Puree z dyni

Puree z dyni to moja pozycja obowiązkowa na jesień : ) Wykorzystacie je do wypieków, placuszków, zup, a nawet przygotowania pieczywa. W najbliższym czasie będę Was zamęczać kilkoma przykładami… ; )Przyrządzenie dyniowego puree jest banalnie proste, możecie przechowywać je do 7 dni w lodówce lub zamrozić. Polecam!!!


Puree z dyni

Składniki:

  • dynia (dowolna ilość u mnie przeważnie ok 2,5 kg.)

Sposób nr 1

Dynię umyć, pokroić na mniejsze plastry. Łyżką wydrążyć pestki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg) do miękkości – około 60 minut w zależności od wielkości naszych plastrów i rodzaju dyni. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, obrać ze skóry i zmiksować blenderem na puree.

Sposób nr 2

Dynię umyć, obrać ze skóry, pozbawić pestek. Miąższ pokroić na kostkę, przełożyć do garnka przeznaczonego do gotowania na parze (opcjonalnie do sitka ułożonego na garnku) i gotować pod przykryciem do miękkości, około 30 minut. Zdjąć z ognia, przestudzić i zmiksować na gładkie puree.

Smacznego!


Jak zrobić puree z dyni
Sposób na dynię 2015

Komentarzy: 30

    • Marta
      Autor
      6 października 2015 / 10:32

      Mus dyniowy to podstawa 😉

  1. Agata
    6 października 2015 / 10:32

    Spadłaś mi jak z nieba z tym wpisem 😉

    • Marta
      Autor
      6 października 2015 / 21:29

      Bardzo się cieszę, że się przyda 🙂

  2. Martyna
    6 października 2015 / 11:30

    Muszę zrobic 🙂

    • Marta
      Autor
      6 października 2015 / 21:28

      Koniecznie 🙂

    • Marta
      Autor
      6 października 2015 / 21:28

      Dokładnie, ważne aby smakowało 😉

  3. Amela
    6 października 2015 / 23:12

    Dzięki, przyda się 😀

    • Marta
      Autor
      6 października 2015 / 23:43

      Super 🙂

  4. Hania
    7 października 2015 / 16:17

    Dobre do wszystkiego 😀

  5. Majka
    7 października 2015 / 17:27

    Juz niebawem i papki będą u nas na porządku dziennym:) W tym oto taka dynia:) Preferuję sposob drugi. Zimą wyciągam z zamrażarki pokrojoną dynię i miksuję na bieżąco.
    🙂 Moze jakis przepisik na zupkę dyniową? Ja robię na dwa różne sposoby.

    • Marta
      Autor
      8 października 2015 / 11:27

      Drugi jest zdecydowanie szybszy 🙂 Z dyni robimy zupę krem: http://www.marta-gotuje.pl/zupa-krem-z-dyni/ 🙂 Mam nadzieję, że zasmakuje 🙂 a Ty jak robisz? 🙂 wolę dynię do wypieków, ale moje dzieci za nią szaleją, więc wszystkie nowości chętnie poznam 🙂

      • Majka
        24 października 2015 / 9:23

        Znam dwa sposoby na krem, jeden prosty delikatny w smaku z nuta słodyczy (przepis babci): dynia z dodatkiem mleka, sól, cukier + makaron lub kluseczki, drugi bardziej wytrawy: dynia, ziemniaki, curry, kurkuma, sól, pieprz, czosnek, masło, śmietanka…
        A dziś mam dylemat, bo oprócz zapiekanki z dynią chcę zrobić coś słodkiego i waham się czy placek dyniowy z czekoladą czy moja ulubiona owsianka sernikowa? :p

  6. 8 października 2015 / 10:25

    Świetny wpis – puree z dyni zawsze się przyda 🙂

    Dziękuję za udział w akcji „Sposób na dynie 2015”
    Pozdrawiam
    Iwona

    • Marta
      Autor
      8 października 2015 / 11:28

      Dokładnie puree zawsze niezbędne 🙂 Pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      10 października 2015 / 0:16

      🙂

  7. 11 października 2015 / 23:11

    również mam już słoiczki puree 🙂

    • Marta
      Autor
      12 października 2015 / 8:47

      Na zimę zapasy obowiązkowe 🙂

  8. 16 września 2016 / 10:26

    Dynia czyli samo zdrowie! 😉

    • Marta
      Autor
      16 września 2016 / 20:55

      Zdecydowanie 🙂

  9. ELA
    19 września 2016 / 23:16

    Chyba jestem jedyna ale mogę ten mus albo puree zwał jak zwał wyjadać ze słoika bez dodatków 🙂 zaczęło się od rozszerzania diety synka a teraz występuje u nas jako dodatek do naleśników czy deser 🙂 polecam dosłodzić syropem klonowym 🙂

    • Marta
      Autor
      20 września 2016 / 23:00

      Z syropem klonowym musi smakować wyśmienicie 🙂

  10. Pati
    6 października 2017 / 22:54

    Dziękuję za przepis bardzo lubię to puree i jesienią wykorzystuję do wszystkiego co się da:)

    • Marta
      Autor
      7 października 2017 / 15:08

      Bardzo proszę, puree z dyni to jesienią pozycja obowiązkowa 🙂

  11. Maria
    30 sierpnia 2019 / 17:55

    Nigdy nie mogłam uzyskać odpowiedniej konsystencji musu, przecieru i puree. Dopiero kiedy zaczęłam używać dobrego robota planetarnego udało mi się w końcu sprostać swoim wymaganiom.

    • Marta
      Autor
      3 września 2019 / 0:10

      Z dynią nie powinno być problemu, bo podczas obróbki robi się miękka i poradzi sobie z nią nawet zwykły blender ręczny, za to robot planetarny ma oczywiście szereg zalet 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
10 + 17 =