Truskawkowy pudding to idealny deser na niezapowiedzianą wizytę gości lub prośby domowników o „coś słodkiego” w sytuacji, gdy nie macie ani czasu, ani ochoty zbytnio się wysilać ; ) Bardzo ten wypiek lubię nie tylko za błyskawiczne przygotowanie, ale głównie za to jaki jest pyszny! ; ) Przepis pochodzi z książki „Przepisy na 4 pory roku”. Polecam!!!
Składniki (naczynie żaroodporne 28×18 cm):
- 500-700 g truskawek
- 2 jajka
- 100 g brązowego cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 100 g masła
- 1/4 szklanki mleka
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
Truskawki obrać, pokroić na połówki, przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego (nacięciami do dołu). Jajka utrzeć z brązowym cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać cukier wanilinowy, roztopione masło, mleko i dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, delikatnie dodać do masy jajecznej i wymieszać. Ostrożnie przełożyć na ułożone truskawki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 25-30 minut. Po wyjęciu udekorować cukrem pudrem, podawać na gorąco.
Smacznego : )
Wygląda przepysznie ale na razie pozostaje przy truskawkach na świeżo 🙂
Autor
Ja już na świeżo pochłonęłam tyle kilogramów, że zaczynam z wypiekami 😀 zresztą truskawek nigdy dość w każdej postaci.. 😀
Mniam, już mi ślinka cieknie 🙂
Autor
Polecam 🙂
OOo matko jakie to musi być pyszne 😀
Autor
Zdecydowanie! 🙂
Pani Marto Męża wysłałam po zakupy i zaraz robię to cudeńko 🙂
Autor
Mam nadzieję, że smakowało:)
Wyszło pysznie do porannej kawki 🙂
Autor
Miło mi, że smakowało 🙂
po prostu pychota 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
słodziutko 😉
Autor
Zdecydowanie 🙂
Szybko i pysznie, wszyscy domownicy zadowoleni 🙂
Autor
Cieszę się, że smakowało 🙂
Szkoda, że truskawki są tak krótko dostępne! W tym roku mam zamiar zamrozić kilka kg 🙂
Autor
Dokładnie, też zrobiłam już miejsce w zamrażarce, żeby zamrozić trochę letnich dobroci 🙂
Pysznosci, robilam juz dwa razy, dodalam od siebie troche ekstraktu z wanilii i bomba!
Autor
Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂 ekstrakt z wanilii również sobie cenię 🙂
ja tak działam z jabłkami 😀 <3 idealnie, proste i robi wrażenie kiedy wymaga tego sytuacja 😀
Autor
O z jabłkami też spróbuję 🙂
Było pysznie dzięki 🙂
Autor
Fajnie, że smakowało 🙂
Wczoraj zrobiłam z morelami i ani się obejrzałam, a moje chłopaki wszystko zjadły.. dziś powtórka i będę czujniejsza 🙂
Autor
Oj doskonale Cię rozumiem 🙂
Podałam na deser z gałką lodów czekoladowych. Obłęd!
Autor
Super pomysł z lodami i jeszcze czekoladowymi -uwielbiam… 🙂
Uwielbiam! Ja ostatnio robiłam z rabarbarem, jabłkami i sosem karmelowym! Nieograniczone możliwości!
Autor
Musiał być pyszny, zwłaszcza ten karmelowy sos! a przepis rzeczywiście daje dużo możliwości 🙂
Świetny przepis, cała rodzina się zajadała, a najmłodszy nawet miał chrapkę na więcej, a ciastowy to on nie jest 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu 🙂
Mój ulubiony deser w tym roku 🙂 świetny przepis zrobiłam też z rabarbarem i czekam aż pojawią się maliny, bo chyba też będzie ok?
Autor
Miło mi, że smakowało 🙂 Z malinami też na pewno super 🙂
HIT! więcej pisać nie trzeba, palce lizać 🙂
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
musze wyrobowac, wyglada pycha!
Autor
Polecam jest pyszny!!! 🙂
O tak, pyszny 😃 Potwierdzam!
Autor
Super, że posmakował 🙂
Wyszedł pyszny owoce miałam mrożone 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Wspaniały przepis w sezonie korzystam co najmniej raz w tygodniu 😋
Autor
Super, bardzo się cieszę 🙂
Przepyszne 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