Kurczak z piekarnika to jedno z najprostszych dań, ale nie znam nikogo, kto by za taką wersją nie przepadał ; ) Mój idealny pieczony kurczak musi mieć delikatne mięso, samo odchodzące od kości i oczywiście chrupiącą, pikantną skórkę. Możliwości jego doprawienia jest wiele, więc po dodaniu do poniższej podstawowej marynaty miodu, musztardy, czy sosu sojowego możemy w szybki sposób uzyskać zupełnie inny smak. Polecam!
- 1 Kurczak Zagrodowy
- ulubione przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany, majeranek, rozmaryn, tymianek
- oliwa do nasmarowania, 1 łyżka masła
- opcjonalnie: miód, musztarda, ocet winny, sos sojowy
Kurczaka umyć, osuszyć i podzielić na części. Wysmarować niewielką ilością oliwy (dosłownie po 1-2 krople na kawałek). Przyprawy wymieszać w miseczce, natrzeć przygotowane mięso, na wierzchu posypać wiórki z masła. Przełożyć na raszkę z piekarnika (na niższym poziomie najlepiej przygotować blachę, na którą będzie ociekał tłuszcz z mięsa oraz woda wykorzystana podczas podlewania). Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg + górna grzałka) przez około 45 minut, od czasu do czasu podlewając wodą lub wytopionym tłuszczem.
Smacznego : )
Ślinię się teraz do komputera… 🙂
Autor
🙂
Wymarzony obiadek 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Uwielbiam takie obiady 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂
ojjj, Ty wiesz jak ja lubię mięso podane w ten sposób ? Wyraziste, aromatycznie, no i skórka <3
Autor
Skórka najlepsza <3
Wygląda bardzoooo pysznie 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
W weekend będzie mój 😉
Autor
Daj znać jak smakowało 🙂
Majstersztyk ;D
Autor
Dziękuję 🙂
Pyszny, doprawiłam tylko gotową przyprawą do pieczonego kurczaka (bo niestety jeszcze sama nie umiem tego skomponować) i wyszedł świetny. Patent z tym rusztem mega, bo mięso było chrupiące z każdej strony 🙂
Autor
Najważniejsze, że smakowało 🙂
Palce lizać!
Autor
Dziękuję 🙂
dobry kurak nigdy nie jest zły 😛 pieczonym się ratuję gdy nie mam pomysłu na inny obiad.
Autor
U nas podobnie 🙂 pieczonego bardzo lubię 🙂
Świetny patent z rusztem, faktycznie bardziej skórka chrupiąca 🙂
Autor
To prawda, a jest to (jak dla mnie) kluczowa sprawa 😉
Kurak niby prosta rzecz, a chętni do skosztowania zawsze się znajdą 🙂
Autor
Dokładnie, u nas wszyscy zawsze z przyjemnością zjedzą, choć to takie „pospolite” danie 🙂
Wygląda pysznie! I te Twoje zdjecia 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Kurczak idealny! wyszedł bardzo chrupiący, szybko zniknął ze stołu 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