Sernik z białą czekoladą i mascarpone

Sernik z białą czekoladą i mascarpone na pewno podbije Wasze serca. Bardzo prosty do przygotowania, o idealnie kremowej konsystencji, którą zawdzięcza niskiej temperaturze pieczenia. Poza smakowymi walorami ma jeszcze jedną zaletę – nigdy nie opada : ) Polecam!!

Sernik z mascarpone i białą czekoladą

Składniki na ciasteczkowy spód (tortownica o średnicy 24 cm):

  • 200 g herbatników
  • 100 g masła

Herbatniki zmiksować blenderem na gładki proszek. Dodać roztopione masło, wymieszać. Przełożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie dociskając. Schować do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu sernikowego (koniecznie dobrej jakości)
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 g białej czekolady
  • 4 łyżki mąki pszennej (lekko czubate)
  • 6 jajek (wielkość L)
  • 200 g śmietanki kremówki 30 %

Uwaga! Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do miski i rozpuścić na parze, przestudzić. Twaróg, mascarpone, roztopioną czekoladę i mąkę wymieszać na niewielkich obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. Następnie kolejno dodawać po jednym jajku, ciągle miksując i nie zwiększając obrotów. Na koniec wlać śmietankę i ostatni raz krótko zmiksować. Masę przelać na przygotowany ciasteczkowy spód. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (góra-dół) przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 C (góra-dół) i piec kolejne 90 minut. Po tym czasie studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić przez co najmniej kilka godzin w lodówce.

Smacznego!

Sernik z białą czekoladą i mascarpone
Kremowy sernik z białą czekoladą i mascarpone

Komentarzy: 207

  1. Misia
    4 lutego 2021 / 11:17

    Pyszny sernik bardzo kremowy i lekki, fajnie słodki od czekolady 🙂

    • Marta
      Autor
      4 lutego 2021 / 13:01

      Miło mi, że przypadł do gustu 🙂

      • A
        27 czerwca 2021 / 18:38

        Sernik przepyszny 🙂
        Chciałbym uzyskać jeszcze bardziej aksamitny smak czy dodatkowa czekolada zrobi swoje, czy może mąka ziemniaczana ?

        • Marta
          Autor
          29 czerwca 2021 / 16:24

          Super, że posmakował 🙂 jeśli chodzi o aksamitność można spróbować dodatkowo upiec go w kąpieli wodnej choć wydaje mi się to zbędne, bo dzięki niskiej temp. pieczenia jest już super kremowy 🙂

          • Ewelina
            5 lutego 2022 / 10:00

            A jeżeli w kąpieli wodnej to temperatura i czas ten sam ? 🙂

      • JWarsz
        16 kwietnia 2022 / 15:40

        Dzień dobry 🙂 Sernik zrobiłam wczoraj – Wielkanoc 22. Trzymałam się przepisu , a ponieważ wydał mi się za mało słodki , dodałam do masy trochę cukru pudru. Na drugi raz dodam więcej ( resztkę) białej czekolady . Na spód użyłam czarnych herbatników – są w sieci Kaufland ku mojemu zaskoczeniu . Po schłodzeniu w lodówce przepyszny :)))

        • Marta
          Autor
          20 kwietnia 2022 / 1:03

          Ogromnie się cieszę, pozdrawiam 🙂

  2. Patrycja
    8 lutego 2021 / 14:02

    Śmietanę ubijamy, czy wlewamy płynną? 🙂

    • Marta
      Autor
      8 lutego 2021 / 14:44

      Płynną 🙂

  3. Monika
    21 lutego 2021 / 20:12

    Sernik prosty w wykonaniu i naprawdę pyszny. Każdy kto spróbował pytał o przepis 😉

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2021 / 0:14

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  4. Ula
    25 lutego 2021 / 21:59

    Sernik naprawde pyszny, szybko się skończył i nikt nie chciał jeść innych ciast 😀

    • Marta
      Autor
      26 lutego 2021 / 14:32

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  5. Gi
    26 lutego 2021 / 22:30

    Czy na wierzchu robi się taka a’la polewa? Miękka? Twarda?

