Polewa z białej czekolady

Pyszna i uniwersalna polewa z białej czekolady ulepszy każdy deser, czy ciasto : ) Z powodzeniem zastąpi również lukier w przypadku ciasteczek, rogalików, czy drożdżówek. Polecam!!!

Polewa z białej czekolady przepis

Sposób nr 1

  • 150 g białej czekolady
  • 75 g śmietanki kremówki 30%

Czekoladę i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać.

Sposób nr 2

  • 100 g białej czekolady
  • 25 g masła
  • 25 ml mleka

Mleko z masłem podgrzać, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać na jednolitą masę.

W razie potrzeby można regulować konsystencję polewy, stopniowo dodając więcej czekolady lub śmietanki/masła/mleka. Polewa potrzebuje czasu na zgęstnienie – polewając nią schłodzone ciasto np. sernik, czy tort dzieje się to błyskawicznie. Jeśli polewa zbyt mocno stwardnieje zanim zdążymy udekorować wypieki, można ją lekko podgrzać, by konsystencja była bardziej płynna.

Smacznego!

Polewa z białej czekolady

Komentarzy: 12

  1. Kass
    7 marca 2021 / 0:45

    Jadlabym łyżkami 🤣

    • Marta
      Autor
      7 marca 2021 / 15:20

      🙂 🙂 🙂

  2. Aga
    7 marca 2021 / 14:53

    Zrobię do babki właśnie szukałam czegoś innego niż zwykły puder 🙂

    • Marta
      Autor
      7 marca 2021 / 15:21

      Do babki będzie idealna 🙂

  3. KAROLCIA
    14 lipca 2021 / 23:07

    Witam. Czy taka polewa przy krojeniu ciasta pęka?

    • Marta
      Autor
      15 lipca 2021 / 23:03

      W opcji czekolada + śmietanka może pękać, dlatego w przypadku tortów warto kroić ciepłym nożem 🙂

  4. Paulina
    5 kwietnia 2022 / 14:47

    Czy tą polewę na maśle można dekorować ozdobami z masy cukrowej?

    • Marta
      Autor
      7 kwietnia 2022 / 8:14

      Wydaje mi się, że tak 🙂

  5. Papusik
    3 kwietnia 2023 / 12:06

    Polewa pyszna użyłam do babki ładnie wyglada i smak świetny 👍

    • Marta
      Autor
      4 kwietnia 2023 / 11:20

      Bardzo się cieszę 🙂

  6. Mariola
    4 maja 2023 / 13:50

    Rewelacyjna polewa! zawsze mam problem z białą czekoladą bo mi się warzy, w końcu znalazłam dobry przepis dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      5 maja 2023 / 1:10

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
24 − 17 =