Rogaliki z kruchego ciasta francuskiego

rogaliki z kruchego ciasta francuskiego

Długo poszukiwałam przepisu na kruche ciasto francuskie (nie mylić z tym listkowanym). Przepis, który znalazłam ostatnio w internecie nareszcie sprostał moim oczekiwaniom. Ciasto jest idealnie kruche, delikatnie maślane, praktycznie wszystkie potrzebne składniki zazwyczaj mamy w domu. Z jednej połowy postanowiłam zrobić zwykłe rogaliki, resztę ciasta przeznaczyliśmy na rogaliki z powidłami. Polecam!

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • 1 łyżka oleju

Zimne masło posiekać nożem z mąką. Dodać olej i lekko wyrobić czubkami palców. Dolać wodę i szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 2 godz. Z ciasta możemy formować dowolne ciasteczka, rogaliki. Pieczemy w temp. 200 C przez ok 30-40 minut. Ciasto można trzymać w lodówce do dwóch dni lub zamrozić.

Smacznego : )

Komentarzy: 11

  1. 22 maja 2011 / 9:17

    Przepis rzeczywiście super, nawte ja posiadam w dom te składniki:) Wypróbuję na dniach!

  2. Micro98
    14 sierpnia 2011 / 11:13

    Te rogaliki maja jedna zasadnicza wade, jest ich za mało!!!!!!!!! moglas ostrzec;P bym zrobil potrojna porcje, bo wyslzo mi na jedno schrupanie!:)

    • Marta
      Autor
      16 sierpnia 2011 / 23:38

      Rzeczywiście, mój błąd, że nie podałam ilości, a rogale znikają w zastraszającym tempie…:)

  3. Marta
    13 listopada 2012 / 21:06

    Wlasnie zjedlismy to co zrobilam godzine temu.i fakt,ilosc na jedna blache,moment zniknely.przepis super,ciasto kruchutkie,naprawde super.choc jak dla mnie malutka wada-dosyc tluste.ale co tam 🙂 jutro robie 3x tyle…

    • Marta
      Autor
      13 listopada 2012 / 21:30

      Niestety są dość kaloryczne, ale takie pyszne, że ciężko się oprzeć 😀

  4. ronia
    8 listopada 2013 / 21:03

    Moje ukochane rogaliki, nawet marcińskie ich nie przebija:))))

    • Marta
      Autor
      8 listopada 2013 / 22:40

      To również moje ulubione 🙂

  5. Magda
    22 stycznia 2016 / 22:57

    Przepyszne, ciasto bardzo kruche, dla małego dziecka idealne i faktycznie z jednej porcji mało wiec z góry wzięłam składników razy 4 🙂 na pewno nie jeden raz wykorzystam, pozdrawiam Magda

    • Marta
      Autor
      23 stycznia 2016 / 1:26

      Bardzo mi miło, że smakowały 🙂 dziękuję za komentarz 🙂

  6. Hanusia
    3 listopada 2017 / 20:21

    Przepyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      3 listopada 2017 / 21:41

      Bardzo mi miło 🙂

Skomentuj Micro98 Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
22 + 25 =