Kontakt

blog kulinarny

Pstrąg pieczony

Na pewno zdarzają Wam się sytuacje, kiedy z braku czasu, czy jak w naszym przypadku w związku z chorobą, wyjście na zakupy jest niemożliwe… Zakupy przez internet to już żadna nowość, ale do tej pory nie spotkałam się jeszcze z możliwością kupna online świeżych ryb! Moja córka jest ich miłośniczką, więc co najmniej 1-2 razy w tygodniu jest to u nas pozycja obowiązkowa… Sklep dobreryby.pl przyciągnął moją uwagę, zwłaszcza, że ryby wysyłane są każdego dnia, zaraz po odłowieniu. W ofercie mamy nie tylko świeże okazy, ale również te wędzone i rybne przetwory. My zdecydowałyśmy się na pstrągi, bo są pyszne i przygotowuje się je błyskawicznie. W ciągu niecałych 30 minut możecie wyczarować coś nie tylko smacznego, ale również zdrowego. Pstrągi idealnie komponują się z dodatkiem pieczonych ziemniaczków ; ) Polecam!

Dorsz pieczony

Byłam bardzo ciekawa jak będzie wyglądać wysyłka takiego wymagającego towaru, ale pomimo moich obaw paczka dotarła świetnie zabezpieczona. Ryby zapakowane były w hermetyczne opakowania, całość umieszczona została w styropianowym pojemniku wyłożonym lodem w szczelnych woreczkach. Nie muszę chyba wspominać jak ważne jest to w okresie letnim. 


Pstrąg pieczony w piekarniku

Składniki :

  • 2 wypatroszone pstrągi
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku, koperek, tymianek
  • sól morska, pieprz

Do podania:

  • 800 g ziemniaków
  • 1 czerwona cebula
  • sól, pieprz, słodka papryka, rozmaryn

Rybę umyć, osuszyć. Skropić z sokiem z cytryny i doprawić z obu stron solą morską i pieprzem. Masło rozetrzeć z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodać posiekany koperek i tymianek. Wymieszać i tak przygotowaną mieszanką wysmarować wnętrza ryb. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodać czerwoną cebulę pokrojoną w łódeczki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (termoobieg) przez ok. 20-25 minut.

Ziemniaki obrać, pokroić w łódeczki. Delikatnie podgotować ok. 5 minut. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i oprószyć ulubionymi przyprawami, np. sól, pieprz, papryka, rozmaryn. Piec w rozgrzanym do 190 C (termoobieg + górna grzałka) piekarniku przez ok. 20 min. aż ładnie się zarumienią.

Smacznego : )


Pstrąg pieczony z masłem ziołowym
 


Pstrag pieczony
 


Pstrąg z piekarnika



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 22 kwietnia, 2015
Kategorie: Dania dietetyczne, Dania dla dzieci, Dania dla matek karmiących, Dania obiadowe, Dania z ryby, Konkursy, akcje, eventy, Zdrowa żywność

44 komentarzy

  1. Aśka

    Taki pstrą i jeszcze z dostawą do domu… poezja 😀

    1. Marta

      Zdecydowanie godny polecenia, a opcja dostawy do domu bezcenna! 🙂

  2. Nina

    Wygląda bardzo zachęcająco 🙂

    1. Marta

      Smakuje równie dobrze, polecam 🙂

  3. Uwielbiam ryby;) a jeszcze z dostawą do domu…;)

    1. Marta

      To zdecydowanie duży plus! 🙂

  4. Jagoda

    Rybka wygląda bardzo apetycznie 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję i zachęcam do wypróbowania 🙂

  5. Anula

    Uwielbiam takie przepisy proste i szybkie, a wychodzą cudeńka 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  6. Nie tylko pyszne, ale też zdrowe;)

    1. Marta

      Dokładnie, zdrowe nie musi być nudne 🙂

  7. Gonia

    Noo piąteczek się zbliża, więc przepis na pewno wypróbuję 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, proszę o informację jak smakowało 🙂

      1. Gonia

        Było pysznie, bardzo dziękuję za przepis!!! 🙂

        1. Marta

          Bardzo mi miło, że ryba smakowała 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂

  8. Hanka

    Uwielbiam rybki! ze sklepu internetowego nie korzystałam, ale ja to zacofana jestem… może pora to zmienić 🙂

    1. Marta

      Polecam wypróbować, bardzo wygodna i sprawdzona opcja 🙂

  9. Romka

    Świetne zdjęcia, aż mi się zachciało takiego obiadu 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  10. pstrąg, to zaraz po łososiu, moja ulubiona ryba 🙂
    te pieczone są najlepsze.

    1. Marta

      Łososia również uwielbiam, zwłaszcza grillowanego 🙂

  11. renata

    Czy mogę pominąć tymianek?

    1. Marta

      Oczywiście, polecam dopasować do własnych upodobań smakowych 🙂

  12. Arnika

    Uwielbiam ryby! fajna propozycja 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  13. Natasza

    Dziś piątek to i rybka być musi! taka z głową zawsze mnie trochę przerażała, ale z tego co widzę, nie ma powodu do obaw 😀

    1. Marta

      Rzeczywiście nie ma powodu do obaw, polecam wypróbować 🙂

  14. Dobrosia

    Mmm rybka jak marzenie – polecam!

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że ryba smakowała 🙂

  15. Ania

    Bardzo smacznie wyszło, dodałam od siebie plasterki cytryny także do środka ryby i polecam ten patent 🙂

    1. Marta

      Wypróbuję przy następnej okazji 🙂

  16. Aga

    Ja z rybami sporadycznie eksperymentuję, ale Twoje wyglądają bardzo zachęcająco!

    1. Marta

      Bardzo dziękuję i mam nadzieję, że przepis zachęci do częstszego eksperymentowania na tym polu, bo warto 🙂

  17. Michalina

    Ryby uwielbiam, super propozycja 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu 🙂

  18. pyszna rybka 🙂 samo zdrowie 🙂

    1. Marta

      Zdecydowanie 🙂

  19. Milena

    Rybka wyszła idealnie polecam 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że posmakowała 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top