosisz.

  16. rachelka
    26 października 2015 / 15:42

    Samo smażenie juz wydaje nam się niezdrowe ale dzięki patelni z powłoką Teflon smażenie staje się zdrowsze bo przede wszystkim teflon jest obojętny chemicznie, czyli nie reaguje z żywnością. Dlatego nieważne co smazymy, dusimy i na jakim oleju bez odpowiedniej patelni nic nie będzie zdrowe.

  17. David
    26 października 2015 / 15:56

    Zdrowe smażenie to przede wszystkim dobra patelnia i odpowiedni rodzaj tłuszczu do smażenia, gdyż jest ich dużo i nie każdy idealnie nadaje się. Olej palmowy, smalec, masło, oliwa – tyle tego jest, że trzeba dobrze się zastanowić, zanim coś usmaży się! To właśnie dlatego stwierdzam, że dobra patelnia + odpowiedni tłuszcz dają nam gwarancje, że z uśmiechem będziemy dana potrawę jeść.

  18. Anna
    26 października 2015 / 16:42

    Zdrowe smażenie to pysznego smaku i wartości odżywczych maksimum
    A tłuszczy i niezdrowych rzeczy zero lub niezbędne minimum…
    Zdrowe smażenie to na kuchnie lepsze i zdrowsze spojrzenie!

  19. anna gojdka
    26 października 2015 / 16:55

    patelnia teflonowa dobrej jakosci jest cenna ale nasze zdrowie jest jeszcze cenniejsze,od tego co jemy i jak zostalo przygotowane dobre jedzonko daje nam znac organizm.Ta patelnia jest bardzo potrzebna w gospodarstwie domowym,mala ilosc oleju,dla mnie wprost rzepakowy i podajemy rodzinie zdrowe,pyszne potrawy ktore nie topia sie w tluszczu.Jezeli zdrowo chcemy jesc patelnie teflonowa trzeba miec.

  20. vitos
    26 października 2015 / 17:38

    Zdrowe smażenie oznacza dla mnie przede wszystkim radość mojej rodziny i moich znajomych, z którymi często spożywam posiłki. jestem osobą, która zwraca szczególną uwagę na to czym się odżywia (i częstuje innych) oraz przygotowuje posiłki. Dzięki temu podejściu wszelkie smażone przeze mnie potrawy nabierają niesamowitego smaku i są przede wszystkim zdrowe co przekłada się na zdrowie moje i innych 😉 A jak wiadomo zdrowie daję szczęście i radość 🙂

  21. 26 października 2015 / 18:10

    Zdrowe smażenie, to oczywiście beztłuszczowe smażenie warzyw, białek jaj, chudego kur,czaka, liścia sałaty albo co najwyżej kawałka tofu… No fajnie, a coś do jedzenia??? Jasne! To także smażenie naleśników, racuchów, omletu czy klasycznych kotletów. Pod jednym jednak warunkiem – że będzie to smażenie na odpowiednim tłuszczu oraz na wysokiej jakości patelni, no i niezbyt często, czyli np. 2 razy w miesiącu 🙂 Smażmy na oliwie lub oleju rzepakowym, posiłki przyprawiajmy świeżymi ziołami wspomagającymi trawienie i co najważniejsze – zdrowe smażenie, to smażenie z dodatkiem zdrowego rozsądku. Tłuszcz też jest nam potrzebny, nie wariujmy z tymi lajtami 😉

  22. klaudia
    26 października 2015 / 18:20

    Do zdrowego smażenia potrzebny jest dobry olej. Przy jego wyborze warto zwrócić uwagę na jego skład. Tak samo jak olej ważna jest też dobra patelnia. A jeśli chodzi o samo smażenie powinno ono trwać jak najkrócej. Jedzenie zawsze kładziemy na dobrze rozgrzanym oleju, aby pochłonęło mniej tłuszczu.

  23. Maria Słoboda
    26 października 2015 / 18:49

    Zdrowe smażenie dla mnie to takie bez zbędnej ilości tłuszczu, który ma zły wpływ na nas samych. Do zdrowego smażenia potrzeba odpowiedniej patelni, która się nie przypala nadmiernie i nie potrzebuje dużej ilości tłuszczu, bo to bardzo ważne jak dla mnie o zdrowie trzeba dbać, by zniwelować mazdżycę nadciśnienie i wiele innych chorób.

  24. karoll0
    26 października 2015 / 19:28

    Zdrowe smażenie jest wtedy gdy do jajecznicy dodaję świeży szczypiorek!

  25. kasia
    26 października 2015 / 20:17

    Nie smażyć na smalcu lecz na oleju tłoczonym w naturalny sposób,bez użycia chemii.Patelnia powinna być teflonowa lub ceramiczna.Samo smażenie powinno trwać jak najkrócej, trzeba poczekać aż olej odpowiednio się nagrzeje wtedy jedzenie usmaży się szybciej i wchłonie mniej tłuszczu.

