Karnawał dobiega końca, mamy więc idealną okazję do przygotowania oponek serowych : ) Proste do przygotowania, bez dodatku drożdży dlatego nie musimy czekać na ich wyrastanie jak w przypadku tradycyjnych pączków. Najsmaczniejsze jeszcze lekko ciepłe, u nas znikają praktycznie od razu po usmażeniu. Polecam!!!
Składniki:
- 250 g zmielonego twarogu
- 250 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 2 żółtka
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 100 g kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
- olej rzepakowy do smażenia, cukier puder do posypania
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać. Rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 1,5 cm. Szklanką wykrawać kółka. Na środku każdego koła wykroić małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Resztki ponownie zagnieść i etap powtórzyć do wykończenia ciasta (można również usmażyć małe pączusie). Oponki smażyć na dobrze rozgrzanym oleju (175C) z obu stron na złoty kolor. Gotowe osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Smacznego!
Uwielbiam 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Mniam 😍
Autor
Dziękuję 🙂
Namówiłaś mnie 🙂 a nie dodajesz spirytusu do ciasta?
Autor
Do oponowego ciasta akurat nie 😀 Znam też szkołę, że spirytus dodajemy nie do ciasta, ale do tłuszczu podczas smażenia 🙂
Pycha 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Robią sie błyskawicznie a smakują jeszcze lepiej ❤️
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Mniam mniam 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowały 🙂
Są super polecam 🙂
Autor
Fajnie, że posmakowały 🙂
Przepis już sprawdzony, oponki fajne puchate i super rosną 👌🏻
Autor
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
Zapisuję w ulubionych zakładkach, dzięki!
Autor
Smacznego 🙂
Przepyszne ❤️
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Super przepis wychodzą pyszne 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂
Przepyszne przepis jak u Buni polecam 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