Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami, nie może więc zabraknąć przepisu na pączki. Bardzo lekkie i puszyste, w mojej ulubionej wersji z powidłami, lukrem i skórką pomarańczową, choć nadzienie możecie dopasować wg własnych upodobań : ) Długie wyrastanie, dodatek spirytusu i odpowiednia temperatura smażenia powodują, że pączki nie chłoną tłuszczu. Polecam!!
Składniki (14 sztuk):
- 600 g mąki pszennej tortowej
- 50 g świeżych drożdży
- 75 g cukru
- 16 g cukru z wanilią lub wanilinowego
- 250 ml mleka
- 50 g masła
- 2 jajka (wielkość L)
- 1 żółtko
- 1 łyżka spirytusu
Dodatkowo:
- 1 słoik powideł śliwkowych
- lukier: 1/2 szklanki cukru pudru + 2 łyżki wody
Drożdże rozkruszyć w miseczce, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki i 100 ml ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 15-20 minut). Do pozostałego mleka dodać masło i podgrzewać na niewielkim ogniu do czasu aż masło się roztopi. Do misy robota kuchennego przełożyć mąkę, dodać ciepłe mleko z masłem (nie może być gorące), cukier i cukier z wanilią, jajka, żółtko i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (użyłam robota kuchennego około 7 minut). Ciasto na tym etapie może być jeszcze delikatnie klejące. Misę przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i podwojenia objętości. Następnie krótko wyrobić, starać się nie podsypywać mąką. Podzielić na równe porcje, uformować okrągłe kulki i przełożyć na ściereczkę posypaną mąką, przykryć. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30-60 minut, dobrze wyrośnięty pączek powinien być bardzo lekki. Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu w temp. 175 C (można użyć termometru cukierniczego do kontrolowania temp. lub smażyć we frytkownicy) przez ok 3 minuty z każdej strony. Wyjąć i osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe nadziewać przy pomocy szprycy z długą końcówką. Cukier puder wymieszać z wodą i otrzymanym lukrem udekorować pączki.
Smacznego!
Inspiracja – „Kuchnia polska”
Pięęękne ❤
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Rewelacja 😁
Autor
<3
No to będzie smażone 🙂
Autor
Super 🙂
Na tluszcz dać takie wyrośnięte?
Autor
Tak 🙂
Mniam pysznie wygladaja
Autor
Dziękuję i polecam 🙂
Pyszne dziękuję za przepis 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowały 🙂
Rewelacja pierwszy raz mi się udało zrobić te jasne obrączki a to podobno wyznacznik dobrych pączków 😀
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Bardzo smaczne i szybko znikają 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę 🙂
Wyszły idealnie bardzo puszyste są 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂
Super przepis nadziewalam marmolada 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂
Pyszne i mięciutkie 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Ja w tym roku pierwszy raz będę przygotowywać pączki, więc na pewno przepis się przyda 🙂 od niedawna zainteresowałam się wypiekami słodkości i stawiam dopiero swoje pierwsze kroki. Nie mam jeszcze sprawdzonych przepisów, więc chętnie testuję znalezione w internecie. Pączki prezentują się bardzo apetycznie i mam nadzieję, że będą bardzo smaczne 🙂
Autor
Polecam i mam nadzieję, że posmakują 🙂
Pączki rewelacja najlepszy przepis jaki próbowałam.
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Dzisiaj usmażone są pyszne 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂
Ile pączków wychodzi?
Autor
Wyszło mi tyle ile podałam w opisie – 14 sztuk 🙂
Przepis rewelacja dzięki!
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Piękne! Proszę polecić szpryce do nadziewania pączków.