Sernik z białą czekoladą i mascarpone

Sernik z białą czekoladą i mascarpone na pewno podbije Wasze serca. Bardzo prosty do przygotowania, o idealnie kremowej konsystencji, którą zawdzięcza niskiej temperaturze pieczenia. Poza smakowymi walorami ma jeszcze jedną zaletę – nigdy nie opada : ) Polecam!!

Sernik z mascarpone i białą czekoladą

Składniki na ciasteczkowy spód (tortownica o średnicy 24 cm):

  • 200 g herbatników
  • 100 g masła

Herbatniki zmiksować blenderem na gładki proszek. Dodać roztopione masło, wymieszać. Przełożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie dociskając. Schować do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu sernikowego (koniecznie dobrej jakości)
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 g białej czekolady
  • 4 łyżki mąki pszennej (lekko czubate)
  • 6 jajek (wielkość L)
  • 200 g śmietanki kremówki 30 %

Uwaga! Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do miski i rozpuścić na parze, przestudzić. Twaróg, mascarpone, roztopioną czekoladę i mąkę wymieszać na niewielkich obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. Następnie kolejno dodawać po jednym jajku, ciągle miksując i nie zwiększając obrotów. Na koniec wlać śmietankę i ostatni raz krótko zmiksować. Masę przelać na przygotowany ciasteczkowy spód. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (góra-dół) przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 C (góra-dół) i piec kolejne 90 minut. Po tym czasie studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić przez co najmniej kilka godzin w lodówce.

Smacznego!

Sernik z białą czekoladą i mascarpone
Kremowy sernik z białą czekoladą i mascarpone

Komentarzy: 233

  1. Anna
    5 kwietnia 2023 / 12:39

    Witam, chciałabym zrobić w prostokątnej formie, proszę o podpowiedź wymiary:)

    • Marta
      Autor
      5 kwietnia 2023 / 22:33

      Prostokątnej takiej małej nie mam, ale jeśli może być kwadratowa to pasuje taka 22×22 cm 🙂

      • Roksana
        6 kwietnia 2023 / 16:35

        A czy można dodać aromatu cytrynowego do ciasta?

        • Marta
          Autor
          20 kwietnia 2023 / 1:03

          Tak 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
14 + 10 =