Piernik przekładany powidłami

Pomimo, że piernik kojarzy się głównie ze Świętami, ten mogłabym jeść przez cały rok : ) Niestety zdjęcie było robione moim telefonem, przez co nie jest najlepszej jakości, ale zapewniam, że piernik był przepyszny! Przepis znaleziony w brulionie mojej cioci i mam wrażenie, że takie rodzinne przepisy gwarantują sukces : ) U nas na stałe zagościł na Świątecznym stole!


Piernik przekładany

Składniki na blachę o wymiarach 21 x 21:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g płynnego miodu
  • 125 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18 %
  • 1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 i 1/2 łyżki kakao
  • 1 słoik powideł do przełożenia

Wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku, cały czas mieszając. W następnej kolejności dodajemy miód i śmietanę, nie przerywając miksowania. Kiedy składniki się połącza wsypujemy suche składniki tzn. mąkę, kakao, przyprawę do piernika oraz sodę oczyszczoną (wcześniej wymieszane i najlepiej przesiane). Miksujemy, tylko do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z ciastem.

Blaszkę o wymiarach 21×21 (kolejnym razem piekłam w keksówce i 5 papilotkach) wykładamy papierem do pieczenia, lekko natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą, a następnie wykładamy przygotowane ciasto.  Pieczemy przez ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 165 C, do tzw. suchego patyczka. Jeśli piernik będzie zbyt szybko brązowieć z wierzchu przykrywamy je papierem do pieczenia.

Upieczony piernik początkowo studzimy w formie przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie wyjmujemy i studzimy na kratce.

Powidła umieszczamy w garnuszku z grubym dnem i gotujemy ok 5 minut, cały czas mieszając, aby się nie przypaliły. Zimny piernik przecinamy na pół i na jednej z warstw smarujemy 2/3 przygotowanym powideł, przykrywamy drugim blatem i pozostałą 1/3 powideł rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Piernik odkładamy na 2 godziny do lodówki, aby powidła dobrze zastygły.

Składniki na polewę czekoladowa:

  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mleka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki kakao

Masło rozpuszczamy razem z mlekiem. Cukier puder mieszamy z kakaem i dodajemy do roztopionego tłuszczu. Całość mieszamy i dekorujemy piernik.

Smacznego : )


Piernik przekładany powidłami

Piernik staropolski

Komentarzy: 16

  1. pawełkowa_pani
    2 stycznia 2011 / 21:14

    Dobry piernik jest dobry na każdą porę roku:) Robiłam z podobnego przepisu, mniej miodu w nim było i mi smakował, muszę z Twoich proporcji skorzystac.

  2. 2 kwietnia 2012 / 21:19

    Wiem, że powidła to klasyka, czy mogę jednak użyć ulubionej konfitury malinowej?

    • Marta
      Autor
      2 kwietnia 2012 / 21:27

      Nenneke – oczywiście możesz 🙂 pawełkowa_pani – gorąco polecam, jest pyszny!

  3. Mary_Lu
    1 grudnia 2012 / 20:55

    Idą święta, dlatego dziś próbnie robię piernika z Twojego przepisu, uwielbiam wszystko co piernikowe dlatego mam nadzieję że mi się pieczenie uda uda 🙂

  4. 28 grudnia 2012 / 20:42

    pyszne, klasyczne ciacho:)

  5. Marta
    Autor
    28 grudnia 2012 / 21:28

    To prawda 😀

  6. Milena
    26 listopada 2015 / 2:43

    Uwielbiam ten przepis i powoli kompletuję menu 🙂

    • Marta
      Autor
      26 listopada 2015 / 12:16

      U mnie menu już skompletowane (prawie 😉 ) i to również mój ulubiony przepis 🙂

  7. MISIA
    1 grudnia 2015 / 23:27

    NAJLEPSZY PIERNIK!!!

    • Marta
      Autor
      2 grudnia 2015 / 20:41

      Też go uwielbiam 🙂

  8. Ewa
    15 listopada 2016 / 15:40

    Najlepszy piernik jaki robiłam 🙂 w tym roku już planuję menu na święta i na pewno też będzie u nas 🙂

    • Marta
      Autor
      15 listopada 2016 / 23:24

      Bardzo mi miło, również bardzo go lubię 🙂

  9. Nina
    20 października 2018 / 12:41

    Jakie to dobre!!! ❤️

    • Marta
      Autor
      20 października 2018 / 23:59

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  10. Mania
    15 listopada 2018 / 17:37

    Ten piernik jest wspaniały, w zeszłym roku był piernik drożdżowy z Pani strony i cała rodzina była zachwycona teraz zrobiłam na próbę ten i nie wiem co zrobię bo oba takie dobre 🙂

    • Marta
      Autor
      16 listopada 2018 / 1:51

      Super wiadomość, bardzo mi miło 🙂 Zawsze można upiec oba 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
16 + 22 =