Razowe ciasto na pizzę

Przeważnie pizza niesie ze sobą negatywne skojarzenia (jeśli chodzi o wartości odżywcze i prawidłowe odżywianie ; ), ale przygotowaną w domu zjadam bez wyrzutów sumienia ; ) Tym razem poza dodatkiem warzyw posunęłam się o krok dalej i wykorzystałam ekologiczną mąkę pszenną razową ; ) W smaku pyszna, a poczucie, że jest to zdrowsza wersja – bezcenne : D


Pizza na razowym cieście

Składniki:

  • 7 g drożdży instant (lub 20 g świeżych drożdży)
  • 100 ml wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej typ 2000
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • nadzienie u mnie: papryka, kukurydza, brokuły, tuńczyk, ser

Drożdże rozpuścić w 50 ml ciepłej wody, dodać cukier, łyżkę mąki i odstawić na 10 minut. W tym czasie mąkę razową wymieszać z solą i oregano, a następnie dodać przygotowany rozczyn z drożdży, oliwę i pozostałe 50 ml wody. Przez ok. 7 minut zagniatać ciasto (użyłam robota kuchennego ponieważ jest dość klejące, ale należy pamiętać by nie podsypywać za dużo mąką, aby po upieczeniu nie było zbyt twarde!). Odstawić do wyrośnięcia na około 90 minut.

Ciasto na pizzę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozwałkować lub rozgnieść palcami (nie będzie zbyt elastyczne), posmarować sosem pomidorowym i dodać ulubione dodatki. Przełożyć na najniższą półkę piekarnika (rozgrzanego do 220 C z opcją grzania dolnej grzałki) i piec przez około 15-20 min.

Smacznego : )


Razowe ciasto do pizzy


Follow my blog with Bloglovin

Komentarzy: 18

    • Marta
      Autor
      7 września 2013 / 20:33

      Bardzo dziękuję 🙂

  1. 7 września 2013 / 20:43

    oj tak móc jeść bez wyrzutów sumienia, że pójdzie w boczki:P
    pizza rządzi, a zdrowsza to już w ogóle:D

    • Marta
      Autor
      7 września 2013 / 21:17

      Dokładnie sama przyjemność 😀

  2. 7 września 2013 / 21:16

    Dawno nie robiłam pizzy, a takiej razowej to w ogóle nigdy, zachęciłaś mnie 😉

    • Marta
      Autor
      7 września 2013 / 21:18

      U nas pizza często, więc taka na razowym spodzie jest super odmianą 🙂

  3. 8 września 2013 / 0:42

    Wygląda tak zdrowo, że jak nie pizza 😉

    • Marta
      Autor
      8 września 2013 / 8:44

      Ale jest równie smaczna 😀

  4. 8 września 2013 / 8:52

    Nigdy nie jadłam takiej pizzy na takim cieście:), musi być pyszna:)

    • Marta
      Autor
      8 września 2013 / 8:54

      Dokładnie, polecam 🙂

  5. Michal
    16 czerwca 2015 / 19:17

    Jakos mi sie to nie lepi z soba. Bardzo rzadkie jest, na pewno tylko 300 g maki?

    • Marta
      Autor
      16 czerwca 2015 / 23:30

      U mnie konsystencja była w porządku (ciasto jest początkowo rzadkie i klejące, więc warto wyrobić je mikserem aż będzie elastyczne, później po wyrośnięciu świetnie się z nim pracuje), ale w razie potrzeby można dodatkowo podsypać mąką 🙂 Najlepiej nie za dużo, aby ciasto nie wyszło zbyt twarde …

  6. Madzik
    2 września 2015 / 12:15

    Właśnie ją pichcę :):)

    • Marta
      Autor
      2 września 2015 / 21:41

      Smacznego:)

  7. Paulina
    11 sierpnia 2016 / 16:05

    Bardzo dobre ciasto, polecam! Następnym razem użyjemy tylko dolnej grzałki bo nie doczytaliśmy tym razem, ale grzejąc góra-dół też wyszło smaczne 🙂

    • Marta
      Autor
      11 sierpnia 2016 / 23:29

      Super, że posmakowało 🙂

  8. Weronika
    26 sierpnia 2019 / 8:11

    Na jakiej wielkości pizzę jest to przepis?

    • Marta
      Autor
      27 sierpnia 2019 / 16:17

      Pizza jak na zdjęciu, niestety nie mierzyłam wielkości 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
25 − 24 =