Pomysł na … PAPIRUS

Jako przyjaciółka Winiary 2012 miałam przyjemność, aby wypróbować nowość – Pomysł na … Papirus : )
Pomysł polega na wykorzystaniu pergaminu do smażenia (bez dodatku tłuszczu!!!), na którym znajdują się zioła i przyprawy. Naszym zadaniem jest tylko przekrojenie piersi z kurczaka, delikatne ich rozbicie i umieszczenie na patelni! Patent jest naprawdę super, przygotowanie obiadu, łącznie ze smażeniem trwa 15 minut, nie musimy nawet „brudzić” sobie rąk : ) Do wyboru mamy 3 smaki: soczysta pierś z kurczaka z papryką (mój faworyt!), soczysta pierś z kurczaka z czosnkiem i ziołami, soczysta pierś z kurczaka w ziołach prowansalskich. Kompozycja ziół i przypraw jest naprawdę fajnie dobrana, ich smak mocno dominuje, a nazwa soczysta pierś jest mocno trafiona – polecam : )


Składniki :

  • 1 opakowanie Winiary Pomysł na … Papirus
  • pierś z kurczaka ok. 600 g

Patelnię mocno rozgrzewamy, bez dodatku tłuszczu (najlepiej teflonową). Piersi z kurczaka lekko rozbijamy, na grubość ok. 1,5-2 cm. Umieszczamy je na jednej połowie pergaminu, drugą zaś przykrywamy mięso od góry. Zawinięte mięso przekładamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy na średnim ogniu 5 minut z każdej strony (7 jeśli mięso jest grubsze niż 2 cm) i przekładamy na talerz. Papier wyrzucamy.

Smacznego : )


Komentarzy: 23

  1. 23 sierpnia 2012 / 20:42

    Rzeczywiście rewelacja, raczej nie spotkałam się z tym i nie mam możliwości wypróbowania, ale widzę, że kurczak wygląda przepysznie, a czas przygotowania jest zaskakująco szybki 🙂 Świetny pomysł !

  2. Marta
    Autor
    23 sierpnia 2012 / 23:21

    Rzadko korzystam z gotowców, ale ten patent bardzo mi się podoba 🙂 Szkoda, że nie masz możliwości wypróbowania, bo moim zdaniem zioła są fajnie dobrane i nie trzeba nawet doprawiać 😉

  3. 24 sierpnia 2012 / 9:44

    Fajne i szybkie danie z tego co widzę, ale ze względu na żołądek nie kupuję gotowych mieszanek przypraw, wolę sama wszystko połączyć.

  4. 24 sierpnia 2012 / 9:55

    Czekam na ten produkt w sklepach, chętnie wypróbuję 😉

  5. Marta
    Autor
    24 sierpnia 2012 / 10:18

    Elizo nie wiem czy to coś zmieni, ale mieszanka nie zawiera konserwantów, glutaminianu sodu, ani barwników 🙂

  6. Marta
    Autor
    24 sierpnia 2012 / 10:18

    MartynCia widziałam już te pomysły w Tesco 😀

  7. ryjowka
    24 sierpnia 2012 / 20:51

    Genialne!!!!!!!!!jutro pedze do tesco kupic, idelane dla mnei, syzbki dietetyczne i pyszne mam andzieje.

    • Marta
      Autor
      24 sierpnia 2012 / 21:47

      Polecam:)

  8. Agata
    6 września 2012 / 19:41

    Ja wypróbowałam ten czosnkowo-ziołowy i stwierdzam że piersi sa naprawde soczyste lecz jak dla mnie piersi wychodzą za słone.

    • Marta
      Autor
      6 września 2012 / 19:44

      Niestety na to nie da się nic poradzić 🙁 doprawić ew. można, ale w drugą stronę się już niestety nie da 😀

  9. 22 września 2012 / 9:54

    Ze względu na dietę, często smażę bez tłuszczu w papierze lub w folii aluminiowej. Dania są wyśmienite i delikatne. Przecież dieta nie oznacza wyrzeczeń i można zjeść bardzo smaczne rzeczy. Tego produktu Winiary nie próbowałam ale chyba się skuszę. Pozdrawiam serdecznie

    • Marta
      Autor
      22 września 2012 / 11:30

      Wiczyca Aga – muszę wypróbować Twój patent 🙂 Wiola – jest to fajna alternatywa jak brak nam czasu 😀

  10. Wiola
    22 września 2012 / 10:32

    jak dla mnie smaczne ale żadna rewelacja

  11. Kasia
    23 września 2012 / 11:50

    Nie polecam tego papirusa. Miałam, wypróbowałam i wypiłam potem pół litra wody.. mega SŁONE!!!! Szkoda się tak truć. Lepiej samemu doprawić ziołami i lekko osolić.

    • Marta
      Autor
      23 września 2012 / 12:08

      Kasia – a który smak próbowałaś ?

  12. Kasia
    23 września 2012 / 13:35

    Soczysta pierś kurczaka z czosnkiem i ziołami. Sól, sól i jeszcze raz za dużo soli.

  13. Marta
    Autor
    23 września 2012 / 14:50

    Szkoda, może uda Ci się lepiej samej dobrać zioła:) Bo jak dla mnie patent z papirusem super:)

  14. Dunia
    27 września 2012 / 18:13

    Pomysł fajny, ja korzystam z papieru do gotowania i pieczenia Sagi, ale funkcję ma bardzo podobną i też się świetnie sprawdza. Tylko przyprawy trzeba już dobrać samemu 🙂

    • Marta
      Autor
      27 września 2012 / 18:34

      Z takim papierem jak polecasz jeszcze się nie spotkałam, ale ciekawe jest to, że można dobrać przyprawy takie jak lubimy 😀

  15. Ola
    30 września 2012 / 23:40

    Jak dla mnie pyszne, ale rzeczywiście sporo osób skarży sie na to, że zbyt słone – a nie bardzo można na to coś poradzić w tym wypadku. Chyba spróbuje z tą Sagą o której piszecie.

    • Marta
      Autor
      30 września 2012 / 23:41

      Każdy ma jednak inne wyczucie smaku 😀

  16. Mart
    4 października 2012 / 18:01

    No właśnie każdy inaczej odczuwa smaki, dlatego ja wolę sobie sama danie przyprawić i jednak bardziej przemawia do mnie zamysł takiego papieru jak Saga, że sama mogę sobie doprawić tyle ile chcę i jak chcę.

    • Marta
      Autor
      4 października 2012 / 20:33

      🙂

Skomentuj wilczyca aga Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Solve : *
2 + 1 =