  26. Emi
    26 października 2015 / 20:47

    Zdrowe smażenie ? zależy co kto rozumie . Pamiętam kiedyś kupiłam mamie patelnie , po tyg zdarła się jedna powłoka, jedzenie na niej robione były nie smaczne , przypalone czyli tym samym nie zdrowe, innym razem kupiłam patelnię z powłoką teflonową i jedzenie było niczym rozkosz. Choć wiele też ma na czym smażymy czy maśle, oleju, oliwie bądź smalcu . Ja osobiście zmaże na oliwie, naleśniki na suchej patelni( chociaż powłoka nie schodzi z naleśnikiem jak na wcześniej patelni ) Szczerze schabowy smażony na smalcu to nie jest wielkie zło, bo ważny jest umiar, rozum i patelnia 😛

  27. Justyna
    26 października 2015 / 21:05

    Zdrowe smażenie jest dla mnie bardzo ważne, ponieważ dbam o figurę i zdrowie nie tylko moje ale także mojej rodziny. Nie wyobrażam sobie podać dzieciom potrawy która byłaby przygotowana z niezdrowych składników, w niezdrowych naczyniach.

  28. Andżelinka
    26 października 2015 / 21:20

    Zdrowe smażenie – jest wtedy kiedy super naleśniczki przyrządzane przez mojego męża nie ociekają strasznym tłuszczem, który odbija się później na naszym zdrowiu, a za to są smażone beztłuszczowo lub na posmarowanej olejem patelni 🙂 Wtedy są najpyszniejsze i najzdrowsze 🙂

  29. JohnJohny
    26 października 2015 / 21:20

    Zdrowy tłuszcz
    Dieta
    Roślinny olej
    Odpowiednia temp.
    Warzywa
    Emocje

    Smak
    Masło, a nie margaryna
    Ambition Teflon
    Żywność nieprzetworzona
    Energia
    Naturalne składniki
    Innowacyjna patelnia
    Ekonomia

  30. Michał
    26 października 2015 / 21:22

    Dla mnie Zdrowe smażenie to bezpieczeństwo dla mojej rodziny. To też o wiele lepszy smak potraw które gotuje. Zdrowe smażenie nie kojarzy mi sie z reklamami i tym jak coś później ciężko schodzi z patelni. W domu tylko ja gotuje i kiedy podaje swoje kotlety na stół i widzę jak wszyscy je pałaszują wtedy wiem że posiłek jest dobry. Niestety żeby był dobry nie mogę prawie w ogóle używać oleju na patelnie a to jest możliwe tylko z bardzo niewieloma patelniami. A jak wiadomo mało oleju to zdrowsze jedzenie i często o wiele smaczniejsze.

  31. Krzysztof
    26 października 2015 / 21:30

    Zdrowe smażenie to składników skwierczenie, przyjemne dla ucha, bez brudzenia olejem fartucha. Chrupiące, złociste, smaczne smażenie nie powinno wpływać na brzucha zwiększenie. Istotny również jest kształt potrawy, nie przywierając do patelni – nie utrudnia sprawy. Szybkie patelni mycie, wydłuża życie, zaoszczędza czas, tak ważny dla mas. Teflon dla ludzi chemicznie bezpieczny – w każdej rodzinie to gość konieczny! Oby nie zabrakło go u mnie w domu, chętnie przygarnę patelnię z Teflonu. Razem wykarmimy wygłodniałą rodzinę, będą mieć wszyscy zadowoloną minę. Patelnia z Teflonu to wybawienie – od teraz zdrowsze będzie smażenie! Teraz dopiszę z przyjemnością – ostatnie słowo jest formalnością!

  32. Agnieszka S
    26 października 2015 / 21:41

    Zdrowe smażenie oznacza dla mnie smażenie z użyciem małej ilości tłuszczu na doskonałej patelni. Do takiej patelni nic nie przywieram. Mięso jest soczyste w środku, ale złociste i chrupiące na zewnątrz. Także omlet lub naleśnik nie przysparza najmniejszych problemów nawet dla niedoświadczonego kucharza. Chwilę po wlaniu na patelnię można go już spokojnie przewrócić. Ograniczając tłuszcz nie tylko ulepszamy smak potrawy (nie smakują one ciągle tak samo), ale też dbamy o naszą wątrobę, dobre samopoczucie i figurę 🙂

  33. Emka
    26 października 2015 / 23:11

    Zdrowe smażenie to przede wszystkim pyszne potrawy, dobrze dobrane składni i dobra zabawa. Trzeba lubić to co się smaży, jak i to na czym się smaży.

