Sernik dalmatyńczyk

Podczas świątecznych odwiedzin u bliskich, udało mi się zgromadzić dużo nowych przepisów na sprawdzone smakołyki. Sernik, który w tym roku przygotowała moja siostra bardzo szybko zniknął ze stołu, co zawsze jest najlepszą rekomendacją : ) Połączenie sera i czekolady wykorzystałam już przy serniku stracciatella, ale tym razem jego spód bardziej przypominał brownies, co było ciekawym zaskoczeniem. Gorąco polecam!


Sernik dalmatyńczyk

Składniki na spód:

  • 115 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady, połamanej na drobne kawałki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 duże jajka (w temp. pokojowej)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 115 g mąki pszennej

Do niewielkiego garnuszka włożyć masło, dodać czekoladę i rozpuszczać na małej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu, aż składniki się połączą i powstanie gładki sos czekoladowy. Ściągnąć z palnika, odłożyć do lekkiego przestudzenia.

Jajka (w całości) ubić z cukrem przy pomocy miksera na puszystą pianę. Powoli wlewać lekko przestudzoną czekoladę (może być ciepła), miksując do połączenia. Dodać przesianą mąkę i zmiksować.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Na spód przelać masę brownies, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut. Wyjąć z piekarnika.

Kiedy spód z brownies się piecze, przygotować masę serową.

Składniki na masę serową:

  • 750 g twarogu półtłustego
  • 3 jajka
  • 2 białka
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30 %
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 g gorzkiej czekolady , połamanej na drobne kawałki

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mikserem utrzeć ser z jajkami i białkami, dodać cukier, dalej ucierając. Wlać śmietanę kremówkę, ekstrakt z wanilii, zmiksować nie za długo, tylko do połączenia składników. Wsypać kawałki czekolady i lekko wymieszać.

Masę serową wylać na upieczony spód brownies (może być ciepły). Wyrównać.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 130ºC i piec około 1,5 godziny, bez termoobiegu, w kąpieli wodnej, do momentu, gdy powierzchnia sernika będzie ścięta,dotykając sernik patyczkiem (najlepiej 1 poziom w piekarniku niżej postawić naczynie żaroodporne z wrzącą wodą). Wyjąć, przełożyć na kratkę, wystudzić. Schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny lub najlepiej przez całą noc.

Składniki na polewę:

  • 50 g czekolady mlecznej, połamanej na drobne kawałki
  • 50 g czekolady gorzkiej, połamanej na drobne kawałki
  • 40 g masła

Czekolady i masło umieścić w szklanej lub metalowej miseczce i roztopić w kąpieli wodnej (nad parą), mieszając od czasu do czasu. Kiedy składniki się połączą, zdjąć miseczkę znad pary, od razu polać zimny sernik (polewa szybciej zastygnie na zimnym serniku).

Smacznego : )

Komentarzy: 12

  1. Agnieszka
    6 stycznia 2012 / 12:59

    aaa stał się moim ulubionym sernikiem:D pozdrawiam:)

  2. 6 stycznia 2012 / 13:19

    Żałuję, że nie mam w domu potrzebnych składników, bo chętnie bym upiekła. Może jutro, jak zrobię zakupy, uda mi się wypróbować 🙂

  3. Marta
    Autor
    6 stycznia 2012 / 13:41

    Agnieszka – ja też bardzo go lubię, Nenneke – warto wypróbować, na pewno nie będziesz żałować 🙂

  4. Mary_Lu
    6 stycznia 2012 / 14:16

    To i ja jutro zakupię potrzebne składniki! Będzie pysznie!

  5. 6 stycznia 2012 / 16:40

    sernik i czekolada to moje ulubione polaczenie!

    • Marta
      Autor
      18 stycznia 2012 / 15:54

      U mnie zamiast bakalii czekolada:D przyznam, że rzadko dodaje je do sernika:)

  6. Dorota
    13 lutego 2012 / 17:48

    Pierwsze koty za ploty hehe zrobilam i… nie zdazylam zrobic polewy bo musialam sprobowac *) wczoraj smakowal mi tak srednio, ale dzisiaj ^niebo w gebie^ … napewno kiedys powtorze ten wyczyn xD

  7. Marta
    Autor
    13 lutego 2012 / 19:30

    Dobrze, że się „obronił” drugiego dnia 🙂 nie wiem od czego to zależy, ale czasem kiedy coś poleżakuje dłużej w lodówce to lepiej smakuje 🙂

  8. anna
    14 października 2012 / 18:48

    Właśnie ja teraz zrobiłam i zobacze jak smakuje

    • Marta
      Autor
      14 października 2012 / 20:12

      Mam nadzieję, że smakowało 😀

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
24 − 6 =