Piernik z drożdżami to połączenie idealne, ciasto wychodzi pyszne i efektowne, jest proste i szybkie do przygotowania. Nie musimy piec z wyprzedzeniem, bo od razu świetnie smakuje. Połowę ciasta przełożyłam masą grysikową i musem jabłkowym, ale wystarczy je tylko oprószyć cukrem pudrem i jest równie smaczne (ulubiona wersja moich Maluchów) : ) Polecam!!!
- 100 g drożdży
- 7 jajek (wielkość L)
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka płynnego miodu
- 1 szklanka oleju
- 350 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Drożdże pokruszyć, dodać 4 łyżki cukru i dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. 10 minut do czasu aż zaczną pracować. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać płynny miód, mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika, rozpuszczone drożdże i olej. Dokładnie zmiksować. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać silikonową szpatułką. Ciasto podzielić na dwie równe części (najlepiej zważyć) i przelać do blach wyłożonych papierem do pieczenia. Oba placki piec jednocześnie w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 35 minut. Po wystudzeniu oba placki przekroić na pół lub część odłożyć jeśli będziemy dekorować wyłącznie cukrem pudrem ; )
Składniki na masę (jeśli przekładamy całą powyższą porcję piernika najlepiej podwoić ilość):
- 1/2 szklanki mleka
- 4 łyżki kaszy manny
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- ziarenka z 1 wanilii
- 200 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 kg jabłek lub dżem z czarnej porzeczki
Mleko zagotować, dodać kasze manną, ekstrakt i ziarenka z wanilii. Trzymać na ogniu przez ok. 2 minuty cały czas mieszając. Gęstą masę odstawić do ostygnięcia. Masło dokładnie utrzeć z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać przestudzoną masę grysikową.
Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Przełożyć do rondelka z grubym dnem, podlać niewielką ilością wody i dusić kilka minut do czasu aż zmiękną. Zmiksować blenderem.
Polewa czekoladowa:
- 100 ml śmietanki kremówki 30 %
- 50 g gorzkiej czekolady
- kakao
Śmietankę mocno podgrzać, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać. Gęstość polewy regulować przez dodanie kakao.
Na pierwszy blat piernika ułożyć 1/3 masy, a następnie 1/3 jabłek, przykryć kolejnym blatem i czynność dwukrotnie powtórzyć. Wierzch sernika udekorować polewą czekoladową.
Smacznego!
Przepięknie się prezentuje! czytam i wszystko mam w domu, więc może na spróbę choć z połowy porcji szybko ukręcę 🙂
Autor
Super, daj znać jak smakowało 🙂
Drożdżowego nie próbowałam super wygląda 🙂
Autor
Polecam, pycha! 🙂
MUSI SMAKOWAĆ CUDOWNIE! POZDRAWIAM ŚWIĄTECZNIE
Autor
Jest pyszny 🙂 również pozdrawiam 🙂
Śliczne ciasto na ślicznym zdjęciu 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
A co to czerwone na polewie?
Autor
To odbicie lampek choinkowych 😉
Marto trzymaj kciuki bo zaryzykuję i upiekę na święta bez testowania …. ale mam do Ciebie zaufanie, robiłam już panią walewską, tort bezowy i wiele serników za każdym razem z dużym powodzeniem, więc może i ten wyjdzie 🙂
Autor
Trzymam kciuki! Na pewno się uda 🙂 super, że pozostałe przepisy smakują 🙂
Wygląda bardzo apetycznie))
Autor
Bardzo dziękuję :))
takim piernikiem to można się zajadać 🙂
Autor
Zdecydowanie tak 🙂 super, że przepis przypadł do gustu 🙂
Wyszedł przepyszny dzięki 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Wow szkoda że do świąt tak daleko!
Autor
Każda pora jest dobra na smaczny piernik 😉
Piekłam go w zeszłym roku i jest pyszny w tym roku powtórka 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakował 🙂
Przetestowałam jest pyszny więc i na święta zrobię 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Wspaniały piernik dziękuję za przepis.
Autor
Super, że posmakował 🙂
Jest przepyszny
Autor
Cieszę się, że posmakował 🙂
Jaka duża blacha
Autor
Użyłam takiej jak podałam w przepisie: 33×23 cm 🙂
Czy to na pewno ma być termoobieg czy grzanie góra-dół?
Autor
Tak 🙂 Zawsze piszę tak jak osobiście piekę, ale oczywiście każdy piekarnik jest inny, więc jeśli wolisz grzanie góra-dół jak najbardziej można wybrać tą opcję 🙂
Jak dlugo piernik po upieczeniu pozostaje dobry do jedzenia?
Autor
Trudno mi powiedzieć jak długo będzie dobry do jedzenia, bo u nas zniknął bardzo szybko 🙂
Wspaniałe ciasto dziękuję ❤️
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂
Marto, mieszkam za granica i mam tylko suche drozdze. nie sadze zeby zmieszane tylko z cukrem zaczely pracowac. mozesz mi poradzic co z nimi zrobic? Z gory dziekuje
Autor
Nie wiem dokładnie jakie to są drożdże, ale może tak jak w przypadku drożdży instant wystarczy je tylko zmieszać z mąką? 🙂
Czy można upiec w jednej brytfance? Nie mam dwóch identycznych, a zresztą nie zmieściły by mi się.
Autor
Piekłam z termoobiegiem, na dwóch różnych poziomach piekarnika, aby zmieścić obie blachy 🙂 Jeśli nie ma Pani dwóch można spróbować upiec całość, ale na pewno zmieni się czas pieczenia i trudniej będzie pokroić na równe blaty. Opcjonalnie można podzielić ciasto na dwie części i piec kolejno.