Przewodnik po kawach ziarnistych

Smak wybranej odmiany kawy zależy od wielu czynników, spośród których wyróżnić można m.in. kraj pochodzenia (diametralnie różne od siebie „Meksyk” i „Etiopia”), sposób palenia ziaren (jasny bądź ciemny) oraz charakterystykę samego gatunku rośliny. Stworzenie skróconego opisu smaków i aromatów wydaje się być zadaniem karkołomnym, jednak do odważnych świat należy! Oto niewielki przewodnik po kawach ziarnistych, dzięki któremu dowiesz się więcej na temat napoju, bez którego wielu nie może żyć.

Arabika czy robusta – jaką kawę ziarnistą wybrać?

Najprostszym sposobem podziału kaw ziarnistych jest odmiana rośliny. Polski rynek jest zdominowany przez ziarna kawy z gatunku arabika, które są powszechnie uprawiane w Ameryce Południowej i Środkowej. Alternatywny wybór to robusta – bardziej odporna na trudne warunki atmosferyczne i działalność szkodników, a przez to również łatwiejsza w uprawie. Na smak kaw wpływa między innymi zakwaszenie i profil glebowy w miejscu uprawiania oraz sposób palenia, jednak najbardziej uproszczona charakterystyka klasyfikuje arabiki jako kawy lżejsze, o owocowych nutach aromatycznych, natomiast w robustach najczęściej można wyczuć duży poziom goryczki i intensywny smak. Jednoznaczne określenie najlepszego rodzaju kawy jest zatem niemożliwe – zwłaszcza że powszechnie stosowane przez producentów są mieszanki obu odmian. Nie oznacza to jednak, iż odnalezienie własnego indywidualnego profilu idealnej kawy jest niemożliwe – czasami trzeba po prostu bardziej zagłębić się w kawową tematykę!

Jakie są najlepsze rzemieślnicze kawy ziarniste?

Większość baristów poleca osobom rozpoczynającym swoją przygodę z zaawansowanym piciem kawy mieszanki z Ameryki Środkowej i Południowej. Popularne blendy z palarni Blue Orca Coffee – Fazenda Paradiso i Fazenda Grande – charakteryzują się cechami, które powinna posiadać dobra kawa ziarnista. Ranking najlepszych kaw na rynku zawsze będzie uwzględniał subiektywne oceny, jednak nuty czekolady i orzechów pozwalają cieszyć się dobrą kawą. Bez ryzyka zniechęcenia się do tego napoju poprzez ziarna przesycone goryczą. Z kolei miłośnicy nut karmelowych mogą postawić na ziarna Pello Caffe Black, składające się w 80 procentach z arabiki i 20 procentach z robusty. Z pewnością warto zapoznać się ze światem rzemieślniczych i dobrze wypalanych ziaren kawy, ponieważ pozwala to samodzielnie odkryć świat kombinacji smakowych.

Kawy ziarniste – czym kierować się przy wyborze?

Istotnym aspektem, jaki wpływa na smak konkretnej kawy, jest sposób jej palenia. Rośliny, których ziarna znalazły się w konkretnej paczce, mogą rosnąć na różnych kontynentach, glebach, a sposób ich uprawiania często diametralnie różni się od siebie. Sam proces palenia kawy zachodzi jednak znacznie później, dlatego na wyczuwane aromaty smakowe będzie wpływać każdy aspekt obróbki ziaren. Poszukując intensywnych doznań, warto sięgnąć po mieszanki z większą procentową zawartością robusty, takie jak na przykład Lavazza Crema e Aroma lub Kimbo Espresso Classic. Z kolei klasyczny smak gwarantują między innymi wspomniane wcześnie brazylijskie oraz kolumbijskie mieszanki. Świat kaw ziarnistych jest niezwykle złożony, jednak zapoznając się stopniowo z poszczególnymi aromatami i odmianami ziaren, można mieć pewność, że po kilku miesiącach testów kubki smakowe zostaną wyostrzone do granic możliwości!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
15 + 23 =