    • Marta
      Autor
      28 lutego 2021 / 13:05

      Hmmm nie bardzo rozumiem, sernik jest bez polewy 😉 Na zdjęciu wierzch ma delikatnie inny odcień ze względu na to, że jest bardziej „narażony” na działanie piekarnika, tak jak przy każdym cieście, ale konsystencja ta sama 🙂

  6. Iwona
    5 marca 2021 / 10:54

    Sernik wspaniały, ale musiałam go polukrować, bo jak dla mnie mało słodki. Dzisiaj znowu piekę 😉. Polecam

    • Marta
      Autor
      5 marca 2021 / 13:48

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂 Pozdrawiam 🙂

    • Ola
      4 kwietnia 2021 / 11:33

      Dokładnie, mało słodki. Zrobiłam na święta i jestem niestety zawiedziona.

      • Marta
        Autor
        6 kwietnia 2021 / 11:39

        To oczywiście rzecz gustu, można dosłodzić 🙂 Dla mnie jest idealnie, a lubię słodkie wypieki 🙂

    • s
      12 lutego 2022 / 23:29

      Potwierdzam, sernik świetny, ale trochę mało słodki. Polewa uratowała sytuację 😊
      Dziękuję za przepis 🙂

      • Marta
        Autor
        12 lutego 2022 / 23:58

        Super, że posmakował 🙂

  7. Gośka
    6 marca 2021 / 13:04

    Czy na tortownicę o średnicy 21 cm będzie ok? Czy wyleci?

    • Marta
      Autor
      6 marca 2021 / 15:29

      Może być na granicy 🙁 Na tortownicę o średnicy 21cm wychodzi ok. 3/4 porcji podanych składników 🙂

      • Gośka
        12 marca 2021 / 17:26

        A na prostokątna patelnie?

      • Gośka
        12 marca 2021 / 19:25

        A jeszcze pytanko czy można go piec w kąpieli wodnej?

        • Marta
          Autor
          14 marca 2021 / 13:06

          Wydaje mi się to zbędne ze względu na niską temp. pieczenia 🙂 Dzięki temu sernik jest już bardzo kremowy 🙂

  8. Mila
    27 marca 2021 / 20:28

    Przepyszny sernik, mój ulubiony przepis. Ten sernik zawsze robi furorę na stole podczas każdych świąt. Długo szukałam przepisu na idealny sernik. Ten właśnie taki jest. Dziękuję 🤍

    • Marta
      Autor
      28 marca 2021 / 22:17

      Ogromnie mi miło, bardzo się cieszę i pozdrawiam 🙂

  9. Anna
    30 marca 2021 / 15:19

    Pytanie do sera, czy może być z wiaderka, president?

    • Marta
      Autor
      31 marca 2021 / 18:38

      Jeśli Pani normalnie z niego korzysta i się sprawdza to myślę, że tak 🙂 osobiście do tej klasycznej wersji nie jestem przekonana jest dla mnie zbyt „wodnisty”. Mogę polecić np. „Mój Ulubiony” z Wielunia 🙂

  10. Ania
    2 kwietnia 2021 / 20:55

    Czy mozna dodac wiecej bialej czekolady aby byl slodszy?:)

    • Marta
      Autor
      6 kwietnia 2021 / 11:26

      Oczywiście 🙂

  11. 2 kwietnia 2021 / 21:04

    A mój sernik pękł z góry dlaczego ?

    • Marta
      Autor
      6 kwietnia 2021 / 11:27

      Może zbyt szybko wyjęła Pani z piekarnika? Sernik często pęka przy gwałtownej zmianie temp.

  12. Gość
    3 kwietnia 2021 / 14:38

    Czy sernik po upieczeniu mocno wyrasta ? Bo zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem i jest ponad tortownicę (24 cm) i nie wiem co jest nie tak..

    • Marta
      Autor
      6 kwietnia 2021 / 11:31

      Niestety nie wiem co mogło się stać, sernik wyrasta kiedy dodajemy oddzielnie ubite białka, a tutaj jajka są w całości 🙂

  13. Karola
    3 kwietnia 2021 / 14:49

    Wyjęłam z piekarnika, wyszedł ogromny plus troszkę mnie martwi fakt że się środek trzęsie. Wszystko zrobiłam wg. Przepisu. Czy możliwe że jest w środku jeszcze mokry nie upiekl się do końca?

    • Marta
      Autor
      6 kwietnia 2021 / 11:33

      Czy brzegi były już wypieczone? Jeśli środek jest lekko trzęsący, będzie ok, bo dopiecze się przy studzeniu w piekarniku, a po schłodzeniu w lodówce będzie kremowy 🙂

  14. Agnieszka
    10 kwietnia 2021 / 19:03

    Dzień dobry, po 20 minutach pieczenia w 175 stopniami, jeden z brzegów sernika mi się mocno przypiekł. Czy mam piec troszkę krócej w 120 stopniach?

