Rogaliki drożdżowe

Jutro w naszym mieście hucznie obchodzimy imieniny wszystkich Marcinów ; ) Rogale tego dnia to po prostu obowiązek!!! Wstyd przyznać, ale za tymi patentowymi nie przepadam! Zamiast białego maku zdecydowanie wolę marmoladę, dlatego co roku w tym czasie, nasz dom przypomina małą piekarnię, bo zainteresowanie tą domową wersją jest duże ; )


Rogaliki drożdżowe
Składniki:

  • ok. 1 kg mąki
  • 4/5 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 3/5 kostki masła
  • 5 jajek (3 całe  jajka + 2 żółtka do ciasta, pozostałe białko zostawiamy do smarowania rogalików )
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 kostki drożdży (75 g)
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 1/2 kg marmolady lub innego nadzienia np. kremu czekoladowego

Z ciepłego mleka, drożdży, 3 łyżek cukru i mąki przygotowujemy zaczyn, który odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut. W tym czasie rozpuszczamy masło. Mieszamy pozostałe składniki (początkowo 4 szkl. mąki), dodajemy zaczyn, a na końcu ostudzone masło. W zależności od konsystencji ciasta, dodajemy więcej mąki i wyrabiamy ciasto. Powinno być gładkie i zdatne do rozwałkowania. Odstawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na ok. 8 porcji, każdą rozwałkowujemy na kształt koła. Koło dzielimy na 8 części (podobnych do trójkatów), na każdej części umieszczamy łyżeczkę marmolady. Potem zwijamy ciasto, zaczynając od podstawy trójkata. Gotowe rogaliki umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową i smarujemy je białkiem. Pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze ok. 220°, w zależności, od tego, czy lubimy mniej, czy bardziej wypieczone rogaliki.

Smacznego : )

Komentarzy: 8

  1. yena
    10 listopada 2011 / 20:40

    Sympatycznie bardzo:)

  2. relina_54@wp.pl
    11 listopada 2011 / 15:52

    Świetny przepis! Właśnie zakończyłam produkcję, rodzina zachwycona, a połowa rogalików zjedzona ledwo wyszły z piekarnika:)))

    • Marta
      Autor
      11 listopada 2011 / 17:17

      My też najbardziej lubimy na ciepło 😀

  3. 22 listopada 2011 / 11:00

    Właśnie popijam kawkę i skubnęłabym takiego rogalika!! 🙂 😀

  4. ewela
    5 listopada 2013 / 15:58

    Ile sztuk wychodiz z tego przepisu?

    • Marta
      Autor
      5 listopada 2013 / 18:05

      Ok. 40 sztuk, w zależności od wielkości rogalików 🙂

  5. iwona
    8 listopada 2013 / 21:03

    Twoj przepis jest najlepszy i niezawodny, kolejny raz ede robic i juz sie nie moge doczekac tych pychotek:)

    • Marta
      Autor
      8 listopada 2013 / 22:40

      Bardzo mi miło 🙂

Skomentuj relina_54@wp.pl Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Solve : *
19 + 11 =