Paprykarz z kurczaka

Paprykarz z kurczaka to klasyczne danie kuchni węgierskiej, choć osobiście mam z paprykarzem zupełnie inne skojarzenia ; ) Danie bardzo proste i szybkie do przygotowania, a połączenie pomidorów, papryki i kurczaka zawsze się sprawdza. Przepis z moimi modyfikacjami podpatrzony u R. Makłowicza ; )


Paprykarz z kurczaka

Składniki: 

  • 2 duże dojrzałe pomidory
  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 2 zielone lub żółte papryki
  • 75 ml śmietany 18%
  • sól,pieprz

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Zdjąć z ognia i dodać paprykę w proszku. Wymieszać, podlać odrobiną wody. Kurczaka pokroić w dużą kostkę, dodać na patelnię z cebulą, ponownie przełożyć na ogień i podsmażyć, w razie potrzeby podlewając odrobiną wody. (Papryka nie może się przypalić, gdyż karmelizując się gorzknieje.) Pomidory obrać ze skóry i pokroić w kawałki. Paprykę pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię, wymieszać i dusić ok. 30 min., ewentualnie podlewając odrobiną wody. Doprawić solą i pieprzem do smaku, zaprawić śmietaną i zagotować.

Smacznego : )


Kuchnia węgierska

 

Szybkie danie z kurczaka

 

Paprykarz z kurczaka - kuchnia węgierska

 

Komentarzy: 6

  1. ewela
    5 listopada 2013 / 15:55

    Wow, super pomysł, nie słyszałam nigdy o paprykarzu z kurczaka \:) (z czego jest zwykly paprykarz, hm?)
    PS> Super, ze wrocila boczna zakladka, latwiej sie szuka, dzieki 🙂

    • Marta
      Autor
      5 listopada 2013 / 18:03

      Mam nadzieję, że tak będzie bardziej przejrzyście 🙂 mi osobiście paprykarz kojarzy się z tym rybnym, ale jak widać mam sporo do nadrobienia 🙂

  2. 7 listopada 2013 / 21:46

    uwielbiam tego typu dania:)

    • Marta
      Autor
      15 listopada 2013 / 22:51

      Bardzo dziękuję 🙂

Skomentuj Ania Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
22 − 5 =