Serniczki Black Forest

serniczki

Zauważyłam, że chętniej znikają u nas różne babeczki i ciasteczka niż ciasta więc postanowiłam również w takiej formie podać sernik ; ) Trochę się z nimi namęczyłam ponieważ piekarnik nie do końca ze mną współpracuje i choć góra się już prawie przypalała w środku ciasto nadal było surowe ; / Zastosowałam jednak pewną sztuczkę tzn. przykryłam babeczki z wierzchu folią aluminiową i z następną porcją było już lepiej ; ) Wyszły pyszne pomimo drobnych niedogodności ; )

Składniki na spód:

  • 100g ciastek digestive w czekoladzie
  • 35 g roztopionego masła

Ciasteczka kruszymy i mieszamy z roztopionym masłem, na mokry piasek. Otrzymaną masą wykładamy papilotki.

Składniki na masę serową:

  • ok. 350 g twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 100 g wiśni (świeżych lub mrożonych)
  • 50 g gorzkiej czekolady startej na tarce (35 g do ciasta + 15 g do dekoracji)

Twaróg, jajko, żółtko, mąkę ziemniaczaną, cukier, śmietanę mieszamy mikserem na gładką masę.

Na ciasteczkowy spód wlewamy łyżkę masy serowej, dodajemy wiśnie i startą czekoladę, a następnie kolejną łyżkę masy serowej (tak aby całość sięgała prawie do całej wysokości papilotki).

Pieczemy w temp. 180 C przez ponad 1 godzinę i studzimy w piekarniku. Można schować na całą noc do lodówki (ja pominęłam : ) Przed podaniem oprószyć czekoladą.

Smacznego : )

Składniki na spód:

  • 200 g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie
  • 70 g roztopionego masła

Ciasteczka pokruszyć, wymieszać z masłem na mokry piasek. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wysypać ciasteczka; wcisnąć je w dno tortownicy i boki (do połowy wysokości).

Składniki na masę serową:

  • 700 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej 2-krotnie
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • pół szklanki kwaśnej śmietany (125 ml) 18%
  • 200 g wiśni (świeżych lub mrożonych)
  • 100 g gorzkiej czekolady (70 g do sernika + 30 g do dekoracji), startej na tarce

Twaróg, jajka (w całości), żółtka, mąkę ziemniaczaną, cukier, śmietanę wrzucić do misy miksera i zmiksować na gładką masę.

Na ciasteczkowy spód wylać 1/4 masy serowej, wyłożyć część wiśni, oprószyć częścią czekolady. Następnie wylać kolejne 1/4 masy serowej, wyłożyć część wiśni i oprószyć czekoladą. I tak do wyczerpania masy serowej, wiśni i czekolady (czekolada nie powinna być ostatnią warstwą przed pieczeniem, moga być natomiast wiśnie).

Piec w temperaturze 180ºC przez około 1 h 25 minut (sernik jest dość wysoki, dlatego ważne, by go długo piec). Jeśli pieczecie w większej formie, należy piec krócej, około 1 h 10 minut. Wystudzić w piekarniku, włożyć na całą noc do lodówki. Przed podaniem oprószyć 30 g czekolady.

Smacznego 🙂

1 komentarz

  1. Amela
    5 kwietnia 2010 / 20:39

    Były pyszne!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
4 − 2 =