Kontakt

blog kulinarny

Sernik wiedeński

Klasyczny sernik wiedeński, którego tradycyjnie nie może zabraknąć na świątecznym stole, choć smakuje równie dobrze przez cały rok ; ) Przygotowany koniecznie z dobrej jakości twarogu (ser z wiaderka to zdecydowanie nie to samo), pieczony bez spodu. Najbardziej smakuje mi w towarzystwie lukru i skórki pomarańczowej lub polewy czekoladowej, choć nie wszyscy domownicy podzielają moje zdanie i tym razem przedstawiam Wam wersję z cukrem pudrem ; ) Polecam!!!


Tradycyjny sernik wiedeński

Składniki (tortownica o średnicy 25 cm):

  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 8 jajek (wielkość L)
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do dekoracji

Twaróg zmielić dwukrotnie lub bardzo dokładnie zmiksować robotem kuchennym. Masło roztopić i ostudzić. Całe jajka ubić mikserem wraz z cukrami na puszystą masę. Dodawać po jednej łyżce zmielonego twarogu, cały czas miksując. Masa serowa powinna być jednolita, bez “grudek”. W następnej kolejności dodać powoli roztopione masło, wymieszać. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ostatni raz zmiksować. Tak przygotowaną masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 C (opcja grzania góra-dół) i piec przez 60 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przed podaniem udekorować cukrem pudrem.

Smacznego : )


Tradycyjny sernik
 


Sernik wiedeński
Inspiracja

Smaki dzieciństwa



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 24 kwietnia, 2014
Kategorie: Boże Narodzenie, Ciasta, Ciasta świąteczne, Serniki, Top 10, Wielkanoc, Wyroby na różne okazje

65 komentarzy

  1. Dobry sernik zawsze jest mile widziany na stole 🙂

    1. Marta

      Dokładnie tak 🙂 dobry sernik nie jest zły 😀

  2. wygląda po prostu idealnie!

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  3. jak bez lukru to dla mnie:)
    kiedyś lukier mi nie przeszkadzał, a teraz nawet wygląd mnie odrzuca 🙁

    1. Marta

      Aniu u mnie na odwrót 🙂 za lukrem kiedyś nie przepadałam, a teraz mi się odmieniło na tak 🙂

  4. Ha! Kto by pomyślał, moja mama robi identyczny, tylko jajka rozdziela i ubitą na sztywno pianę z białek dodaje na koniec. W każdym razie polecam, receptura jest niezawodna 🙂

    1. Marta

      Też kiedyś rozdzielałam żółtko z białkiem, ale raz z braku czasu poszłam na skróty i tak już zostało, bo nie zauwżyłam różnicy w smaku :):)

  5. amela

    Czasem prostota to klucz do sukcesu. Super przepis, jak każdy od Ciebie, dzięki 🙂

    1. Dziękuję za miłe słowa 🙂 cieszę się, że sernik smakował 😉

  6. żeby był choć jedne taki post, że ci coś nie wyszło, spaliłaś, przypaliłaś, to nieeee, musi być fantastycznie;p;p Oczywiście żartuję, wiesz za co lubię Twojego bloga, Ciebie w sumie, więc nie będę się rozpisywać…;)) Jak zwykle udany post, post, zdjęcia, ech;)

    1. Oj zdarza mi się, ale jak przypalam to nie fotografuję…;) i wiesz, że mam ogromne serce do słodkości, więc czesto czuwam przy piekarniku :):)

  7. To prawda taki jest najlepszy i wygląda imponująco. Pozdrawiam serdecznie 🙂

    1. Bardzo dziękuję i również pozdrawiam 🙂

  8. Koniecznie musze wyprobowac !

  9. Ja w tym samym czasie piekłam ten sernik 🙂 Niestety zniknął zanim zdążyłam sfotografować, a smak obłędny 🙂

    1. Nam rownież bardzo smakował 😉

  10. Kinia

    Mój ulubiony sernik, dzięki temu przepisowi wszyscy myślą, ze niezła ze mnie cukierniczka.. polecam każdemu, bo tak naprawdę rzadko coś mi się udaje 😀

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że sernik przypadł do gustu 🙂

  11. Ilona

    Najlepszy sernik, moja Babcia tez taki piekła i zawsze znika jako pierwszy ze stołu 🙂

    1. Marta

      O tak u nas też sernik zawsze ma najwięcej zwolenników 🙂

  12. Natka

    Najlepszy sernik jaki zrobiłam a przyznaję, że z pieczeniem ciast nie jestem zaznajomiona 🙂 super przepis 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu i mam nadzieję, że rozpocznie Pani wspaniałą przygodę z wypiekami 🙂 Jak zawsze najtrudniejsze są początki 🙂

  13. Inka

    Najlepszy sernik, taki jak u Babci…

    1. Marta

      Bardzo mi miło, nie jest łatwo odtworzyć babcine przepisy 🙂

  14. Nota

    Klasyczny pyszny dziękuję 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że smakował 🙂

  15. Dunia

    Najlepszy sernik ever!!!!

