Świąteczne pierniczki, które nie potrzebują leżakowania należą do moich ulubionych, ponieważ zdarza mi się przegapić odpowiedni czas pieczenia tych, które muszą długo dojrzewać ; ) Z ciastem bardzo dobrze się pracuje, nie rośnie, więc można je pięknie udekorować, choć w tym roku zdecydowałam się na wersję bez lukrowania ; ) Polecam!
- 400 g mąki pszennej (tortowej)
- 180 g miodu spadziowego (płynnego)
- 120 g masła
- 120 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 jajko (wielkość L)
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka kakao
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 duża szczypta soli
Masło wraz z miodem i cukrem podgrzać w rondelku z grubym dnem do czasu, aż składniki się połączą. Odstawić, aby masa przestygła do temperatury pokojowej.
W misie miksera połączyć suche składniki, dokładnie wymieszać. Dodać jajko, żółtka i wystudzoną miodową masę. Zmiksować przez około 3-4 minuty. (bardzo dobrze sprawdza się robot kuchenny z mieszadłem, ponieważ ciasto jest dość gęste). Zagniecione ciasto owinąć folią spożywczą i przełożyć do lodówki na całą noc.
Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować na placek o grubości ok. 2 mm. Wycinać dowolne kształty, a następnie pierniczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra – dół). Piec 6-7 minut, po czym szybko zdjąć z blachy i odstawić do przestygnięcia. Pierniczki mogą być jeszcze trochę miękkie, ale w trakcie stygnięcia uzyskają odpowiednią konsystencję. Pamiętajmy, aby zbytnio nie spiec pierniczków, ponieważ staną się twarde i niesmaczne.
Smacznego ; )
Follow my blog with Bloglovin
Podejrzane tutaj
wyglądają obłędnie! jak z najlepszej gazety kulinarnej:)
Autor
Dziękuję!!! <3
Pyszne! zrobiłam na spróbę z połowy porcji, ale dziś robię z podwójnej 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że smakowały i trzymam kciuki za podwójną porcję:)
bardzo smaczne, ostatnio tyle przepisow probuje ze juz na swieta nikt nie bedzie jadl
Autor
Cieszę się, że pierniczki smakowały, a na Święta na pewno będą chętni na kolejne przysmaki 🙂
ale cieniutkie te pierniczki! 🙂
Autor
Takie lubię najbardziej 🙂
Super! Ja bardzo nie lubię czekać na spróbowanie wypieku, dlatego też preferuje takie przepisy:)
Autor
Mam tak samo, wyjadam nawet surowe ciasto… 😉
Śliczne pierniki 🙂
Autor
dziękuję 🙂
Już nie mogę się doczekać tych świąt 🙂
Autor
Ja też! 😀
Pyszne 🙂 Świąt na pewno nie doczekają, więc szykuje się kolejna porcja 🙂
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję za komentarz 🙂
Właśnie takiego przepisu szukałam, te które muszą leżakować nie są na moją cierpliwość…
Autor
Bardzo mi milo, że przepis przypadł do gustu 😉
Super pierniczki 🙂 zorbiłam na próbę na wigilę powtórka 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że przypadły do gustu 🙂
Przepyszne są! i nareszcie coś dla mnie bo nie mam cierpliwości do tych leżakujących 😉
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Pycha polecam 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Przepyszne robimy już druga sorte 🙂
Autor
Super, bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂
Super przepis, przetestowane 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂
Pierniczki są cudowne już czekają na święta 😊
Autor
Super, bardzo się cieszę 🙂
MOJE ULUBIONE JUŻ CZEKAM NA TEN SEZON!
Autor
Bardzo się cieszę 🙂