Sernik wiedeński

Klasyczny sernik wiedeński, którego tradycyjnie nie może zabraknąć na świątecznym stole, choć smakuje równie dobrze przez cały rok ; ) Przygotowany koniecznie z dobrej jakości twarogu (ser z wiaderka to zdecydowanie nie to samo), pieczony bez spodu. Najbardziej smakuje mi w towarzystwie lukru i skórki pomarańczowej lub polewy czekoladowej, choć nie wszyscy domownicy podzielają moje zdanie i tym razem przedstawiam Wam wersję z cukrem pudrem ; ) Polecam!!!


Tradycyjny sernik wiedeński

Składniki (tortownica o średnicy 25 cm):

  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 8 jajek (wielkość L)
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do dekoracji

Twaróg zmielić dwukrotnie lub bardzo dokładnie zmiksować robotem kuchennym. Masło roztopić i ostudzić. Całe jajka ubić mikserem wraz z cukrami na puszystą masę. Dodawać po jednej łyżce zmielonego twarogu, cały czas miksując. Masa serowa powinna być jednolita, bez “grudek”. W następnej kolejności dodać powoli roztopione masło, wymieszać. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ostatni raz zmiksować. Tak przygotowaną masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 C (opcja grzania góra-dół) i piec przez 60 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przed podaniem udekorować cukrem pudrem.

Smacznego : )


Tradycyjny sernik
 


Sernik wiedeński
Inspiracja

Smaki dzieciństwa

Komentarzy: 65

  1. 24 kwietnia 2014 / 18:16

    Dobry sernik zawsze jest mile widziany na stole 🙂

    • Marta
      Autor
      24 kwietnia 2014 / 18:19

      Dokładnie tak 🙂 dobry sernik nie jest zły 😀

    • Marta
      Autor
      24 kwietnia 2014 / 19:08

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. 24 kwietnia 2014 / 18:44

    jak bez lukru to dla mnie:)
    kiedyś lukier mi nie przeszkadzał, a teraz nawet wygląd mnie odrzuca 🙁

    • Marta
      Autor
      24 kwietnia 2014 / 19:09

      Aniu u mnie na odwrót 🙂 za lukrem kiedyś nie przepadałam, a teraz mi się odmieniło na tak 🙂

  3. 25 kwietnia 2014 / 10:10

    Ha! Kto by pomyślał, moja mama robi identyczny, tylko jajka rozdziela i ubitą na sztywno pianę z białek dodaje na koniec. W każdym razie polecam, receptura jest niezawodna 🙂

    • Marta
      Autor
      25 kwietnia 2014 / 10:22

      Też kiedyś rozdzielałam żółtko z białkiem, ale raz z braku czasu poszłam na skróty i tak już zostało, bo nie zauwżyłam różnicy w smaku :):)

  4. amela
    26 kwietnia 2014 / 18:42

    Czasem prostota to klucz do sukcesu. Super przepis, jak każdy od Ciebie, dzięki 🙂

    • Marta
      Autor
      26 kwietnia 2014 / 21:05

      Dziękuję za miłe słowa 🙂 cieszę się, że sernik smakował 😉

  5. 26 kwietnia 2014 / 21:43

    żeby był choć jedne taki post, że ci coś nie wyszło, spaliłaś, przypaliłaś, to nieeee, musi być fantastycznie;p;p Oczywiście żartuję, wiesz za co lubię Twojego bloga, Ciebie w sumie, więc nie będę się rozpisywać…;)) Jak zwykle udany post, post, zdjęcia, ech;)

    • Marta
      Autor
      26 kwietnia 2014 / 22:55

      Oj zdarza mi się, ale jak przypalam to nie fotografuję…;) i wiesz, że mam ogromne serce do słodkości, więc czesto czuwam przy piekarniku :):)

    • Marta
      Autor
      29 kwietnia 2014 / 9:46

      Bardzo dziękuję i również pozdrawiam 🙂

  6. 7 maja 2014 / 19:00

    Koniecznie musze wyprobowac !

