Sernik na cieście

Stało się! Po wielu próbach udało mi się stworzyć przepis na mój ukochany sernik ; ) Od dawna chciałam odtworzyć smak na najlepszy sernik mojej Babci, ale nie było to proste. Bardzo podobny odnalazłam również w znanej cukierni i nie muszę Wam wspominać, że przy każdej możliwej okazji zaglądałam tam po “kawałeczek” : ) Jestem bardzo zadowolona, bo mam wrażenie, że moja wersja nareszcie jest bliska ideału : ) Spód stanowi kruche, czekoladowe ciasto, do tego pyszna serowa masa z wiśniami w delikatnym żelu i czekoladowa kruszonka… Koniecznie wypróbujcie i to nie tylko ze względu na zbliżające się Święta ; ) Z podanych składników piekłam go na blasze 23 x 35 cm.


Sernik babuni
Składniki na spód:

  • 250 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1/2 łyżki smalcu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 1 i 1/2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na 1-2 godziny. Po tym czasie zetrzeć na dużych oczkach tarki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnym razem zamiast ścierać ciasto rozwałkuję je na odpowiedni prostokąt i przełożę do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, ponieważ masa serowa jest dość rzadka i w niektórych miejscach dostała się pomiędzy ciasto. Przeszkadzało mi to jednak wyłącznie wizualnie ; )

Składniki na masę serową:

  • 750 g twarogu półtłustego
  • 330 g śmietanki 30 %
  • 4 jajka
  • 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka cukru

Ser ucierać przez kilka minut w misie robota kuchennego lub zmielić maszynką, najlepiej dwukrotnie. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką, płynną i dość rzadką masę.

Składniki na czekoladową kruszonkę:

  • 100 g zimnego masła
  • 100 g cukru
  • 150 g mąki
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło posiekać nożem wraz z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać cukier i ugniatać, aż uzyskamy “grudki” i wszystkie składniki się połączą.

Dodatkowo:

  • 1 duży słoik wiśni w kompocie (użyłam domowych przetworów ok. 500 g.)
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • opcjonalnie: cukier puder do oprószenia

Wiśnie wydrylować (usunąć pestki), przełożyć do małego garnuszka i zalać niewielką ilością soku (tak aby pokrywał on ok. 1/3 owoców). Zagotować. Kilka łyżek (u mnie 2-3) zimnego soku wymieszać dokładnie z mąką ziemniaczaną. Dodać do gotujących się wiśni i dokładnie wymieszać. Powinniśmy otrzymać konsystencję kisielu. Ostudzić.
Na kruchy spód wylać masę serową. Dodać przestudzone wiśnie i delikatnie wymieszać. Na koniec wysypać kruszonką. Piec w rozgrzanym  do 180ºC piekarniku (opcja grzałek: góra – dół) przez 60 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić przez kilka godzin lodówce. Czekoladową kruszonkę można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego : )


Sernik na cieście
 


Sernik z czekoladową kruszonkną

Komentarzy: 49

  1. 21 marca 2013 / 11:18

    Sernik na takim cieście jest moim ulubionym 🙂

  2. 21 marca 2013 / 12:01

    prezentuje się obłędnie!:) taki czekoladowy bym schrupała:D

  3. 21 marca 2013 / 12:12

    mniam, mniam. Jakoś serników boję się robić:D!

    • Marta
      Autor
      21 marca 2013 / 13:44

      Ervisha wcale Ci się nie dziwię:) Aniu dziękuje jest pyszny:) Monika przełam się, ten na pewno Ci się uda 🙂

    • Marta
      Autor
      21 marca 2013 / 13:45

      Justin&Dorothy zapraszam 🙂

  4. 21 marca 2013 / 13:56

    klasyka w najlepszym wydaniu 🙂

    • Marta
      Autor
      21 marca 2013 / 14:20

      Dziękuję 🙂

  5. 21 marca 2013 / 16:05

    Wygląda pysznie. Uwielbiam połączenie sera, czekolady i wiśni… aż ślinka cieknie 🙂

  6. Marta
    Autor
    21 marca 2013 / 16:54

    O tak, to także moje ulubione połączenie 🙂

  7. 21 marca 2013 / 20:18

    Chciałoby się powiedzieć, że z chęcią taki smaczny kawałek zjem

  8. Marta
    Autor
    21 marca 2013 / 21:44

    Polecam! 🙂

    • Marta
      Autor
      22 marca 2013 / 18:10

      Jest pyszny:)

  9. 24 marca 2013 / 23:52

    Przepysznie wygląda, z chęcią bym zjadła ze smakiem ! 🙂

  10. Marta
    Autor
    24 marca 2013 / 23:59

    Zapraszam:)

  11. Basia
    26 marca 2013 / 12:15

    Czy taki ser na sernik się nadaje tutaj czy nie?

