Scones

Pamiętam mój pierwszy pobyt w Londynie, kiedy te słynne bułeczki podbiły moje serce : ) Pomimo, że od tamtego czasu minęło już kilka lat, nigdy nie próbowałam przyrządzić ich w domu. Sytuacja zmieniła się błyskawicznie, gdy dzięki BBC Food odkryłam jak proste i szybkie są do przygotowania. Składniki raczej każdy z Was ma w domu, więc zachęcam do wypróbowania, zwłaszcza, jeśli akurat zabraknie Wam pieczywa ; ) Najbardziej lubię zjadać je z konfiturą lub bez dodatków. Polecam! 


Scones

Składniki (ok 8 sztuk):

  • 2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki śmietany 18%
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 4 łyżeczki miękkiego masła
  • 2 garście żurawiny, ew. rodzynek

Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać śmietanę, jajko, masło i żurawinę, wymieszać. (Nie musimy dokładnie wyrobić ciasta, możemy zrobić to niedbale, zwłaszcza, że będzie ono dość mokre i klejące ; ) Rozwałkować na kształt prostokąta, podsypując mąką. Złożyć na trzy razy i pokroić w trójkąty. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 210 C (termoobieg) i piec przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190 C (termoobieg) i piec kolejne 5-10 minut do uzyskania złotego koloru.

Smacznego : )


Skony


Angielskie scones

Komentarzy: 20

  1. 23 stycznia 2015 / 17:22

    Wspaniałe sconesy! 🙂
    Muszą być niesamowicie chrupiące!

    • Marta
      Autor
      25 stycznia 2015 / 22:15

      Tak, skórka jest chrupiąca, a środek mięciutki, uwielbiam je 🙂

  2. 24 stycznia 2015 / 17:56

    świetne bułeczki 🙂 muszę je wreszcie zrobić:)

    • Marta
      Autor
      25 stycznia 2015 / 22:15

      Polecam! takie proste, a jakie pyszne… 🙂

  3. 24 stycznia 2015 / 22:38

    Ależ one śliczne 🙂
    Też muszę w końcu takie upiec 🙂

    • Marta
      Autor
      25 stycznia 2015 / 22:17

      Polecam, mają swój urok 🙂

    • Marta
      Autor
      27 stycznia 2015 / 1:20

      Cieszę się, że smakowały 🙂

    • Marta
      Autor
      27 stycznia 2015 / 1:21

      🙂

  4. 31 stycznia 2015 / 23:17

    Ja nigdy nie próbowałam, czy nie są twarde?

    • Marta
      Autor
      31 stycznia 2015 / 23:37

      Nie, są mięciutkie z chrupiącą skórką, pyszne, polecam 🙂

      • 22 lutego 2015 / 22:32

        Więc muszę koniecznie spróbować!

        • Marta
          Autor
          26 lutego 2015 / 13:40

          Koniecznie! 🙂

  5. Kasiula
    3 lutego 2015 / 11:18

    Koleżanka tak mi zachwalala Twoją stronę, ale już wiem dlaczego 🙂 zrobiłam tartę malinoffee pie z Twojego przepisu i wszyscy byli zachwyceni, teraz zabieram się za te cudeńka 🙂

    • Marta
      Autor
      3 lutego 2015 / 19:08

      Bardzo się cieszę, że tarta smakowała, mam nadzieję, że scones również przypadną do gustu 🙂

  6. tomek
    15 lutego 2015 / 17:47

    Wyszły super.

    • Marta
      Autor
      16 lutego 2015 / 0:34

      Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂

  7. GOŚĆ
    14 września 2018 / 7:27

    Co to znaczy złożyć na 3 razy?

    • Marta
      Autor
      17 września 2018 / 13:30

      Hmmm proszę sobie wyobrazić, że składając na pół składa Pani dwie części, a tutaj potrzebujemy 3, czyli musimy ciasto podzielić na trzy części i założyć je na siebie 🙂 Mam nadzieję, że ten opis rozjaśnił choć trochę sytuację:)

Skomentuj kulinarny blog samanthy Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
2 + 13 =