Pierogi z truskawkami + video jak lepić pierogi

Truskawek nigdy dość! : ) Mam nadzieję, że Wy również macie podobne odczucia: ) Dodając ten wpis jestem trochę onieśmielona, bo poniżej będziecie mogli zobaczyć filmik z moim udziałem! Jak wiecie mam spore opory przed takimi przedsięwzięciami, ale wiem, że czasem pewne rzeczy łatwiej zrozumieć, kiedy się je widzi : D Być może dla większości z Was temat jest bardzo błahy, ale osobiście dopiero uczę się szybko lepić pierogi… Na początek falbanka i może do Wigilii uda mi się opanować każdą technikę, a wtedy lepienie góry pierogów nie będzie mi już straszne : ) Niestety nie udało mi się uczestniczyć w warsztatach pierogowych, ale przepis na ciasto znalazłam u Grażyny i jest na prawdę super ; ) Ponieważ zazwyczaj pierogi z truskawkami jemy z bitą śmietaną, dlatego nasz farsz nie jest słodki, ale opcjonalnie możecie obtoczyć truskawki w cukrze ; ) Polecam!


Pierogi z truskawkami

Składniki (ok. 40 sztuk):

  • 500 g mąki
  • 110 ml oleju
  • 250 ml gorącej wody
  • 1/2 szczypty soli
  • 500 g truskawek

Mąkę mieszamy z solą i olejem do uzyskania konsystencji piasku. Dodajemy gorącą wodę, uważając, aby się nie poparzyć! Dla bezpieczeństwa możecie dalej zagniatać ciasto używając robota kuchennego. Nie zrażajcie się, że ciasto na początku będzie mocno się kleiło, pod wpływem zagniatania zrobi się miękkie i plastyczne. Dzięki dodatkowi dużej ilości oleju, jest na tyle elastyczne, że podczas wałkowania nie musimy podsypywać go mąką.

Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy koła. Na środku każdego z nich kładziemy truskawkę i zagniatamy pierogi. Wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę (mały ogień), i wyjmujemy je łyżką cedzakową, po 5 minutach od wypłynięcia.

Smacznego : )


Ciasto na pierogi
Na koniec jeszcze film… : )




Komentarzy: 16

  1. 27 czerwca 2013 / 20:20

    pyszne pierożki:) za mną chodzą z malinami, bo w tamtym roku się w nich zakochałam, z truskawkami jeszcze nie robiłam. A w ogóle to jakoś nie lubię lepić ich:P

    • Marta
      Autor
      27 czerwca 2013 / 20:40

      Lepienie najgorsze, ale właśnie nabieram wprawy:) a pierogi z truskawkami polecam, są super 🙂

  2. 28 czerwca 2013 / 10:36

    Super! I że nic nie powiedziałaś, że będą filmy (foch!). Więcej takich, bo w ogóle się nie stresujesz, co innego ja. Brawo!!

    • Marta
      Autor
      28 czerwca 2013 / 12:57

      Paula dzięki! 🙂 filmiki pewnie co jakiś czas będą się pojawiać, choć ja właśnie za mocno się stresuje, więc muszę się przełamać! 🙂

  3. 28 czerwca 2013 / 11:04

    ech…i zaś musiałam tu wejść i się napaCZeć ;p ;*

  4. 28 czerwca 2013 / 13:23

    Uwielkbiam z truskawkami:). W końcu wiem jak wyglądasz:D

    • Marta
      Autor
      28 czerwca 2013 / 13:37

      Tak, teraz nie jestem już anonimowa 😀 a z truskawkami są super 🙂

  5. 7 lipca 2013 / 17:59

    Moje ulubione! A lepienie tym sposobem znacznie ułatwia życie 🙂

    • Marta
      Autor
      7 lipca 2013 / 19:11

      Zdecydowanie, sposób super i o wiele szybszy niż znałam do tej pory ! 🙂

  6. 17 czerwca 2015 / 18:57

    Takie proste a cieszy 🙂
    A co zrobić w zimie kiedy nie ma świeżych truskawek ? Posiłkuję się zrobionym latem kompocikiem. Tylko trzeba truskawki dobre odsączyć.

    • Marta
      Autor
      18 czerwca 2015 / 0:03

      Dokładnie, jak dla mnie sezon truskawkowy też mógłby trwać cały rok. Truskawki i inne owoce zamrażam, żeby mieć zapasy na zimę, ale niestety miejsca brakuje.. 😉 Później podobnie jak Ty dodaję rozmrożone i dobrze odsączone 🙂

  7. Majka
    19 lutego 2016 / 22:39

    Świetne pierogi 🙂 Zrobiłam z serem + rozmrożone truskawki…Największy niejadek domu zjadł dwa talerze, więc o czymś to świadczy 😉

    • Marta
      Autor
      20 lutego 2016 / 0:30

      Super, bo z niejadkami łatwo nie jest… 🙂

  8. Agnieszka
    18 sierpnia 2017 / 22:08

    Super przepis na ciasto pierogowe. Zamiast truskawek użyłam śliwek węgierek + trochę cukru trzcinowego. Polecam 😉

    • Marta
      Autor
      18 sierpnia 2017 / 23:15

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂 pierogi ze śliwkami musiały smakować pysznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
30 + 18 =