Domowe crunchy z jabłkami

Domowe crunchy z jabłkami to świetny pomysł na zdrowy i pożywny deser, choć przyznam się Wam szczerze, że uwielbiam je także w postaci słodkiego śniadania : ) W wersji śniadaniowej idealnie komponuje się z kefirem, który przełamuje słodycz. Polecam!!!

Jabłkowe crunchy

Składniki:

  • 3 jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1/2 płaskiej łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich lub pekan
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • szczypta soli himalajskiej

Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w większą kostkę. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, wymieszać z cynamonem, łyżką syropu klonowego i mąką ziemniaczaną. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 C (termoobieg) i piec przez 10 minut. W oddzielnym naczyniu wymieszać płatki owsiane, orzechy, olej kokosowy, sól i pozostałą łyżkę syropu klonowego. Zmiksować bardzo krótko blenderem, aby rozdrobnić orzechy i część płatków. Dzięki temu całość powinna się lepić i przypominać kruszonkę. Przełożyć równomiernie na podpieczone jabłka i piec kolejne 10-15 minut, do czasu aż całość się zarumieni.

Smacznego!

Jabłka pod owsianą kruszonką
Domowe crunchy z jabłkami

Komentarzy: 16

  1. Aga
    12 lutego 2020 / 13:16

    Zdecydowanie moje smaki!!!

    • Marta
      Autor
      12 lutego 2020 / 13:40

      Bardzo się cieszę 🙂

  2. Majka
    12 lutego 2020 / 13:23

    Nic innego jak tylko robić 😍

    • Marta
      Autor
      12 lutego 2020 / 13:40

      Prosto i efekt gwarantowany 🙂

  3. Kinga
    12 lutego 2020 / 14:39

    Pyszności 🙂

    • Marta
      Autor
      13 lutego 2020 / 18:03

      Miło mi, że przepis przypadł do gustu 🙂

  4. Pani Zając
    12 lutego 2020 / 16:37

    Co zamiast oleju kokosowego?

    • Marta
      Autor
      13 lutego 2020 / 18:06

      Można spróbować z masłem.

  5. Kasia
    12 lutego 2020 / 18:32

    Super, wypróbuje 🙂

    • Marta
      Autor
      13 lutego 2020 / 18:06

      Polecam, daj znać jak smakowało 🙂

  6. Ada
    19 lutego 2020 / 16:20

    Już od samego patrzenia zrobiłam się głodna. W ciągu 3 dni zrobiłam to aż 2 razy, bo za pierwszym zarumieniło mi się aż za bardzo 🙁 Dzięki za świetny przepis.

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2020 / 11:33

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  7. Magda
    15 marca 2020 / 20:44

    Czy można wymienić syrop klonowy na np. Miód?

    • Marta
      Autor
      16 marca 2020 / 12:05

      Tak 🙂

  8. DomologiaStosowana
    9 kwietnia 2020 / 7:36

    Uwielbiam sklepowe crunchy, niestety jego skład jest z reguły fatalny… Pełno cukru. Chętnie wypróbuje Twój przepis. Prosty z dostępnych składników i najważniejsze: zdrowy!

    • Marta
      Autor
      9 kwietnia 2020 / 13:31

      Polecam 🙂 prosto i pysznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
17 − 13 =