  7. 11 maja 2014 / 22:06

    Ja w tym samym czasie piekłam ten sernik 🙂 Niestety zniknął zanim zdążyłam sfotografować, a smak obłędny 🙂

    • Marta
      Autor
      11 maja 2014 / 22:47

      Nam rownież bardzo smakował 😉

  8. Kinia
    15 kwietnia 2015 / 20:06

    Mój ulubiony sernik, dzięki temu przepisowi wszyscy myślą, ze niezła ze mnie cukierniczka.. polecam każdemu, bo tak naprawdę rzadko coś mi się udaje 😀

    • Marta
      Autor
      15 kwietnia 2015 / 23:28

      Bardzo mi miło, że sernik przypadł do gustu 🙂

  9. Ilona
    24 listopada 2015 / 13:06

    Najlepszy sernik, moja Babcia tez taki piekła i zawsze znika jako pierwszy ze stołu 🙂

    • Marta
      Autor
      24 listopada 2015 / 22:28

      O tak u nas też sernik zawsze ma najwięcej zwolenników 🙂

  10. Natka
    29 listopada 2015 / 1:55

    Najlepszy sernik jaki zrobiłam a przyznaję, że z pieczeniem ciast nie jestem zaznajomiona 🙂 super przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      30 listopada 2015 / 13:39

      Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu i mam nadzieję, że rozpocznie Pani wspaniałą przygodę z wypiekami 🙂 Jak zawsze najtrudniejsze są początki 🙂

  11. Inka
    7 stycznia 2016 / 23:54

    Najlepszy sernik, taki jak u Babci…

    • Marta
      Autor
      8 stycznia 2016 / 1:14

      Bardzo mi miło, nie jest łatwo odtworzyć babcine przepisy 🙂

  12. Nota
    20 stycznia 2016 / 0:19

    Klasyczny pyszny dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      20 stycznia 2016 / 21:56

      Bardzo mi miło, że smakował 🙂

  13. Dunia
    13 marca 2016 / 19:31

    Najlepszy sernik ever!!!!

    • Marta
      Autor
      14 marca 2016 / 0:14

      Super, że przypadł do gustu 🙂

  14. klara
    17 marca 2016 / 20:12

    Tak wlasnie smakowal sernik u mojej Buni! dziekuje dziekuje dziekuje za ten przepis!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • Marta
      Autor
      22 marca 2016 / 23:26

      Bardzo mi miło, że posmakował i przywołał miłe wspomnienia 🙂

  15. Gonia
    22 marca 2016 / 23:24

    Przepyszny!!!

    • Marta
      Autor
      22 marca 2016 / 23:27

      Super, że przepis przypadł do gustu 🙂

  16. Niki
    23 sierpnia 2016 / 15:25

    Klasyka <3 smakuje zupełnie jak u mojej Babci a nie łatwo było odtworzyć ten przepis :))))

  17. Janka
    15 listopada 2016 / 23:54

    Przepis jest wspaniały 🙂 nic bym nie zmieniła i nawet okruszki u nas nie zostały 🙂

    • Marta
      Autor
      16 listopada 2016 / 0:55

      Dziękuję, bardzo mi miło 🙂

  18. Katarzyna Walewska
    17 grudnia 2016 / 0:52

    Sernik ideał 🙂 zawsze wychodzi i super smakuje a nie ma wiele pracy 🙂

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2016 / 1:07

      Super, że tak mocno przypadł do gustu 🙂

  19. Julia
    4 stycznia 2017 / 15:34

    Przepyszny serniczek wyszedł:)

