Pilaw z kurczakiem

Przepis pochodzi z porannego programu telewizyjnego, podczas którego przygotowywane były potrawy tureckie. Danie od razu mnie zainteresowało, ponieważ zawiera moje ulubione składniki ; ) Wyglądem przypomina mi trochę paellę, zapewne ze względu na swój żółty kolor, który zawdzięcza odrobinie szafranu oraz podobieństwie składników. Teoretycznie kuchnia turecka i hiszpańska są zupełnie różne, a mimo to oba dania smakują bardzo podobnie! Polecam miłośnikom kurczaka ; )


Pilaw z kurczakiem
Składniki (porcja dla 2-3 osób):

  • 1 zielona papryka
  • 2 czerwone papryki
  • 1 ostra papryczka chili
  • 1 cebula
  • oliwa do smażenia
  • 2 piersi lub udka z kurczaka
  • 100 g ryżu długoziarnistego
  • szczypta szafranu
  • 2 pomidory
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • sól, pieprz

Na patelni podsmażamy papryki i cebulę, pokrojone w kostkę. Dodajemy kawałki kurczaka i smażymy ok. 20 min. Następnie dodajemy ryż i chochelkę bulionu. Stopniowo dolewamy resztę bulionu i przyprawy. Na koniec wrzucamy posiekane pomidory i gotujemy na małym ogniu, aż ryż i kurczak będą miękkie.

Smacznego : )

Komentarzy: 5

  1. jOLA
    2 września 2011 / 10:27

    Ciekawy i szybki chyba przepisik, na pewno skorzystam!

  2. Mikrosfera@o2.pl
    2 września 2011 / 12:45

    Uwielbiam takie dania i szafran!

  3. Magda
    22 stycznia 2013 / 21:50

    Pytanie,kurczak wyszedł niesamowicie suchy, co zrobić, żeby tego uniknąć? I co znaczy szczypta szafranu? dałam całe opakowanie firmy kotanyi, jest tego naprawdę mało, danie nie wyszło mi takie żółte.

    • Marta
      Autor
      22 stycznia 2013 / 22:05

      Być może gotowałaś danie zbyt długo? używałam szafranu w proszku, stąd ta szczypta 🙂 pozdrawiam!

Skomentuj Jadwiga Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
20 − 3 =