    • Marta
      Autor
      12 kwietnia 2021 / 11:23

      Dzień dobry, można skrócić czas pieczenia w razie potrzeby. Każdy piekarnik piecze trochę inaczej, więc warto obserwować 🙂 Sernik będzie się jeszcze dopiekał podczas studzenia i „zwiąże się” w czasie chłodzenia w lodówce 🙂

  15. Julia
    15 kwietnia 2021 / 8:53

    Dzień dobry, czy spód może być z ciasteczek oreo?

    • Marta
      Autor
      16 kwietnia 2021 / 12:11

      Tak, oczywiście 🙂

  16. 15 kwietnia 2021 / 11:05

    Śmietanę nie ubijamy tylko wlewamy do składników?

    • Marta
      Autor
      16 kwietnia 2021 / 12:11

      Dokładnie tak 🙂

  17. Ania
    17 kwietnia 2021 / 12:47

    Czy mozna pominąc albo czymś zastąpić śmietankę 30%?

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2021 / 23:34

      Niestety nie 🙁

      • 24 grudnia 2021 / 11:17

        a czy śmietanka moze byc 30%?

        • Marta
          Autor
          24 grudnia 2021 / 11:57

          Takiej właśnie użyłam 😉

  18. Ewel
    14 maja 2021 / 11:24

    Sernik przepyszny. Zawsze się udaje. Dziękuję ❤

    • Marta
      Autor
      15 maja 2021 / 11:57

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  19. Anna
    6 czerwca 2021 / 9:37

    Najlepszy sernik jaki w życiu jadłam a nie przepadam za sernikami

    • Marta
      Autor
      6 czerwca 2021 / 12:28

      Ogromnie się cieszę! dziękuję za wiadomość 🙂

  20. Anis
    24 lipca 2021 / 18:01

    Sernik w piekarniku- bardzo prosto się go robi. Widzę tylko, że co jakiś czas jakby trochę wody wykrapiało się z formy i spadało na dno piekarnika. Masa była dość rzadka- czy to ok. Użyłam tłustego sera sernikowego z Piatnicy. Ogólnie konsystencja inna niż przy serniku gdzie ubijamy białka. Mam nadzieje, że będzie dobrze. 🙂

    • Marta
      Autor
      25 lipca 2021 / 23:47

      Mam nadzieję, że posmakował 🙂

  21. Jagoda
    4 września 2021 / 22:06

    Jeśli mi wyszedł to wszystkim wyjdzie. Nigdy nie jadłam lepszego 😮😍❤️

    • Marta
      Autor
      5 września 2021 / 14:03

      Ale super! bardzo się cieszę 🙂

  22. Katarzyna
    10 września 2021 / 17:05

    Próbował ktoś może opcji z brzoskwiniami na wierzchu i delikatną bezą?

    • Marta
      Autor
      10 września 2021 / 23:02

      Nie próbowałam, ale jeśli będzie Pani testować proszę dać znać jak wyszło 🙂

  23. Basia
    8 października 2021 / 11:46

    Sernik pyszny zrobiłam z dodatkiem malin 👌🏻👌🏻👌🏻

    • Marta
      Autor
      8 października 2021 / 17:41

      Super, że posmakował 🙂

  24. Magda
    10 października 2021 / 21:46

    Dobry wieczór,
    Czy spod może być z obojętnie jakich ciasteczek kruchych?

    • Marta
      Autor
      11 października 2021 / 14:30

      Kruche powinny się sprawdzić, choć najbardziej polecam ciasteczka typu herbatniki 🙂

  25. Edyta
    14 października 2021 / 22:18

    Super przepis ! Dziekuje ! Teraz to nie boje się robić sernika 🙂 jest cudowny wilgotny aksamitny i super smak! Pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      15 października 2021 / 10:27

      Bardzo mi miło, super, że posmakował 😀

      • Rosealinde
        5 listopada 2021 / 13:32

        Robiłam już kilka razy – zawsze wychodzi piękny 😍
        Jedynie według moich smakoszy jest za mało słodki więc albo na wierzch daje kajmak, albo pół szklanki cukru.
        Nie licząc tego braku słodyczy (co jest subiektywne), to nadal mój ulubiony przepis 🥰