    • Marta
      Autor
      5 stycznia 2017 / 0:40

      Bardzo mi miło 🙂

  20. Marcy
    8 lutego 2017 / 23:11

    Pyszny i prosty nawet dla początkującej 🙂

    • Marta
      Autor
      9 lutego 2017 / 17:10

      Super 🙂

  21. Ela
    30 marca 2017 / 17:25

    Nie znam lepszego 🙂 ale obowiązkowo z polewą czekoladową zrobiłam i posypałam płatkami z migdałów 🙂

    • Marta
      Autor
      31 marca 2017 / 19:31

      To bardzo miłe 🙂

  22. Ivø
    13 kwietnia 2017 / 0:42

    Wyszedø super 🙂

    • Marta
      Autor
      13 kwietnia 2017 / 15:32

      Bardzo mi miło 🙂

  23. Syla88
    23 września 2017 / 19:23

    Przepyszny wyszedł!!! Jak na zdjęciu 🙂

    • Marta
      24 września 2017 / 1:12

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  24. Minna
    20 lutego 2018 / 1:48

    Hello plzcanu translate it in english? Thx u

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2018 / 9:57

      Hello 🙂 you can try online 🙂

  25. Kinia
    25 marca 2018 / 15:38

    Na Wielkanoc punkt obowiązkowy jest pyszny 🙂

    • Marta
      Autor
      26 marca 2018 / 17:48

      Bardzo się cieszę 🙂 🙂 🙂

  26. Anna
    9 października 2018 / 18:20

    Moj ulubiony sernik z Pani strony 🙂

    • Marta
      Autor
      9 października 2018 / 22:33

      Ogromnie mi miło, pozdrawiam 🙂

  27. AGATA
    7 listopada 2018 / 10:27

    PRZEPYSZNY 🙂

    • Marta
      Autor
      8 listopada 2018 / 1:44

      Bardzo mi miło 🙂

  28. Jola
    4 grudnia 2018 / 18:01

    Bardzo dobry,jednak jak się piecze z twarogu z wiaderka to jest bardzo słodki.
    Teraz dodaję 3/4 szkl. cukru i jest ok.

    • Marta
      Autor
      5 grudnia 2018 / 23:52

      Dziękuję za sugestię 🙂 U mnie z twarogu w kostce, więc będzie to cenna wskazówka przy ewentualnej zamianie na twaróg z wiaderka 🙂

  29. Paula
    18 grudnia 2018 / 18:19

    Witam serdecznie 🙂
    Chcę w tym roku upiec ten serniczek (chociaż jeszcze poważnie zastanawiałam się nad tym „najlepszym castingowym”) i mam dwa pytania. Po pierwsze który serniczek Pani bardziej poleca : wiedeński czy castingowy :)? A po drugie czy mogę do tego serniczka dodać skórki z pomarańczy kandyzowane albo świeżej skórki z cytryny ?
    Będę bardzo wdzięczna za wskazówki i pozdrawiam cieplutko 🙂

    • Marta
      Autor
      19 grudnia 2018 / 1:05

      Oba pyszne, ale osobiście mojemu sercu bliższy jest wiedeński :))) Jak najbardziej można dodać skórkę z pomarańczy lub cytryny 🙂

      • Paula
        20 grudnia 2018 / 18:55

        Dziękuję za odpowiedz 🙂 Postanowione, będzie wiedeński :)) Już ser zakupiony czeka :-)))

        • Marta
          Autor
          20 grudnia 2018 / 23:28

          Super, smacznego 🙂

          • Paula
            22 grudnia 2018 / 13:29

            Pani Martusiu mam pytanie,nie chce mi się ser połączyć z jajkami,cały czas są grudki 😩 czy mogę upiec z takimi grudkami czy bez sensu i zacząć od nowa robić sernik 😳?

          • Marta
            Autor
            22 grudnia 2018 / 13:53

            Proszę upiec, szkoda marnować składników, na pewno będzie smaczny mimo to 🙂 A może ma Pani taką drewnianą kulę do ucierania ciasta, żeby ewentualnie spróbować pozbyć się tych grudek?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
8 + 21 =