Kontakt

blog kulinarny

Proste ciasto czekoladowe

Wizyta u Babci nie może się odbyć bez kawałka jej czekoladowego ciasta : ) To jeden z tych prostych wypieków, do których zawsze miło się wraca. Najlepiej smakuje w towarzystwie malin i bitej śmietany : ) Polecam!


Ciasto murzynek przepis


Składniki (tortownica o średnicy 25 cm):

  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 5 łyżek kakao
  • 250 g margaryny
  • 1 szklanka wody
  • 5 jajek (wielkość L)
  • 1 i 3/4 szklanki mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Cukru, kakao, margarynę i wodę przełożyć do rondla, zagotować. Zdjąć z ognia, przestudzić. Kolejno dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 45-60 min. do suchego patyczka.

Smacznego!


murzynek przepis

murzynek ciasto przepis


murzynek przepis



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 29 sierpnia, 2018
Kategorie: Ciasta, Czekoladowe

8 komentarzy

  1. Janja

    U mnie też się takie piekło!!!!!! ale z polewą czekoladową 🙂

    1. Marta

      O to taki smak dzieciństwa 🙂

  2. Ania

    Fajne ciacho trochę takie z niczego, ale dobrze smakuje przełożyłam dodatkowo powidłami.

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

  3. Majka

    Piękne zdjęcia i ciacho wygląda bardzo apetycznie ❤️

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że się podoba <3

  4. Iwona

    I co z tego ,że piękne zdjęcie! Wyszedł przeslodzony zakalec :-/ A mogę powiedzieć , że umie piec. Do tego termoobieg przez godzinę czasu 180 C ? Masakra

    1. Marta

      Przykro mi, że ciasto się Pani nie udało. Często korzystam z tego przepisu i zdjęcie odzwierciedla moje wykonanie 😉 Tak jak napisałam w przepisie ciasto pieczemy 45-60 minut, do suchego patyczka. Każdy piekarnik jest inny, ale jeśli Pani dużo piecze na pewno zna Pani swój piekarnik i jego możliwości, więc można optymalnie dostosować czas pieczenia wg wskazówek i wybrać opcję grzania, z której Pani korzysta. Podaję zawsze ustawienia, na których ja piekę i mi odpowiadają. Pozdrawiam 🙂

Pozostaw odpowiedź Ania Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
28 + 26 =


Top