Sernik pomarańczowy

Jak wiecie uwielbiam piec serniki i na Wielkanoc jest to również obowiązkowa pozycja w naszym menu : ) Wszystkie wielkanocne ciasta są pyszne, ale wśród moich najbliższych często najpopularniejsze są te z dodatkiem sporej ilości kremu lub choćby masła jak w przypadku mazurków : ) Aby zrównoważyć ten świąteczny repertuar zdecydowałam się przygotować sernik z naturalnym powiewem świeżości. Pomarańczowy sernik jest bardzo lekki i delikatny, nie za słodki, ale zarazem bardzo aromatyczny. Smakuje wszystkim naszym domownikom, więc jestem pewna, że zdobędzie również i Wasze serca. Posiada idealną, aksamitnie kremową konsystencję, będzie pięknie prezentował się na świątecznym stole i co najważniejsze smakuje przepysznie : ) Sernik jest bez spodu, więc dodatkowo jest bardzo prosty i szybki do przyrządzenia. Jeden z tych, które zawsze się udają, więc możecie upiec go bez obaw, że coś pójdzie nie tak : ) Do jego przygotowania wykorzystałam produkty z nowej serii „Ze świata natury” m.in. cukier ze skórką pomarańczową, który nadaje mu naturalnego smaku prawdziwych włoskich pomarańczy. Wzbogaciłam go również o naturalny ekstrakt pomarańczy z Brazylii, który dodatkowo zwiększa jego intensywność i świeżość. Dużym plusem jest fakt, że sernik pomarańczowy możemy przygotować niezależnie od pory roku, a każdy kawałek zawsze przybliży nas do słonecznych chwil, dzięki czemu dobry nastrój gwarantowany : ) Polecam!!!


sernik pomarańczowy przepis
Składniki na sernik (tortownica o średnicy 20 – 21 cm):

Twaróg zmielić trzykrotnie lub dokładnie zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać żółtka (białka odłożyć na później), cukier trzcinowy, cukier ze skórką pomarańczową, ekstrakt naturalny z pomarańczy, roztopione i przestudzone masło, mąkę ziemniaczaną oraz kaszę manną i dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Białka ubić na sztywną pianę. Partiami przekładać do serowej masy, za każdym razem delikatnie mieszając silikonową szpatułką tylko do połączenia się składników. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć otrzymaną masę i delikatnie wyrównać wierzch. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez pierwsze 10 minut po czym zmniejszyć temperaturę pieczenia do 160 C (termoobieg) i piec przez kolejne 55 minut. Po tym czasie sernik studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Składniki na pomarańczowy lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z 1/4 pomarańczy

Cukier puder dokładnie wymieszać z sokiem z pomarańczy. Gęstość lukru regulować przez dodanie cukru pudru lub soku z pomarańczy. Jeśli lukier jest zbyt gęsty należy dodać więcej soku z pomarańczy, jeśli zbyt rzadki należy dodać więcej cukru pudru.

Dodatkowo:

  • świeża pomarańcza pokrojona w plasterki do dekoracji

Upieczony i przestudzony sernik udekorować przygotowanym pomarańczowym lukrem oraz świeżymi plasterkami pomarańczy.

Smacznego!


Sernik na Wielkanoc przepis

pomarańczowy sernik przepis

orange cheesecake recipe

sernik z pomarańczami

prosty sernik przepis
* Wpis powstał przy współpracy z Dr. Oetker

Komentarzy: 55

  1. Majka
    11 kwietnia 2017 / 10:00

    Śliczny 🌺

    • Marta
      Autor
      11 kwietnia 2017 / 22:40

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Gaba
    11 kwietnia 2017 / 11:32

    Cudowny ❤️

    • Marta
      Autor
      11 kwietnia 2017 / 22:40

      Dziękuję 🙂

  3. Milena
    11 kwietnia 2017 / 11:53

    Idealny 🙂

    • Marta
      Autor
      11 kwietnia 2017 / 22:40

      🙂 🙂 🙂

  4. Kaśka
    11 kwietnia 2017 / 13:30

    Uwielbiam Twoje serniki 🙂 będę piec na Wielkanoc 🙂

    • Marta
      Autor
      11 kwietnia 2017 / 22:41

      Bardzo mi miło, smacznego 🙂

  5. Tasha
    11 kwietnia 2017 / 14:08

    Pomarańczowa eksplozja 🍊🍊🍊

    • Marta
      Autor
      11 kwietnia 2017 / 22:41

      Zdecydowanie 🙂

  6. Reelina
    11 kwietnia 2017 / 17:42

    Jaka idealna konsystencja !!!

    • Marta
      Autor
      11 kwietnia 2017 / 22:41

      Dziękuję 🙂

  7. 11 kwietnia 2017 / 20:06

    Muszę wypróbować przepis!

