Penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym

Sezon owocowy w pełni i na blogu królują obecnie desery i wypieki, ale mam nadzieję, że nie myślcie, iż potrafimy funkcjonować bez czegoś konkretniejszego na obiad… : ) Mam drobne zaległości z postami i odnalazłam jeszcze moje danie z przepisu Pascala z pysznymi szparagami …
Już za nimi tęsknie, ale danie było tak smaczne, że w najbliższym czasie będę musiała je czymś zastąpić : )


Makaron penne z kurczakiem w śmietanowym sosie

Składniki :

  • 1 pęczek obranych i pokrojonych, zielonych szparagów
  • 500 g makaronu penne
  • 2 piersi kurczaka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz, 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • olej + masło do podsmażenia

Szparagi obieramy i związujemy za pomocą sznurka. Przekładamy do garnka z gotującą się, osoloną wodą (tak, aby główki szparagów nie były zanurzone w wodzie). Gotujemy przez 2-3 minuty. Po tym czasie odcedzamy i hartujemy je przez zalanie zimną wodą z lodem. Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, następnie odcedzamy.

Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem i przekładamy na patelnię, z rozgrzanym olejem i masłem (około 2 łyżek tłuszczu). Kurczaka wykładamy na talerz, a na tą samą patelnię dodajemy śmietanę wraz z połową przygotowanej natki pietruszki. Mieszamy i doprawiamy gałką muszkatołową. Szparagi kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy na patelnię z sosem. W momencie, gdy sos się trochę zredukuje dodajemy kurczaka, mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy przygotowane penne i pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki. Ponownie doprawiamy pieprzem, dodajemy pozostałą ilość natki pietruszki. Całość delikatnie mieszamy.

 

Smacznego : )


Penne z kurczakiem w śmietanowym sosie

 

Komentarzy: 8

  1. Luka
    24 lipca 2013 / 15:40

    Kolejne pyszne danie, mniam, ja w tym tygodniu robię chlebek mięsny wg Pascala, pycha:)

    • Marta
      Autor
      24 lipca 2013 / 16:45

      Zdecydowanie polecam 🙂

  2. 24 lipca 2013 / 17:02

    Ja wciąż szukam swojego idealnego dania ze szparagami a Twoje wygląda smakowicie!

    • Marta
      Autor
      24 lipca 2013 / 17:44

      To na pewno by Ci zasmakowało 🙂

  3. 24 lipca 2013 / 22:34

    a ja zamroziłam pęczek szparagów zielonych:D i czekają aż najdzie mnie na nie wielka ochota:D Ten przepis Pascala też mi się podobał:) a zauważyłam, że u mnie na blogu też ostatnio częściej wypieki z sezonowymi owocami, dziś drugi raz pod rząd piekłam paszteciki z morelami:P

    • Marta
      Autor
      24 lipca 2013 / 23:18

      Aniu ale Ci zazdroszczę tych szparagów!!! 🙂 koniecznie wypróbuj ten przepis 🙂 Twoje słodkości również bardzo mnie kuszą 🙂

    • Marta
      Autor
      12 listopada 2014 / 11:38

      Jest pyszne, polecam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
30 − 24 =