Pączusie

paczusie

Na specjalne życzenie kolegów z POLENGu ; p  Podczas przygotowania przypomniały mi się stare czasy kiedy robiłyśmy je wspólnie z mamą i siostrą i  każdy miał swoją rolę w ich przygotowaniu ; ) Tak też było i w tym roku i zdecydowanie przyjemniej pracuje się mając pomoc u boku ; ) Pomimo, iż miałyśmy podwójną porcję ciasta wyszło ich niewiele więc wszystkie są już zjedzone ; ) Idealne na tłusty czwartek.

Składniki:

  • 1 całe jajko
  • 4 żółtka
  • 1/2 kg mąki
  • 80 g margaryny
  • 50 g cukru
  • 50 g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • marmolada
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Zagotować mleko, w jego części rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru. Do reszty przestudzonego mleka wsypać cukier i jajka. Następnie wlać roztopiony tłuszcz. Wsypać mąkę i wyrośnięte drożdże.  Całość ugniatać, aż ciasto będzie gładkie. Odstawić do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkować i szklanką wycinać kółka. Nałożyć marmoladę, powidła lub konfiturę i formować pączusie. Smażyć w głębokim oleju i posypać cukrem pudrem.
Smacznego : )

Komentarzy: 8

  1. Sp.
    14 lipca 2011 / 0:57

    oj zjadłoby sie takich paczusiow, pyszka!

  2. eMMa
    29 listopada 2011 / 10:55

    Szukałam wszędzie fajnego przepisu i nareszcie mam!

  3. Marta
    Autor
    30 marca 2013 / 21:47

    Daj znać jak Ci smakowały 🙂

  4. Ewa
    22 lutego 2017 / 22:16

    Przepyszne wyszły!!!

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2017 / 15:51

      Bardzo mi miło 🙂

  5. Aga
    23 lutego 2017 / 22:51

    Pączusie są super cieszę się że trafiłam do Ciebie 🙂

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2017 / 23:09

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
10 − 5 =