Sernik z białą czekoladą i mascarpone

Sernik z białą czekoladą i mascarpone na pewno podbije Wasze serca. Bardzo prosty do przygotowania, o idealnie kremowej konsystencji, którą zawdzięcza niskiej temperaturze pieczenia. Poza smakowymi walorami ma jeszcze jedną zaletę – nigdy nie opada : ) Polecam!!

Sernik z mascarpone i białą czekoladą

Składniki na ciasteczkowy spód (tortownica o średnicy 24 cm):

  • 200 g herbatników
  • 100 g masła

Herbatniki zmiksować blenderem na gładki proszek. Dodać roztopione masło, wymieszać. Przełożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie dociskając. Schować do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu sernikowego (koniecznie dobrej jakości)
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 g białej czekolady
  • 4 łyżki mąki pszennej (lekko czubate)
  • 6 jajek (wielkość L)
  • 200 g śmietanki kremówki 30 %

Uwaga! Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do miski i rozpuścić na parze, przestudzić. Twaróg, mascarpone, roztopioną czekoladę i mąkę wymieszać na niewielkich obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. Następnie kolejno dodawać po jednym jajku, ciągle miksując i nie zwiększając obrotów. Na koniec wlać śmietankę i ostatni raz krótko zmiksować. Masę przelać na przygotowany ciasteczkowy spód. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (góra-dół) przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 C (góra-dół) i piec kolejne 90 minut. Po tym czasie studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić przez co najmniej kilka godzin w lodówce.

Smacznego!

Sernik z białą czekoladą i mascarpone
Kremowy sernik z białą czekoladą i mascarpone

Komentarzy: 142

  1. Misia
    4 lutego 2021 / 11:17

    Pyszny sernik bardzo kremowy i lekki, fajnie słodki od czekolady 🙂

    • Marta
      Autor
      4 lutego 2021 / 13:01

      Miło mi, że przypadł do gustu 🙂

  2. Patrycja
    8 lutego 2021 / 14:02

    Śmietanę ubijamy, czy wlewamy płynną? 🙂

    • Marta
      Autor
      8 lutego 2021 / 14:44

      Płynną 🙂

  3. Monika
    21 lutego 2021 / 20:12

    Sernik prosty w wykonaniu i naprawdę pyszny. Każdy kto spróbował pytał o przepis 😉

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2021 / 0:14

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  4. Ula
    25 lutego 2021 / 21:59

    Sernik naprawde pyszny, szybko się skończył i nikt nie chciał jeść innych ciast 😀

    • Marta
      Autor
      26 lutego 2021 / 14:32

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  5. Gi
    26 lutego 2021 / 22:30

    Czy na wierzchu robi się taka a’la polewa? Miękka? Twarda?

    • Marta
      Autor
      28 lutego 2021 / 13:05

      Hmmm nie bardzo rozumiem, sernik jest bez polewy 😉 Na zdjęciu wierzch ma delikatnie inny odcień ze względu na to, że jest bardziej “narażony” na działanie piekarnika, tak jak przy każdym cieście, ale konsystencja ta sama 🙂

  6. Iwona
    5 marca 2021 / 10:54

    Sernik wspaniały, ale musiałam go polukrować, bo jak dla mnie mało słodki. Dzisiaj znowu piekę 😉. Polecam

    • Marta
      Autor
      5 marca 2021 / 13:48

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂 Pozdrawiam 🙂

    • Ola
      4 kwietnia 2021 / 11:33

      Dokładnie, mało słodki. Zrobiłam na święta i jestem niestety zawiedziona.

      • Marta
        Autor
        6 kwietnia 2021 / 11:39

        To oczywiście rzecz gustu, można dosłodzić 🙂 Dla mnie jest idealnie, a lubię słodkie wypieki 🙂

  7. Gośka
    6 marca 2021 / 13:04

    Czy na tortownicę o średnicy 21 cm będzie ok? Czy wyleci?

    • Marta
      Autor
      6 marca 2021 / 15:29

      Może być na granicy 🙁 Na tortownicę o średnicy 21cm wychodzi ok. 3/4 porcji podanych składników 🙂

      • Gośka
        12 marca 2021 / 17:26

        A na prostokątna patelnie?

