Pierogi ruskie II

Uwielbiam pierogi ruskie! W moim domu robiło się ciasto bez dodatku jajka, ale za namową Męża spróbowałam jego rodzinnej wersji i wyszły równie pyszne : ) Z ciastem dobrze się pracuje, a farsz jest idealny. Pamiętajcie tylko, aby dobrze go doprawić, bo po ugotowaniu, będzie mnie wyrazisty niż „na surowo” ; ) Polecam!!


Pierogi ruskie

Składniki na ciasto – ok. 40 sztuk:

– 350 g mąki pszennej
– 1 jajko
– 125 ml ciepłej wody
– szczypta soli

Składniki na farsz:

– 400 g ziemniaków

– 250 g twarogu półtłustego

– 1 duża cebule

– 1 łyżka masła

– sól, pieprz do smaku (u mnie pieprzu dość dużo)

Umyte, obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odziedzić, odparować, wystudzić i rozgnieść widelcem. Posiekać cebule, przesmażyć na złoto (uważać, aby nie przypalić cebuli bo farsz będzie gorzki). Twaróg rozkruszyć i wymieszać z ziemniakami i cebulą, posolić i przyprawić pieprzem. W masie powinny pozostać grudki sera i ziemniaków.

Zagnieść ciasto z mąki, wody soli i  jajka. Podzielić je na części i kolejno rozwałkowywać, nakrywając serwetką pozostałe ciasto. Z cienko rozwałkowanego ciasta wykrawać krążki  np szklanką. Na krążki nakładać farsz, uważać aby nadzienie nie dostało się między brzegi zlepianego ciasta, gdyż pierogi się rozkleją.

W garnku zagotować osoloną wodę i partiami wrzucać pierogi. Zamieszać i przykryć, kiedy pierogi wypłyną na wierzch odkryć i zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 2-3 min. Wyjąć i podawać, ewentualnie można polać masłem lub skwarkami.

Smacznego : )

Komentarzy: 13

  1. 14 listopada 2011 / 23:12

    Rozumiem, że ciasto jest uniwersalne i mogę sobie tam nałądować twarożku na słodko?:)

  2. Marta
    Autor
    14 listopada 2011 / 23:28

    Tak, ciasto jak najbardziej pasuje do każdego rodzaju pierogów!

  3. medium-size
    15 listopada 2011 / 18:41

    Dziękuję za przepis. Dzisiaj wypróbowałam i bomba!

  4. lionelle
    16 listopada 2011 / 13:38

    Troszke mi farsz nie wyszedl, rozgotowalam ziemniaki;/ ale poza tym pycha!

    • Marta
      Autor
      16 listopada 2011 / 14:39

      Najważniejsze, że smakowało!:)

  5. Mary
    16 listopada 2011 / 16:25

    Moja najbardziej ulubiona potrawa:) chyba trzeba zrobić według Twojego przepisu, zdam oczywiście relację:)

  6. Basia.
    16 listopada 2011 / 17:23

    do ciasta, nigdy nie dodaję jajka, jest pyszne .

    • Marta
      Autor
      16 listopada 2011 / 20:13

      W takim razie muszę spróbować 🙂

  7. Mary
    16 listopada 2011 / 23:15

    mam do powiedzenia tyle!

    PRZE PRZE PYSZNE!!!!!
    ja swoje dopieprzyłam tak zdrowo bojąc się że nie będą ostre i teraz są ostre 😀

  8. Marta
    Autor
    16 listopada 2011 / 23:32

    Ja też lubię mocno doprawione:D teraz będę pamiętać, że nawet jeśli „surowy” farsz jest już smaczny, to trzeba go mocniej doprawić pieprzem , aby w połączeniu z ciastem był bardzo wyrazisty:D

  9. Mary
    17 listopada 2011 / 14:34

    jest super! i ciasto naprawdę jest fajne!! 🙂

  10. Marta
    19 grudnia 2011 / 11:14

    Polecam zrobić ciasto bez jajka:) jest mięciutko i łatwiej się wałkuje.. jajko dodaje się, gdy robi się makaron:) pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      19 grudnia 2011 / 11:32

      Dzięki za wskazówkę 😉 na Święta zamierzam lepić, więc może ułatwi mi to pracę 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
28 − 26 =