        • Marta
          Autor
          9 listopada 2021 / 12:48

          Bardzo się cieszę 🙂 z kajmakiem musi być pyszny, fajny pomysł 🙂

  26. Ann
    27 października 2021 / 20:37

    Niestety sernik opada…

    • Marta
      Autor
      27 października 2021 / 23:17

      Czy składniki były w temp. pokojowej i piekła Pani w podanej temperaturze? Tak jak opisałam w przepisie należy również pamiętać o krótkim miksowaniu, aby niepotrzebnie nie napowietrzać masy 🙂 Robiłam ten sernik dziesiątki razy i nigdy nie zdarzyła mi się taka sytuacja 🙂

  27. Ann
    29 października 2021 / 11:12

    Czy dodanie cukru nie spowoduje opadnięcia ciasta?

  28. Weronika
    30 listopada 2021 / 20:57

    Potwierdzam, sernik zdecydowanie za mało słodki, uratowała go rada kogoś z komentarza zwby położyć na górę kajmak:) dla mnie smaczny ale bez szału:)

    • Marta
      Autor
      2 grudnia 2021 / 0:47

      O słodyczy trudno dyskutować, ale kajmak to zawsze fajna opcja 🙂

  29. Danusia
    4 grudnia 2021 / 14:25

    Rewelacyjny sernik ❤️ Nigdy nie udało mi się upiec tak idealnego na święta powtórka nawet mama stwierdziła ze przebija ten tradycyjny ❤️

    • Marta
      Autor
      5 grudnia 2021 / 0:24

      Bardzo się cieszę <3

  30. Justyna
    9 grudnia 2021 / 11:58

    Zachęcona pozytywnymi komentarzami upiekłam i chylę czoła! Przepis jest świetny 🙂

    • Marta
      Autor
      10 grudnia 2021 / 19:44

      Super, że posmakował 🙂

  31. Karolina
    13 grudnia 2021 / 12:09

    Rewelacyny sernik, fajną ma konsystencję, odpowiednio słodki , ideał! Do środka dodałam maliny 🙂

    • Marta
      Autor
      14 grudnia 2021 / 0:32

      Mmmm z malinami musiał być pyszny 🙂

  32. Anna
    13 grudnia 2021 / 15:39

    Jesuuu jaki pyszny, to jest najlepszy sernik jaki w życiu jadlam! Moje pytanie tylko, czy jak chce go zrobić na dużą blachę to podwoić wszystkie skladniki czy beda jakies inne proporcje? I czas pieczenia jak wtedy? Pozdrawiam serdecznie!

    • Marta
      Autor
      14 grudnia 2021 / 0:38

      Dzień dobry 😊 Bardzo się cieszę <3 po przeliczeniu foremek na blachę 36x25 cm wychodzi 1,99 porcji, więc praktycznie idealnie, aby podwoić składniki 😊 czas pieczenia pozostanie wtedy bez zmian, bo ciasta będzie więcej, ale na odpowiednio większej powierzchni 😊 pozdrawiam 😊

    • Izabela
      21 grudnia 2021 / 21:29

      Czy mozna dodać do środka brzoskwinie lub wiórki kokosowe?

      • Marta
        Autor
        22 grudnia 2021 / 0:05

        Tak 🙂

  33. Kalina
    17 grudnia 2021 / 2:16

    Pyszny jest 🙂

  34. Agnieszka
    25 grudnia 2021 / 9:18

    Jest przepyszny i prosty w wykonaniu. Zawsze myślałam, ze serniki to moja pięta achillesowa. Ale ten wychodzi dokładnie taki, jak lubię. Co prawda za każdym razem lekko pęka w tym samym miejscu, ale myślę, że to wina mojego piekarnika. Poza tym w ogóle mi to nie przeszkadza. 🙂

    • Marta
      Autor
      30 grudnia 2021 / 16:24

      Super, że tak przypadł do gustu, pozdrawiam serdecznie 🙂

  35. Ewe
    27 grudnia 2021 / 0:45

    Świetny sernik – użyłam twarogu w wiaderku z Piątnicy i śmietany 36, nie miałam 30tki 😉 Wyszedł delikatny i nie za słodki – idealny na nasze gusta. Troszkę mi wyrósł, bo zdecydowałam, że jednak go bardziej napowietrzę i użyłam rózgi do zmieszania składników, ale opadł niewiele i równomiernie. Z tym, że mimo wskazanej temperatury zbrązowiał, i myślę, że mogłam polać go białą czekoladą. Niestety, nie zdążyłam 😂 Cały zjedzony! Dzięki za przepis!

