Jesień kojarzy mi się z długimi wieczorami spędzanymi w towarzystwie ciepłego koca, dobrej książki i oczywiście czegoś pysznego ; ) Cynamonowe bułeczki do odrywania idealnie wpasowują się w ten klimat i jedyną ich wadą jest prędkość z którą znikają, pomiędzy przewracaniem kolejnych kartek w książce ; ) Polecam!
- 500 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 50 g masła
- 265 ml mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 1/4 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 1 łyżka masła
- brązowy cukier + cynamon do oprószenia
Mleko wraz z masłem i cukrem podgrzewać do uzyskania jednolitej, płynnej masy. Przestudzić. Dodać pokruszone drożdże, 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut.
Resztę mąki przełożyć do dużej miski, dodać sól i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (najlepiej przy użyciu robota kuchennego ok. 7 minut). Rozwałkować na prostokąt. Posmarować go roztopionym masłem, całość posypać cukrem i cynamonem. Pokroić na mniejsze prostokąty o mniej więcej jednakowej wielkości. Ułożyć z nich 5 warstwowe bułeczki i przełożyć do formy na muffiny wysmarowanej masłem, krótszym bokiem do dołu. Odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 C (góra-dół) przez ok 12 minut, do uzyskania złotego koloru.
Smacznego : )
Inspiracja
Bardzo pięknie się prezentują, uwielbiamy Pani drożdżowo dyniowe drożdżówki, więc te zapewne też będą wyśmienite 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂 polecam wypróbować 🙂
to musiało być pyszne, po prostu musiało!
Autor
Tak właśnie smakowało 😉
Cudo!
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Genialny pomysł na to odrywanie 🙂
Autor
Zjada się bardzo przyjemnie 😉
O rany, ależ one apetyczne!
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Uwielbiam cynamonki 🙂
Autor
Również mam do nich słabość 🙂
Są super, najszybsze cynamonki jakie robiłam 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że smakowały 🙂
Smakowite 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że smakowały 🙂
uwielbiam odrywane, dawni nie robiłam, ale łazi za nami, mój wciąż o nie woła 😀
Autor
Ja też uwielbiam odrywane w każdej postaci, a jesienią to totalnie mam fazę na drożdże i cynamon, więc poza mną wszyscy już chyba mają dość 😉
Pięknie się prezentują, muszą być pyszne 🙂
Autor
Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂
Pyszne z kubkiem z mleka 🙂
Autor
Miło mi, że smakowały 🙂
Martusiu one są pyszne 🙂 dziękujemy za kolejny cudny przepis, ciocia Gosia 🙂
Autor
Dziękuję i pozdrawiam :*
ależ musiały pachnieć jak się piekły 🙂
Autor
Oj tak, uwielbiam dom pachnący ciastem 🙂
Są przepyszne! <3 Zapach jaki roznosi się po mieszkaniu jest niesamowity.
Bardzo łatwe w wykonaniu. Przez przypadek dodałam mniej masła ale to nie popsuło niczego 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że smakowały i dobrze wiedzieć, że z mniejszą ilością masła również wychodzą pyszne :))
Boskie ❤
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Przepyszne są !!!
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂
zamiast 25g swiezych drozdzy ile musialabym dac instant?
Autor
7g 🙂