    Pozdrawiam 🙂

  34. julciap26
    26 października 2015 / 23:27

    W szufladzie w szafce patelnia mieszkała,
    Chciała smażyć zdrowo, ale nie umiała,
    Poczytała w Internecie co w smażeniu ważne,
    Porobiła notatki, oj całkiem pokaźne,
    Dowiedziała się, że trzeba wybrać właściwe oleje,
    Tu np. rzepakowy, mało się go leje,
    Że przenigdy nie można przegrzewać oleju,
    Bo się tworzą związki chemiczne trujące, że jeju,
    Olej musi być świeży, a nie używany,
    By posiłek smażony był pyszny, udany,
    A na koniec patelnia sobie zapisała,
    Żeby po smażeniu danie odsączała
    Na ręczniku zwykłym, takim papierowym,
    To smażony posiłek będzie bardziej zdrowym,
    Patelnia więc prędko zabrała się za smażenie,
    Rozpoczęła ciut zdrowsze rodziny żywienie.

  35. Typicalk
    26 października 2015 / 23:47

    Krótko o zdrowym smażeniu napisać mam? Chyba łatwo ten egzamin zdam. 🙂 Bo nie ma co tu pisać za wiele – smażenie bez tłuszczu moi przyjaciele! Uwierzcie mi, że i taki posiłek dobry być może, a dobra patelnia w tym zadaniu pomoże. A jeśli bardzo odczuwasz oleju braki, to pamiętaj – wlewaj nie byle jaki! I nie wolno na jednym tłuszczu kilka razy smażyć, bo zdrowiej jeść możesz i… trochę mniej ważyć. 😉

  36. 1matii1
    27 października 2015 / 0:32

    Zdrowe smażenie to sprytne smażenie 😉
    Unikamy tłuszczyku bo to i nie zdrowe i nie ładnie się w nas odkłada.

    Dlatego gdy się da np. smażymy sobie boczek (a co! czasem można) to nie dajemy dodatkowych tłuszczyków tylko używamy tego wytopionego.
    Czasem jednak trzeba dać, ale trzeba dawać jak najmniej (oczywiście nie przesadzając w 2 stronę). Np jajeczniczka, malutko masełka na podkład i będzie ładnie.
    Można też czasami zamiast kotleta zrobić mięsko bez panierki, wtedy też zużyjemy mniej tłuszczyku.

  37. Katarzyna
    27 października 2015 / 6:57

    Dla mnie zdrowe smażenie oznacza nie używanie tłuszczów ani innych nie zdrowych przypraw. Zdrowe smażenie to również smaczna kompozycja warzyw, mięs i innych składników, które nie tylko cieszą oko ale też i są smaczne.

  38. Andrej23
    27 października 2015 / 8:38

    Smażenie dla mnie oznacza majstersztyk kulinarny na który składają się:
    -patelnia klasy Premium z pokrywką
    -olej rzepakowy (najlepiej nierafinowany) jako tłuszcz
    -odpowiednia temperatura smażenia (zależy od produktu)
    -drewniana łyżka do mieszania itp
    Całość naależy zbilansować tj. zachować odpowiednie proporcje (głównie tłuszczu)

  39. Ewa
    27 października 2015 / 10:15

    Zdrowe smażenie to przede wszystkim ROZSĄDNE smażenie.
    Z odrobiną tłuszczu, który nada smak, nie pozbawi składników zdrowotnych właściwości i nie obciąży naszego organizmu.
    Na patelni, która nie przypali dania i na której po zmywaniu nie zostanie żadna pamiątka.

  40. MonikaWrocław
    27 października 2015 / 11:12

    Zdrowe smażenie to przede wszystkim prawidłowe smażenie na dobrej jakości patelni :
    (A) mbitna marka
    (M) ała ilość tłuszczu
    (B ) ezpieczeństwo
    ( I ) nnowacyjna
    (T) eflon
    ( I ) nteligentna
    (O) dporna na zarysowania
    (N ) owoczesna

    • MonikaWrocław
      28 października 2015 / 0:21

      (A) mbitna marka
      (M) ała ilość tłuszczu
      (B ) ezpieczna
      ( I ) nnowacyjna
      (T) eflonowa
      ( I ) nteligentna
      (O) dporna na zarysowania
      (N ) owoczesna

      Idealna!

