Orzechowe ciasto z kremem

Kostka orzechowa, czyli pyszne ciasto z kremem orzechowym i kajmakiem, wykończone czekoladową polewą. Bardzo podzielne, sycące, świetnie sprawdzi się na imprezach i rodzinnych uroczystościach. Koniecznie wypróbujcie, polecam!!!

Kostka orzechowa przepis

Kostka orzechowa – przepis

Składniki na orzechowe ciasto (blacha 23x33cm):

  • 5 jajek plus 2 białka (wielkość L)
  • 200 g cukru (najlepiej drobnego)
  • 80 ml oleju
  • 70 ml wody
  • 250 g tartych orzechów (np. mieszanka pekan, włoskie i migdały)
  • 230 g mąki pszennej tortowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao

Jajka i białka zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Cukier powinien być niewyczuwalny podczas rozcierania masy palcami. Cienkim strumieniem wlewać olej, a następnie wodę. Orzechy zmiksować na drobno blenderem. Dodać pozostałe suche składniki i wymieszać. Dodać do mokrych, wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników. Piec w rozgrzanym piekarniku rozgrzanym do 170 C (góra-dół) przez ok 35 minut do suchego patyczka. Ostudzić i rozkroić w poprzek na dwa blaty.

Krem orzechowy:

  • 110 g masła orzechowego 100%
  • 250 g schłodzonego serka mascarpone
  • 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru

Masło orzechowe zmiksować z mascarpone. Kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Delikatnie i stopniowo wmieszać do orzechowej masy.

Dodatkowo:

  • 125 ml ostudzonej kawy
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 150 g orzeszków ziemnych solonych
  • orzechy pekan do dekoracji

Pierwszy blat ciasta ułożyć w blaszce, nasączyć częścią kawy. Posmarować masą kajmakową, wysypać orzeszki. Przykryć orzechowym kremem, ułożyć drugi blat ciasta, delikatnie go nasączyć. Udekorować polewą czekoladową i orzechami pekan.

Polewa czekoladowa:

  • 200 g czekolady (100 g mlecznej + 100 g gorzkiej)
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%

Śmietankę mocno podgrzać (uważając, aby się nie zagotowała), zdjąć z ognia i dodać posiekane na mniejsze kawałki czekolady. Wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Lekko ostudzoną, ale nadal płynną polewą polać ciasto. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Smacznego!

Ciasto orzechowe z kajmakiem
Orzechowe ciasto z kremem
Ciasto orzechowe

Przepis – źródło, więcej inspiracji na ciasta znajdziecie tutaj.

Komentarzy: 14

  1. Aga
    1 października 2022 / 14:34

    Petarda!!!

    • Marta
      Autor
      3 października 2022 / 12:24

      Bardzo się cieszę, że przypadło do gustu 🙂

  2. Kamila
    1 października 2022 / 16:49

    Super ciasto pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      3 października 2022 / 12:25

      Dziękuję i również pozdrawiam 🙂

  3. Mariola
    3 października 2022 / 12:15

    Wyszło pysznie, nie jest tak słodkie na jakie wygląda co na plus.

    • Marta
      Autor
      3 października 2022 / 12:26

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

  4. Agata
    5 października 2022 / 18:07

    Pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      5 października 2022 / 19:20

      🙂 🙂 🙂

  5. Celina
    9 października 2022 / 3:11

    Ciasto wspaniałe robi się raz dwa choć wygląda skomplikowanie. Do blatów dałam same migdały smakuje pysznie następnym razem sprawdzę z orzechami laskowymi 🙂

    • Marta
      Autor
      12 października 2022 / 0:07

      Super, że smakowało pozdrawiam 🙂

  6. Kasia
    23 października 2022 / 11:47

    Pyszne 😊

    • Marta
      Autor
      24 października 2022 / 0:07

      Super, że posmakowało 🙂

  7. Iwona
    9 września 2023 / 13:27

    Ciasto rewelacja ❤️

    • Marta
      Autor
      13 września 2023 / 0:40

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
27 − 24 =