Długo poszukiwałam przepisu na kruche ciasto francuskie (nie mylić z tym listkowanym). Przepis, który znalazłam ostatnio w internecie nareszcie sprostał moim oczekiwaniom. Ciasto jest idealnie kruche, delikatnie maślane, praktycznie wszystkie potrzebne składniki zazwyczaj mamy w domu. Z jednej połowy postanowiłam zrobić zwykłe rogaliki, resztę ciasta przeznaczyliśmy na rogaliki z powidłami. Polecam!
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 125 g masła
- 1/3 szklanki zimnej wody
- 1 łyżka oleju
Zimne masło posiekać nożem z mąką. Dodać olej i lekko wyrobić czubkami palców. Dolać wodę i szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 2 godz. Z ciasta możemy formować dowolne ciasteczka, rogaliki. Pieczemy w temp. 200 C przez ok 30-40 minut. Ciasto można trzymać w lodówce do dwóch dni lub zamrozić.
Smacznego : )
Przepis rzeczywiście super, nawte ja posiadam w dom te składniki:) Wypróbuję na dniach!
Te rogaliki maja jedna zasadnicza wade, jest ich za mało!!!!!!!!! moglas ostrzec;P bym zrobil potrojna porcje, bo wyslzo mi na jedno schrupanie!:)
Autor
Rzeczywiście, mój błąd, że nie podałam ilości, a rogale znikają w zastraszającym tempie…:)
Wlasnie zjedlismy to co zrobilam godzine temu.i fakt,ilosc na jedna blache,moment zniknely.przepis super,ciasto kruchutkie,naprawde super.choc jak dla mnie malutka wada-dosyc tluste.ale co tam 🙂 jutro robie 3x tyle…
Autor
Niestety są dość kaloryczne, ale takie pyszne, że ciężko się oprzeć 😀
Moje ukochane rogaliki, nawet marcińskie ich nie przebija:))))
Autor
To również moje ulubione 🙂
Przepyszne, ciasto bardzo kruche, dla małego dziecka idealne i faktycznie z jednej porcji mało wiec z góry wzięłam składników razy 4 🙂 na pewno nie jeden raz wykorzystam, pozdrawiam Magda
Autor
Bardzo mi miło, że smakowały 🙂 dziękuję za komentarz 🙂
Przepyszne 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