    • Marta
      Autor
      11 kwietnia 2017 / 22:41

      Polecam 🙂

  8. Konstacja
    11 kwietnia 2017 / 20:50

    Bardzo bardzo mi się ta wizja podoba 🙂

    • Marta
      Autor
      11 kwietnia 2017 / 22:42

      Super, że przypadła do gustu, zachęcam do wypróbowania 🙂

  9. 12 kwietnia 2017 / 2:53

    Sernik idealny. Na pewno wypróbuję przepis bo takiego sernika jeszcze nie jadłam 🙂

    • Marta
      Autor
      13 kwietnia 2017 / 0:32

      Polecam 🙂

  10. Isia
    12 kwietnia 2017 / 11:17

    Cudowny serniczek 🙂

    • Marta
      Autor
      13 kwietnia 2017 / 0:32

      Bardzo mi miło, że przypadł do gustu 🙂

  11. Dorota
    12 kwietnia 2017 / 13:40

    Zacnie wygląda 🙂 fajny pod kolor stołu i żonkili będzie 🙂

    • Marta
      Autor
      13 kwietnia 2017 / 0:32

      Dziękuję 🙂

  12. Pati
    12 kwietnia 2017 / 23:33

    Przepyszny 🙂 do wielkanocy się nie ostanie ale zrobię nowy 🙂

    • Marta
      Autor
      13 kwietnia 2017 / 0:34

      Bardzo mi miło 🙂

  13. Jagienka
    13 kwietnia 2017 / 13:11

    Super przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      13 kwietnia 2017 / 15:36

      Bardzo mi miło, że przypadł do gustu 🙂

  14. Ulka
    13 kwietnia 2017 / 18:19

    Na razie tylko test surowej masy ale pycha i teraz pachnie mi pięknie 🙂 jutro się będzie chłodził i oczekuje na sobote 🙂

    • Marta
      Autor
      13 kwietnia 2017 / 18:34

      Super, życzę smacznego 🙂

  15. Jess
    14 kwietnia 2017 / 19:27

    Wyszedł idealnie 🙂 i wygląda tak samo jak u Ciebie!!!

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2017 / 23:41

      Bardzo mi miło 🙂

  16. Gosia
    15 kwietnia 2017 / 17:22

    Przepyszny wesołych świąt!

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2017 / 23:44

      Dziękuję i wzajemnie 🙂

  17. 18 kwietnia 2017 / 12:33

    Jeszcze jakby czekolady dodać to w smaku byłby niesamowity 🙂

    • Marta
      Autor
      19 kwietnia 2017 / 22:12

      Jak dla mnie i bez czekolady tak właśnie smakuje 😉 ale warto przetestować 😀

    • Marta
      Autor
      19 kwietnia 2017 / 22:13

      Jest super, polecam 🙂

  18. 19 kwietnia 2017 / 16:44

    Przepis wypróbowany, ciasto doskonałe!!!!

    • Marta
      Autor
      19 kwietnia 2017 / 22:14

      Super, że sernik posmakował 🙂

  19. Pati
    19 kwietnia 2017 / 21:35

    Wyszedł przepysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      19 kwietnia 2017 / 22:14

      Ogromnie się cieszę, że przypadł do gustu 🙂

  20. ryba
    21 kwietnia 2017 / 19:48

    W smaku dosłownie jak pomarańczowa chmurka 😀

    • Marta
      Autor
      23 kwietnia 2017 / 23:42

      Bardzo mi miło 🙂

  21. Kalina
    25 kwietnia 2017 / 21:56

    Pychotka polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      25 kwietnia 2017 / 22:56

      Super, że posmakowało 🙂

  22. Mia
    27 kwietnia 2017 / 21:52

    Cudowny smak 🙂

    • Marta
      Autor
      27 kwietnia 2017 / 23:07

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  23. Miśka
    1 maja 2017 / 19:09

    Bardzo smaczny 🙂

  24. Gosia
    7 maja 2017 / 18:51

    Pychota dzieki za inspiracje 🙂

    • Marta
      Autor
      8 maja 2017 / 0:10

      Bardzo proszę 🙂

  25. 28 lutego 2019 / 23:06

    Super przepis i zdjęcia! W weekend będę probować przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      1 marca 2019 / 1:15

      Bardzo mi miło i życzę smacznego 🙂

  26. Marta
    9 lipca 2019 / 9:39

    Pyszności, świetny przepis!!!

    • Marta
      Autor
      9 lipca 2019 / 11:59

      Miło mi, że posmakowało 🙂

  27. Agula
    2 grudnia 2020 / 11:21

    Co prawda jestem w temacie sernika tradycjonalistką, ale zaintrygował mnie Twój przepis i chętnie go wypróbuję:))

    • Marta
      Autor
      2 grudnia 2020 / 13:19

      Polecam 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
24 − 8 =