    1. Marta

      Super, że przypadł do gustu 🙂

  16. klara

    Tak wlasnie smakowal sernik u mojej Buni! dziekuje dziekuje dziekuje za ten przepis!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakował i przywołał miłe wspomnienia 🙂

  17. Gonia

    Przepyszny!!!

    1. Marta

      Super, że przepis przypadł do gustu 🙂

  18. Niki

    Klasyka <3 smakuje zupełnie jak u mojej Babci a nie łatwo było odtworzyć ten przepis :))))

  19. Janka

    Przepis jest wspaniały 🙂 nic bym nie zmieniła i nawet okruszki u nas nie zostały 🙂

    1. Marta

      Dziękuję, bardzo mi miło 🙂

  20. Katarzyna Walewska

    Sernik ideał 🙂 zawsze wychodzi i super smakuje a nie ma wiele pracy 🙂

    1. Marta

      Super, że tak mocno przypadł do gustu 🙂

  21. Julia

    Przepyszny serniczek wyszedł:)

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  22. Marcy

    Pyszny i prosty nawet dla początkującej 🙂

  23. Ela

    Nie znam lepszego 🙂 ale obowiązkowo z polewą czekoladową zrobiłam i posypałam płatkami z migdałów 🙂

    1. Marta

      To bardzo miłe 🙂

  24. Ivø

    Wyszedø super 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  25. Syla88

    Przepyszny wyszedł!!! Jak na zdjęciu 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  26. Minna

    Hello plzcanu translate it in english? Thx u

    1. Marta

      Hello 🙂 you can try online 🙂

  27. Kinia

    Na Wielkanoc punkt obowiązkowy jest pyszny 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę 🙂 🙂 🙂

  28. Anna

    Moj ulubiony sernik z Pani strony 🙂

    1. Marta

      Ogromnie mi miło, pozdrawiam 🙂

  29. AGATA

    PRZEPYSZNY 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  30. Jola

    Bardzo dobry,jednak jak się piecze z twarogu z wiaderka to jest bardzo słodki.
    Teraz dodaję 3/4 szkl. cukru i jest ok.

    1. Marta

      Dziękuję za sugestię 🙂 U mnie z twarogu w kostce, więc będzie to cenna wskazówka przy ewentualnej zamianie na twaróg z wiaderka 🙂

  31. Paula

    Witam serdecznie 🙂
    Chcę w tym roku upiec ten serniczek (chociaż jeszcze poważnie zastanawiałam się nad tym „najlepszym castingowym”) i mam dwa pytania. Po pierwsze który serniczek Pani bardziej poleca : wiedeński czy castingowy :)? A po drugie czy mogę do tego serniczka dodać skórki z pomarańczy kandyzowane albo świeżej skórki z cytryny ?
    Będę bardzo wdzięczna za wskazówki i pozdrawiam cieplutko 🙂

    1. Marta

      Oba pyszne, ale osobiście mojemu sercu bliższy jest wiedeński :))) Jak najbardziej można dodać skórkę z pomarańczy lub cytryny 🙂

      1. Paula

        Dziękuję za odpowiedz 🙂 Postanowione, będzie wiedeński :)) Już ser zakupiony czeka :-)))

        1. Marta

          Super, smacznego 🙂

          1. Paula

            Pani Martusiu mam pytanie,nie chce mi się ser połączyć z jajkami,cały czas są grudki 😩 czy mogę upiec z takimi grudkami czy bez sensu i zacząć od nowa robić sernik 😳?

          2. Marta

            Proszę upiec, szkoda marnować składników, na pewno będzie smaczny mimo to 🙂 A może ma Pani taką drewnianą kulę do ucierania ciasta, żeby ewentualnie spróbować pozbyć się tych grudek?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
16 + 12 =


Top