  41. Anika
    27 października 2015 / 11:42

    Smażenie nie musi być niezdrowe. Wystarczy, że użyjemy oleju z zawartością kwasów nienasyconych: olej rzepakowy, kokosowy czy kukurydziany. Oliwa z oliwek Extra Virgin jest wyjątkiem wśród olei krótkotrwałych, jednak należy jej używać tylko do krótkiego obsmażania np. podczas robienia jajecznicy czy szybkiego przypiekania kurczaka. Tłuszcze są bardzo zdrowe i nie należy ich unikać, warto jednak znać umiar i kontrolować ilość dodawaną do smażenia, a na pewno nie zaszkodzi to naszemu zdrowiu, wręcz przeciwnie, dostarczy cennych witamin i energii. Dlatego dla mojej rodziny przygotowuje sprawdzone smażone i bardzo zdrowe posiłki,

  42. anka
    27 października 2015 / 12:25

    Aby zdrowo jeść należy zdrowo przyrządzać posiłki. Będzie to skuteczne wtedy gdy zaczniemy od wyboru jak najlepszych patelni i garnków do smażenia i gotowania. Polecam patelnie na których można smażyć bez tłuszczu, jedzenie wtedy jest zdrowsze, nie jest tłuste i ciężkie a smakuje równie dobrze.

  43. Judyta
    27 października 2015 / 12:28

    Zdrowe smażenie to rozsądne i odpowiedzialne dbanie o życie swoje i rodziny. 🙂

  44. Anka
    27 października 2015 / 12:52

    Smażone jest piękne, jak ciało na plaży!
    Mięsko pięknie pachnie i smacznie się praży.
    Choć być może to warzywka?
    Taka eko to zagrywka!
    Podsyci aromat, wyostrzy smak,
    Do jedzenia da nam znak!

  45. gregory house
    27 października 2015 / 13:55

    Przede wszystkim zdrowe smażenie to zdrowe odżywianie się. 🙂

  46. Alicja M.
    27 października 2015 / 13:56

    Smacznie, zściedrowo i kolorowo. Tłuszcz nie może być byle jaki. To podstawa !! Smak dania od niego zależy. Produkty- tylko świeżę, najlepiej kolorowe, by oprócz tego, że mają wspaniale smakować, muszą też wyglądać apetycznie. Patelnia, oczywiście, nie byle jaka. Musi się szybko nagrzewać i dobrze smażyć, by zapach dania unosił się w kuchni drażnił kubki smakowe wszystkich wokół. No i smażenie, gotowanie, to taniec, to zabawa, to radość. Jak to spełnimy, to będzie już zdrowo i smacznie 🙂

  47. Paula Paulina
    27 października 2015 / 15:58

    Żeby zdrowym stale być, trzeba mądro jeść i żyć!
    Tu postawą jest posiłków przygotowywanie,
    Podczas smażenia dobrego oleju używanie!
    Gdy smażymy to tylko na tych co możemy,
    Wyliczamy tutaj olej kokosowy, po którym nie tyjemy!
    Zbudowany ze krótko i średnio łańcuchowych kwasów tłuszczowych,
    używających innych tłuszczy nie będziemy mieli organów zdrowych!
    Szczególnie mowa o naszej wątrobie,
    Także bierzmy pod uwagę nasze jedynie zdrowie!
    Gdy mamy w posiadaniu patelnie teflonową,
    To wtedy mamy również potrawę zdrową!
    Przy niej nie są potrzebne nam tłuszcze żadne,
    Bo radzi sobie bez tego i to jest wnet ładne!
    Zdrowe smażenie na teflonie to wielka zaleta,
    Gdy podczas posiłku jemy nie olej, a tylko kotleta!

  48. Piotr W
    27 października 2015 / 18:46

    Świadomość tego, że zrobiłem wszystko co mogłem by zapewnić mojemu dziecku start w zdrowe żywienie poprzez perfekcyjne smażenie. Jest dla mnie tym co chcę w życiu spełnić.

  49. Urszula
    27 października 2015 / 18:48

    🙂

    Jak smażyć zdrowo? Postaram się streścić,
    wszak ów sekret zdrowia w patelni się mieści.

    Gdy unikasz tłuszczu, najsłuszniejszym krokiem
    będzie zapewnić trwałą powłokę.

    Kiedy jest gładka i ciepło przewodzi,
    nic nie przywiera – w kuchni się powodzi.

    Teflon z potrawą nie zareaguje,
    więc każdy smakosz wciąż świetnie się czuje.

    Patelnia na plusie to smażenie zdrowe
    – nawet, gdy łopatki są metalowe!

    Czy to w piekarniku, czy na kuchenkach,
    przyrządzanie dań to już nie udręka.

    Nerwy zachowasz w doskonałym stanie,
    gdy komfortowe będzie zmywanie.

    🙂

  50. 27 października 2015 / 18:49

    Zdrowe smażenie jest dla mnie uśmiechem mojego dziecka oraz moją świadomością, że zrobiłem wszystko by zapewnić mu start w zdrową przyszłość!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
27 + 2 =