Sernik królewski

sernik

Składniki na ciasto:


  • pół kilo mąki
  • 20 dag masła
  • 20 dag cukru pudru
  • 1 łyżka smalcu (można pominąć, smalec jednak nadaje ciastu kruchości)
  • 1 jajko
  • 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:


  • 2 kg tłustego lub półtłustego, niekwaśnego twarogu
  • 10 jajek
  • 1,5 kostki masła (1 kostka=250 g)
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2 opakowania cukru waniliowego (16 g każde)
  • pół opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • bakalie wg uznania

Podane powyżej składniki są na dużą blachę „piekarnikową”.

Ciasto zagnieść, podzielić na 2 części, włożyć do zamrażarki na około 3 godziny.

Twaróg zmielić dwukrotnie, zmiksować z pozostałymi składnikami, dodając pod koniec pianę z ubitych białek, delikatnie wymieszać.

Zamrożone ciasto (jedną część) zetrzeć na blachę na tarce, wyłożyć masę serową, na nią zetrzeć drugą część ciasta.

Piec około 1 godziny w temperaturze 180ºC.

Smacznego : )

* z połowy przepisu jeżeli pieczemy blaszce o boku 23 cm lub w tortownicy o średnicy 23 cm

Komentarzy: 2

  1. gosia
    2 sierpnia 2009 / 0:23

    MARTO -SERNIK WYŚMIENITY, SZKODA TYLKO,ŻE JEST DOŚĆ DROGI. POZDRAWIAM, CZEKAM NA NASTĘPNE PRZEPISY

  2. gosia
    2 sierpnia 2009 / 0:28

    MARTO – SERNIK WYŚMIENITY, SZKODA TYLKO ŻE JEST DOŚĆ DROGI. CZEKAM NA INNE CIEKAWE PRZEPISY. POZDRAWIAM!

Skomentuj gosia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
18 − 16 =