Ryba po grecku


Ryba po grecku
To już kolejna Wigilia, na której zagościła ryba po grecku, a ja znów miałam problem próbując farszu- jak on właściwie powinien smakować ; ) U mnie w domu nigdy tej potrawy nie jedliśmy, więc nie miałam żadnego odniesienia. Na szczęście intuicja nie zawiodła i zarówno T. jak i mama zajadali się ze smakiem. Ryba była pyszna i żałuję, że zrobiłam jej tak niewiele ; )

Składniki:

  • 400 g filetów mrożonej ryby (u mnie mintaj)
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1 puszka krojonych pomidorów/li>
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • mąka i bułka tarta do panierki
  • masło klarowane (zwykłe lub olej) do podsmażenia

Filety rozmrażamy i doprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące, następnie w rozbełtanym jajku i na końcu w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym klarowanym maśle aż się zarumienią z obu stron. Przygotowane filety przekładamy np. do naczynia żaroodpornego, aby łatwiej było je później podgrzać w piekarniku ; )

Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na niewielkiej ilości masła. Dodajemy marchewkę i pietruszkę, które wcześniej obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Mieszamy i dodajemy pomidory z puszki. Dusimy pod przykryciem przez około 20-25 minut, aż woda z pomidorów trochę odparuje i warzywa będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowany sos przekładamy na usmażone wcześniej filety.

Smacznego : )
http://www.wrzuc.to/pl/3uABr0Pk.wt


Ryba po grecku - szybki przepis

Komentarzy: 9

  1. 28 grudnia 2009 / 14:31

    Szkoda, że mi nie dane było spróbować!

  2. betii
    14 stycznia 2012 / 20:09

    pycha, ja dodaje dodatkowo do smaku troche musztardy i cynamonu!! a zamiast wody podlewam bulionem 😉
    przed podaniem polecam podgrzac w piekarniku na cieplo o wiele lepsza;)

    • Marta
      Autor
      15 stycznia 2012 / 0:24

      Muszę wypróbować z Twoimi modyfikacjami:) zwłaszcza bulion zamiast wody brzmi smakowicie:)

  3. Rita
    26 listopada 2015 / 2:45

    Wygląda pysznie, nie wiedziałam że to takie proste, chyba spróbuję jeszcze przed Wigilią 🙂

    • Marta
      Autor
      26 listopada 2015 / 12:16

      Polecam, u nas ryba w tej wersji nie tylko na Wigilię 🙂

      • Rita
        29 listopada 2015 / 1:56

        Przepyszna! dziękuję 🙂 na Święta na pewno powtórzę 🙂

        • Marta
          Autor
          30 listopada 2015 / 13:39

          Bardzo się cieszę, że przypadła do gustu 🙂

  4. Anitaa
    5 grudnia 2018 / 11:10

    Uwielbiam super przepis

    • Marta
      Autor
      5 grudnia 2018 / 23:53

      Cieszę się, że posmakowała 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
28 − 25 =