Kontakt

blog kulinarny

Pierogi z truskawkami + video jak lepić pierogi

Truskawek nigdy dość! : ) Mam nadzieję, że Wy również macie podobne odczucia: ) Dodając ten wpis jestem trochę onieśmielona, bo poniżej będziecie mogli zobaczyć filmik z moim udziałem! Jak wiecie mam spore opory przed takimi przedsięwzięciami, ale wiem, że czasem pewne rzeczy łatwiej zrozumieć, kiedy się je widzi : D Być może dla większości z Was temat jest bardzo błahy, ale osobiście dopiero uczę się szybko lepić pierogi… Na początek falbanka i może do Wigilii uda mi się opanować każdą technikę, a wtedy lepienie góry pierogów nie będzie mi już straszne : ) Niestety nie udało mi się uczestniczyć w warsztatach pierogowych, ale przepis na ciasto znalazłam u Grażyny i jest na prawdę super ; ) Ponieważ zazwyczaj pierogi z truskawkami jemy z bitą śmietaną, dlatego nasz farsz nie jest słodki, ale opcjonalnie możecie obtoczyć truskawki w cukrze ; ) Polecam!


Pierogi z truskawkami

Składniki (ok. 40 sztuk):

  • 500 g mąki
  • 110 ml oleju
  • 250 ml gorącej wody
  • 1/2 szczypty soli
  • 500 g truskawek

Mąkę mieszamy z solą i olejem do uzyskania konsystencji piasku. Dodajemy gorącą wodę, uważając, aby się nie poparzyć! Dla bezpieczeństwa możecie dalej zagniatać ciasto używając robota kuchennego. Nie zrażajcie się, że ciasto na początku będzie mocno się kleiło, pod wpływem zagniatania zrobi się miękkie i plastyczne. Dzięki dodatkowi dużej ilości oleju, jest na tyle elastyczne, że podczas wałkowania nie musimy podsypywać go mąką.

Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy koła. Na środku każdego z nich kładziemy truskawkę i zagniatamy pierogi. Wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę (mały ogień), i wyjmujemy je łyżką cedzakową, po 5 minutach od wypłynięcia.

Smacznego : )


Ciasto na pierogi
Na koniec jeszcze film… : )






Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 28 czerwca, 2013
Kategorie: Dania dla dzieci, Dania obiadowe, Pierogi, Porady, Pozostałe, Wegetariańskie

16 komentarzy

  1. pyszne pierożki:) za mną chodzą z malinami, bo w tamtym roku się w nich zakochałam, z truskawkami jeszcze nie robiłam. A w ogóle to jakoś nie lubię lepić ich:P

    1. Marta

      Lepienie najgorsze, ale właśnie nabieram wprawy:) a pierogi z truskawkami polecam, są super 🙂

  2. Super! I że nic nie powiedziałaś, że będą filmy (foch!). Więcej takich, bo w ogóle się nie stresujesz, co innego ja. Brawo!!

    1. Paula dzięki! 🙂 filmiki pewnie co jakiś czas będą się pojawiać, choć ja właśnie za mocno się stresuje, więc muszę się przełamać! 🙂

  3. ech…i zaś musiałam tu wejść i się napaCZeć ;p ;*

  4. Uwielkbiam z truskawkami:). W końcu wiem jak wyglądasz:D

    1. Tak, teraz nie jestem już anonimowa 😀 a z truskawkami są super 🙂

  5. Moje ulubione! A lepienie tym sposobem znacznie ułatwia życie 🙂

    1. Zdecydowanie, sposób super i o wiele szybszy niż znałam do tej pory ! 🙂

  6. Takie proste a cieszy 🙂
    A co zrobić w zimie kiedy nie ma świeżych truskawek ? Posiłkuję się zrobionym latem kompocikiem. Tylko trzeba truskawki dobre odsączyć.

    1. Marta

      Dokładnie, jak dla mnie sezon truskawkowy też mógłby trwać cały rok. Truskawki i inne owoce zamrażam, żeby mieć zapasy na zimę, ale niestety miejsca brakuje.. 😉 Później podobnie jak Ty dodaję rozmrożone i dobrze odsączone 🙂

  7. Majka

    Świetne pierogi 🙂 Zrobiłam z serem + rozmrożone truskawki…Największy niejadek domu zjadł dwa talerze, więc o czymś to świadczy 😉

    1. Marta

      Super, bo z niejadkami łatwo nie jest… 🙂

  8. Agnieszka

    Super przepis na ciasto pierogowe. Zamiast truskawek użyłam śliwek węgierek + trochę cukru trzcinowego. Polecam 😉

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂 pierogi ze śliwkami musiały smakować pysznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
11 − 11 =


Top