Polewa z białej czekolady

Pyszna i uniwersalna polewa z białej czekolady ulepszy każdy deser, czy ciasto : ) Z powodzeniem zastąpi również lukier w przypadku ciasteczek, rogalików, czy drożdżówek. Polecam!!!

Polewa z białej czekolady przepis

Sposób nr 1

  • 150 g białej czekolady
  • 75 g śmietanki kremówki 30%

Czekoladę i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać.

Sposób nr 2

  • 100 g białej czekolady
  • 25 g masła
  • 25 ml mleka

Mleko z masłem podgrzać, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać na jednolitą masę.

W razie potrzeby można regulować konsystencję polewy, stopniowo dodając więcej czekolady lub śmietanki/masła/mleka. Polewa potrzebuje czasu na zgęstnienie – polewając nią schłodzone ciasto np. sernik, czy tort dzieje się to błyskawicznie. Jeśli polewa zbyt mocno stwardnieje zanim zdążymy udekorować wypieki, można ją lekko podgrzać, by konsystencja była bardziej płynna.

Smacznego!

Polewa z białej czekolady

Komentarzy: 4

  1. Kass
    7 marca 2021 / 0:45

    Jadlabym łyżkami 🤣

    • Marta
      Autor
      7 marca 2021 / 15:20

      🙂 🙂 🙂

  2. Aga
    7 marca 2021 / 14:53

    Zrobię do babki właśnie szukałam czegoś innego niż zwykły puder 🙂

    • Marta
      Autor
      7 marca 2021 / 15:21

      Do babki będzie idealna 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
29 + 26 =