    • Marta
      Autor
      26 marca 2013 / 12:17

      Przyznam szczerze, że osobiście tych wiaderkowych raczej nigdy nie używam, bo wolę zbite, mocne serniki 🙂 Dlatego ciężko mi powiedzieć jaki wyjdzie 🙂

  12. Aureliamasn
    30 marca 2013 / 17:17

    Ciasto wyszło wspaniale .pierwszy raz udało mi sie zrobic tak dobry sernik .Wielkie dzięki

    • Marta
      Autor
      30 marca 2013 / 21:46

      Bardzo się cieszę, wg mnie również jest on pyszny 🙂

  13. 2 kwietnia 2013 / 8:26

    Wygląda przepysznie, chyba już wiem co dziś będzie moja rodzinka jeść na deser 🙂

    • Marta
      Autor
      2 kwietnia 2013 / 9:06

      Polecam 🙂

  14. Monika
    14 lipca 2013 / 12:17

    Sernik wyszedł pyszny. Moja mama która umie piec byłą sceptycznie nastawiona do tego przepisu bo nie ma sernixa 😉 ale jak zrobiłyśmy to była tak zachwycona że wzięła ten przepis, żeby czasami sobie w domu też zrobić. Nic nie trzeba modyfikować. Dziękuję za przepis bo tym sernikiem również zajadałam się pewnie w tej samej cukierni co Autorka 🙂

    • Marta
      Autor
      14 lipca 2013 / 12:31

      Bardzo się cieszę!:)

  15. Mila
    15 lutego 2016 / 21:38

    Najlepszy sernik jaki zrobiłam, smakuje rewelacyjnie nasz hit!

    • Marta
      Autor
      15 lutego 2016 / 23:54

      Bardzo mi miło, bo to także mój ukochany sernik 🙂

  16. Roz
    23 sierpnia 2016 / 15:27

    O raju zmotywowana tymi wszytskimi komentarzami zorbiłam i…. nie zawiodłam się! a tego się bałam bo czasem to co jest przereklamowane wcale mi nie smakuje 🙂 jeśli macie podobne obawy nie wahajcie sie pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      10 października 2016 / 23:30

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  17. Milena
    10 października 2016 / 18:30

    To mój ulubiony sernik z Twojej strony choć wybór trudny 🙂 zawsze się udaje i zawsze ale to zawsze wszystkim gościom smakuje mogę piec w ciemno 🙂

    • Marta
      Autor
      10 października 2016 / 23:31

      Dziękuję za przemiłe słowa 🙂

  18. A.
    27 października 2016 / 1:00

    Czy te wiśnie mozna jakos pominąć albo zastąpić innymi owocami? Jutro chce robić proszę o odpowiedz

    • Marta
      Autor
      28 października 2016 / 1:32

      Można zastąpić np. malinami, mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać, wystarczy wyłożyć na masę serową i posypać kruszonką, wersja równie pyszna 🙂

  19. Janka
    15 listopada 2016 / 23:49

    Sernik jest przepyszny zrobiłam sobie sama na urodziny i chyba szybko pokuszę się o powtórkę 🙂

    • Marta
      Autor
      16 listopada 2016 / 0:53

      Bardzo mi miło 🙂 Mam nadzieję, że nie będziesz czekała cały rok do kolejnych urodzin i oczywiście wszystkiego najlepszego 🙂

  20. Nora
    4 grudnia 2016 / 23:49

    Jest obłędny 🙂 na święta powtórka 🙂

    • Marta
      Autor
      5 grudnia 2016 / 10:33

      Super, że posmakował 🙂

  21. Luiza
    6 grudnia 2016 / 16:08

    Zrobiłam zachecona komentarzami i nie zawiodlam sie ! przepyszny 🙂

    • Marta
      Autor
      6 grudnia 2016 / 23:05

      Super, ogromnie dziękuję!!! 🙂

  22. Thomas
    4 lutego 2017 / 2:14

    Najlepszy sernik 🙂

    • Marta
      Autor
      4 lutego 2017 / 2:36

      Bardzo dziękuję 🙂

  23. Marlena
    2 marca 2017 / 22:30

    Wyszedł rewelacyjnie polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      3 marca 2017 / 0:09

      Bardzo mi miło, że smakował 🙂

  24. Gaba
    30 marca 2017 / 17:26

    wyszedł mi taki piękny jak u Cb 🙂 smak rewelacja 🙂

    • Marta
      Autor
      31 marca 2017 / 19:31

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  25. Marianna
    8 czerwca 2017 / 0:05

    Pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      9 czerwca 2017 / 1:09

      Bardzo się cieszę, że posmakował 🙂

  26. Asia
    27 stycznia 2019 / 12:25

    Sernik jest rewelacyjny!

    • Marta
      Autor
      28 stycznia 2019 / 11:56

      Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂

Pozostaw odpowiedź Basia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
16 + 11 =