    • Marta
      Autor
      30 grudnia 2021 / 16:24

      Bardzo się cieszę, że posmakował 🙂 Pozdrawiam ciepło 🙂

  36. Edyta
    5 stycznia 2022 / 11:36

    Eh coś musiałam złe zrobić sernik opadł i pękł 😩 a poprzednie dwa razy tak pięknie wszystko wyszło .
    Super jest przepis ale coś sknociłam 🙁

    • Oliwia
      6 stycznia 2022 / 17:01

      Sernik przepyszny. Zrobił furorę w święta 🙂

      • Marta
        Autor
        10 stycznia 2022 / 10:32

        Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  37. Kate
    29 stycznia 2022 / 23:03

    Witam. Czy jajka musza być w takiej wielkości jakie są w przepisie podanym przez Panią? Nie ukrywam, ze używam swojskich i jak każdy wie są one rożnej wielkości😊

    • Marta
      Autor
      30 stycznia 2022 / 1:51

      Zawsze podaję wielkość, aby przepis był jak najdokładniejszy 🙂 Te swojskie zazwyczaj są sporo mniejsze, więc można dołożyć jedno więcej lub wybierać spore okazy 🙂

      • Kate
        30 stycznia 2022 / 9:03

        Dziekuje bardzo . Dzisiaj akurat naszła mnie ochota na Pani sernik . Wyglada obłędnie i bardzo apetycznie😊👌
        Mam jeszcze jedno pytanie, czytając komentarze poprzedniczek. Co zrobić by sernik nie opadł i wyszedł?

        • Marta
          Autor
          30 stycznia 2022 / 14:03

          Dziękuję 😀 mi osobiście ten sernik nigdy nie opada i na blisko 200 komentarzy chyba tylko kilka takich przypadków było 😉 Proszę trzymać się przepisu i będzie ok! 🙂

  38. 9 kwietnia 2022 / 9:19

    Czy można zamienić mąkę pszenna na ziemniaczana?

    • Marta
      Autor
      9 kwietnia 2022 / 10:47

      Tak 🙂

  39. Katarzyna
    12 kwietnia 2022 / 17:17

    Dzień dobry, czy można upiec ten sernik bez spodu z ciasteczek?

    • Marta
      Autor
      12 kwietnia 2022 / 17:33

      Dzień dobry, tak można bez 🙂 może być też inny rodzaj spodu 🙂

  40. Karolina
    15 kwietnia 2022 / 12:40

    Czy zamiast tortownicy można zrobić na blaszcze prostokątnej? Bo boje się że się nie wypiecze albo wypadnie z blachy 🙁

    • Marta
      Autor
      15 kwietnia 2022 / 13:56

      Sernik na pewno się wypiecze i nie wypadnie, bardzo często piekę serniki w tortownicach i nigdy nic się z nimi nie dzieje 🙂 Można upiec na prostokątnej, ale trzeba przeliczyć składniki w zależności od rozmiaru blachy 🙂

  41. Jacek
    19 kwietnia 2022 / 8:21

    Jakiej białej czekolady najlepiej użyć? Robiłem sernik 2 razy i przy takich proporcjach nie czuć czekolady – zastanawiam się czy to przez to, że jest jej za mało, czy może niektóre marki są bardziej intensywne? Próbowałem na czekoladzie Wedel oraz lidlowej

  42. Justyna
    28 kwietnia 2022 / 18:07

    Przepis świetny, zrobiłam i wszystkim smakował. Dodałam szczerze mówiąc 3,5 tabliczki czekolady i pozostałą połówką polałam z góry. Cukru pudru dodałam z 2-3 łyżki.
    Czy mogę zamieć mąkę i pszenną na mąkę orkiszową?

    • Marta
      Autor
      28 kwietnia 2022 / 23:41

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂 Mona zastąpić mąkę pszenną mąką orkiszową 🙂

  43. Mon
    22 maja 2022 / 18:52

    Wszystko Ok, rodzina zadowolona. Szczerze to nigdy nie wyszedł mi tak aksamitny sernik 🙂

    Mam tylko pytanie- po wyciągnięciu sernika (studził sie w piekarniku) wypływało mi masło ze spodu. Po nocy w lodowce okazało się,ze spod nie jest zbity a miękki. Rozpada się. Użyłam proporcji jak w przepisie. Czy mam dodać mniej masła/więcej ciastek?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Solve : *
29 − 11 =