      • Gośka
        12 marca 2021 / 19:25

        A jeszcze pytanko czy można go piec w kąpieli wodnej?

        • Marta
          Autor
          14 marca 2021 / 13:06

          Wydaje mi się to zbędne ze względu na niską temp. pieczenia 🙂 Dzięki temu sernik jest już bardzo kremowy 🙂

  8. Mila
    27 marca 2021 / 20:28

    Przepyszny sernik, mój ulubiony przepis. Ten sernik zawsze robi furorę na stole podczas każdych świąt. Długo szukałam przepisu na idealny sernik. Ten właśnie taki jest. Dziękuję 🤍

    • Marta
      Autor
      28 marca 2021 / 22:17

      Ogromnie mi miło, bardzo się cieszę i pozdrawiam 🙂

  9. Anna
    30 marca 2021 / 15:19

    Pytanie do sera, czy może być z wiaderka, president?

    • Marta
      Autor
      31 marca 2021 / 18:38

      Jeśli Pani normalnie z niego korzysta i się sprawdza to myślę, że tak 🙂 osobiście do tej klasycznej wersji nie jestem przekonana jest dla mnie zbyt “wodnisty”. Mogę polecić np. “Mój Ulubiony” z Wielunia 🙂

  10. Ania
    2 kwietnia 2021 / 20:55

    Czy mozna dodac wiecej bialej czekolady aby byl slodszy?:)

    • Marta
      Autor
      6 kwietnia 2021 / 11:26

      Oczywiście 🙂

  11. 2 kwietnia 2021 / 21:04

    A mój sernik pękł z góry dlaczego ?

    • Marta
      Autor
      6 kwietnia 2021 / 11:27

      Może zbyt szybko wyjęła Pani z piekarnika? Sernik często pęka przy gwałtownej zmianie temp.

  12. Gość
    3 kwietnia 2021 / 14:38

    Czy sernik po upieczeniu mocno wyrasta ? Bo zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem i jest ponad tortownicę (24 cm) i nie wiem co jest nie tak..

    • Marta
      Autor
      6 kwietnia 2021 / 11:31

      Niestety nie wiem co mogło się stać, sernik wyrasta kiedy dodajemy oddzielnie ubite białka, a tutaj jajka są w całości 🙂

  13. Karola
    3 kwietnia 2021 / 14:49

    Wyjęłam z piekarnika, wyszedł ogromny plus troszkę mnie martwi fakt że się środek trzęsie. Wszystko zrobiłam wg. Przepisu. Czy możliwe że jest w środku jeszcze mokry nie upiekl się do końca?

    • Marta
      Autor
      6 kwietnia 2021 / 11:33

      Czy brzegi były już wypieczone? Jeśli środek jest lekko trzęsący, będzie ok, bo dopiecze się przy studzeniu w piekarniku, a po schłodzeniu w lodówce będzie kremowy 🙂

  14. Agnieszka
    10 kwietnia 2021 / 19:03

    Dzień dobry, po 20 minutach pieczenia w 175 stopniami, jeden z brzegów sernika mi się mocno przypiekł. Czy mam piec troszkę krócej w 120 stopniach?

    • Marta
      Autor
      12 kwietnia 2021 / 11:23

      Dzień dobry, można skrócić czas pieczenia w razie potrzeby. Każdy piekarnik piecze trochę inaczej, więc warto obserwować 🙂 Sernik będzie się jeszcze dopiekał podczas studzenia i “zwiąże się” w czasie chłodzenia w lodówce 🙂

  15. Julia
    15 kwietnia 2021 / 8:53

    Dzień dobry, czy spód może być z ciasteczek oreo?

    • Marta
      Autor
      16 kwietnia 2021 / 12:11

      Tak, oczywiście 🙂

  16. 15 kwietnia 2021 / 11:05

    Śmietanę nie ubijamy tylko wlewamy do składników?

    • Marta
      Autor
      16 kwietnia 2021 / 12:11

      Dokładnie tak 🙂

  17. Ania
    17 kwietnia 2021 / 12:47

    Czy mozna pominąc albo czymś zastąpić śmietankę 30%?

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2021 / 23:34

      Niestety nie 🙁

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
30 + 18 =