Pstrąg pieczony z warzywami

Uwielbiam jeść ryby nie tylko dlatego, że są pyszne i bardzo zdrowe, ale także błyskawiczne i proste do przyrządzenia : ) Przygotowanie obiadu z dzisiejszego przepisu zajmie Wam maksymalnie 20 minut i to łącznie z pieczeniem! Filet pstrąga tęczowego łososiowego jest bezproblemowy w obsłudze i będzie świetnym rozwiązaniem także dla młodszych dzieci, które dopiero zaczynają przygodę z rybami. Jest źródłem białka i kwasów omega-3, które wzmacniają kości, odporność i pracę serca. Świeżego pstrąga tęczowego (także w formie fileta) znajdziecie w Biedronce, a co ważne pochodzi on z naszych lokalnych gospodarstw zrzeszonych w Stowarzyszeniu Producentów Ryb Łososiowatych. Polecam!!!

Pstrąg z piekarnika

Składniki:

  • Pstrąg tęczowy łososiowy filet – Marinero
  • 200 g szpinaku baby
  • 3 ząbki czosnku
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 gałązka koperku
  • sok z połowy cytryny
  • pieprz, pieprz cytrynowy

Pstrąga opłukać wodą, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, dodać koperek. Doprawić pieprzem cytrynowym. Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć szpinak, czosnek, pokrojone na połówki pomidorki, pokrojoną w półplasterki cebulę. Skropić olejem, doprawić pieprzem. Na wierzch ułożyć przygotowany filet pstrąga tęczowego. Piec w rozgrzanym do 180 C (termoobieg) piekarniku przez ok. 15 minut.

Smacznego!

Pstrąg tęczowy łososiowy filet
Pstrąg tęczowy przepis
Pieczony pstrąg z warzywami
Pieczony pstrąg
Pstrąg tęczowy filet

*Wpis powstał przy współpracy ze Stowarzyszeniem Producentów Ryb Łososiowatych

Komentarzy: 22

  1. 4 lutego 2020 / 11:13

    oooo jak to super wygląda musi i wspaniale samakować

    • Marta
      Autor
      4 lutego 2020 / 12:30

      Polecam wypróbować, pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      5 lutego 2020 / 0:20

      Dziękuję 🙂

  2. Mania
    4 lutego 2020 / 14:58

    Na pewno wypróbuje wyglada pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      5 lutego 2020 / 0:20

      Polecam i daj znać jak posmakowało 🙂

  3. Isia
    4 lutego 2020 / 15:24

    Zdjęcia jak zawsze majstersztyk 🙂 nie spotkałam jeszcze takiej rybki ale chętnie bym wypróbowała wygląda trochę jak łosoś przez ten kolor 🙂

    • Marta
      Autor
      5 lutego 2020 / 0:22

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂 Polecam rozglądać się w Biedronce, jest pyszna 🙂

  4. Majka
    4 lutego 2020 / 16:56

    Rewelacyjny obiad 😍

    • Marta
      Autor
      5 lutego 2020 / 0:22

      Dziękuję 🙂

  5. Kasia
    4 lutego 2020 / 17:58

    Proszę o wiecej takich dań 😊

    • Marta
      Autor
      5 lutego 2020 / 0:22

      🙂 🙂 🙂

  6. Viki
    4 lutego 2020 / 19:20

    Super obiadek będę robić 😋

    • Marta
      Autor
      5 lutego 2020 / 0:22

      Daj znać jak posmakowało 🙂

  7. Magda
    4 lutego 2020 / 22:09

    Pychotka ❤️

    • Marta
      Autor
      5 lutego 2020 / 0:23

      Miło mi, że przepis przypadł do gustu 🙂

  8. Ala
    5 lutego 2020 / 13:33

    Mniam kocham rybkę z pieca 🙂

    • Marta
      Autor
      6 lutego 2020 / 0:19

      🙂 🙂 🙂

  9. Milena
    9 lutego 2020 / 11:39

    W końcu i ja zrobiłam 🙂 rybka jest pyszna nawet lepsza niż łosoś bo taka delikatna, mniej tłusta 🙂

    • Marta
      Autor
      9 lutego 2020 / 14:13

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

  10. LanaDelRey
    15 kwietnia 2020 / 9:42

    Uwielbiam takie dania! Wstawiamy do piekarnika, a reszta dzieje się sama!

    • Marta
      Autor
      16 kwietnia 2020 / 9:58

      Dokładnie tak 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
12 + 2 =