Odrywane bułeczki cynamonowe

Jesień kojarzy mi się z długimi wieczorami spędzanymi w towarzystwie ciepłego koca, dobrej książki i oczywiście czegoś pysznego ; ) Cynamonowe bułeczki do odrywania idealnie wpasowują się w ten klimat i jedyną ich wadą jest prędkość z którą znikają, pomiędzy przewracaniem kolejnych kartek w książce ; ) Polecam!


Cynamonowe bułeczki do odrywania
Składniki na ciasto (12 sztuk):

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 265 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/4 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 1 łyżka masła
  • brązowy cukier + cynamon do oprószenia

Mleko wraz z masłem i cukrem podgrzewać do uzyskania jednolitej, płynnej masy. Przestudzić. Dodać pokruszone drożdże, 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut.

Resztę mąki przełożyć do dużej miski, dodać sól i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (najlepiej przy użyciu robota kuchennego ok. 7 minut). Rozwałkować na prostokąt. Posmarować go roztopionym masłem, całość posypać cukrem i cynamonem. Pokroić na mniejsze prostokąty o mniej więcej jednakowej wielkości. Ułożyć z nich 5 warstwowe bułeczki i przełożyć do formy na muffiny wysmarowanej masłem, krótszym bokiem do dołu. Odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 C (góra-dół) przez ok 12 minut, do uzyskania złotego koloru.

Smacznego : )


bułeczki do odrywania Inspiracja

Komentarzy: 34

  1. Marlena
    16 października 2015 / 9:33

    Bardzo pięknie się prezentują, uwielbiamy Pani drożdżowo dyniowe drożdżówki, więc te zapewne też będą wyśmienite 🙂

    • Marta
      Autor
      19 października 2015 / 0:00

      Bardzo mi miło 🙂 polecam wypróbować 🙂

    • Marta
      Autor
      19 października 2015 / 0:01

      Tak właśnie smakowało 😉

  2. Sansa
    16 października 2015 / 13:16

    Cudo!

    • Marta
      Autor
      19 października 2015 / 0:01

      Bardzo dziękuję 🙂

  3. Iwka
    16 października 2015 / 13:40

    Genialny pomysł na to odrywanie 🙂

    • Marta
      Autor
      19 października 2015 / 0:01

      Zjada się bardzo przyjemnie 😉

    • Marta
      Autor
      19 października 2015 / 0:04

      Bardzo dziękuję 🙂

  4. Aga
    16 października 2015 / 19:35

    Uwielbiam cynamonki 🙂

    • Marta
      Autor
      19 października 2015 / 0:03

      Również mam do nich słabość 🙂

  5. Impala
    18 października 2015 / 22:54

    Są super, najszybsze cynamonki jakie robiłam 🙂

    • Marta
      Autor
      19 października 2015 / 0:03

      Bardzo mi miło, że smakowały 🙂

  6. Emilka
    19 października 2015 / 13:24

    Smakowite 🙂

    • Marta
      Autor
      20 października 2015 / 11:06

      Bardzo mi miło, że smakowały 🙂

  7. 19 października 2015 / 22:31

    uwielbiam odrywane, dawni nie robiłam, ale łazi za nami, mój wciąż o nie woła 😀

    • Marta
      Autor
      20 października 2015 / 11:04

      Ja też uwielbiam odrywane w każdej postaci, a jesienią to totalnie mam fazę na drożdże i cynamon, więc poza mną wszyscy już chyba mają dość 😉

  8. Antosia
    19 października 2015 / 22:42

    Pięknie się prezentują, muszą być pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      20 października 2015 / 11:03

      Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  9. Luiza
    20 października 2015 / 13:17

    Pyszne z kubkiem z mleka 🙂

    • Marta
      Autor
      20 października 2015 / 22:31

      Miło mi, że smakowały 🙂

  10. Gosia
    20 października 2015 / 22:14

    Martusiu one są pyszne 🙂 dziękujemy za kolejny cudny przepis, ciocia Gosia 🙂

    • Marta
      Autor
      20 października 2015 / 22:28

      Dziękuję i pozdrawiam :*

  11. 25 października 2015 / 23:06

    ależ musiały pachnieć jak się piekły 🙂

    • Marta
      Autor
      26 października 2015 / 0:49

      Oj tak, uwielbiam dom pachnący ciastem 🙂

  12. Asia
    11 kwietnia 2016 / 23:15

    Są przepyszne! <3 Zapach jaki roznosi się po mieszkaniu jest niesamowity.
    Bardzo łatwe w wykonaniu. Przez przypadek dodałam mniej masła ale to nie popsuło niczego 🙂

    • Marta
      Autor
      11 kwietnia 2016 / 23:46

      Bardzo mi miło, że smakowały i dobrze wiedzieć, że z mniejszą ilością masła również wychodzą pyszne :))

  13. Majka
    18 lutego 2017 / 23:07

    Boskie ❤

    • Marta
      Autor
      19 lutego 2017 / 1:34

      Super, że posmakowały 🙂

  14. Aśka
    5 września 2017 / 11:41

    Przepyszne są !!!

    • Marta
      Autor
      5 września 2017 / 16:57

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

  15. 21 października 2019 / 23:47

    zamiast 25g swiezych drozdzy ile musialabym dac instant?

    • Marta
      Autor
      22 października 2019 / 0:10

      7g 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
4 + 16 =