Sernik z białą czekoladą i mascarpone na pewno podbije Wasze serca. Bardzo prosty do przygotowania, o idealnie kremowej konsystencji, którą zawdzięcza niskiej temperaturze pieczenia. Poza smakowymi walorami ma jeszcze jedną zaletę – nigdy nie opada : ) Polecam!!
Składniki na ciasteczkowy spód (tortownica o średnicy 24 cm):
- 200 g herbatników
- 100 g masła
Herbatniki zmiksować blenderem na gładki proszek. Dodać roztopione masło, wymieszać. Przełożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie dociskając. Schować do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu sernikowego (koniecznie dobrej jakości)
- 250 g serka mascarpone
- 300 g białej czekolady
- 4 łyżki mąki pszennej (lekko czubate)
- 6 jajek (wielkość L)
- 200 g śmietanki kremówki 30 %
Uwaga! Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do miski i rozpuścić na parze, przestudzić. Twaróg, mascarpone, roztopioną czekoladę i mąkę wymieszać na niewielkich obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. Następnie kolejno dodawać po jednym jajku, ciągle miksując i nie zwiększając obrotów. Na koniec wlać śmietankę i ostatni raz krótko zmiksować. Masę przelać na przygotowany ciasteczkowy spód. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (góra-dół) przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 C (góra-dół) i piec kolejne 90 minut. Po tym czasie studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić przez co najmniej kilka godzin w lodówce.
Smacznego!
Witam, chciałabym zrobić w prostokątnej formie, proszę o podpowiedź wymiary:)
Autor
Prostokątnej takiej małej nie mam, ale jeśli może być kwadratowa to pasuje taka 22×22 cm 🙂
A czy można dodać aromatu cytrynowego do ciasta?
Autor
Tak 🙂
Wlasnie zrobiłam ale zapomniałam dodać śmietany. Ale chyba wyszło bo się ładnie upiekł. Troszkę cukru waniliowego dodałam. Duży plus za to, że jest mało cukru
Autor
Cieszę się, że smakuje 🙂 Pozdrawiam 🙂
Witam. Sernik się spalił i popękał. Czyli po 20 min powinnam wyciągnąć sernik z piekarnika i odczekać aż temp spadnie do 120 i dopiero wtedy go włożyć?
Autor
Witam. Nie, absolutnie go nie wyciągamy! Sernik pieczemy przez 20 minut w 175°C później zmniejszamy do 120°, ale sernik jest nadal w piekarniku 🙂 Nie mam pojęcia jak to możliwe, że się u Pani spalił, to bardzo niska temperatura 🙁 Zwyczajowo piecze się serniki przez godzinę w 180°, być może ma Pani jakiś super mocny piekarnik? Piekę zawsze jak w opisie tzn. z górną i dolną grzałką 🙂
Nie Kubie bardzo słodkich ciast. Ten jest stanowczo za mało słodki!!!
Pozdrawiam
Autor
Jak dla mnie jest idealnie, ale każdy ma inny gust i w razie potrzeby można zmodyfikować 🙂 Pozdrawiam 🙂
Czy coś się stanie jeżeli nie wsadzę sernika do lodówki?
Autor
Tak, niestety bez lodówki nie osiągnie odpowiedniej konsystencji 🙁
Cudo! idealny sernik 🙂
Autor
Cieszę się bardzo 🙂
Dzień dobry, chciałabym zrobić z tego przepisu mini babeczki w papilotkach, czy czas pieczenia będzie krótszy?
Pozdrawiam
Autor
Dzień dobry, tak trzeba będzie skrócić czas pieczenia. Niestety dokładnie nie jestem w stanie określić ile on wyniesie, zależy m.in. od wielkości tych papilotek, proszę obserwować jak będą się prezentować już po 30 minutach 🙂
Dziękuję bardzo za odpowiedź 🙂
Autor
Nie ma sprawy, pozdrawiam 🙂
Jakiego sera Pani używa? Jakiej firmy czy może być w wiaderku?
Autor
Z wiaderka polecam „Mój Ulubiony” z Wielunia, ma super skład i gęstą konsystencję, idealnie się nadaje. Kiedyś robiłam też z twarogiem z Piątnicy, również był ok 🙂
Witam , a czy mogę dodać podwójną porcję maskarpone i śmietanki na 1 kg sera? Piekę Pani sernik już 3 rok z rzędu , jest przepyszny , ale się zastanawiam czy mógłby być bardziej mokry i kremowy. Proszę o poradę 🙂
Autor
Szczerze mówiąc nie wiem, nie próbowałam w takiej wersji, ale jak Pani upiecze proszę dać znać 🙂
Przepyszny sernik. Aksamitny. Gorąco polecam.
Autor
Bardzo mi miło, że smakował. Pozdrawiam 🙂
Dzień dobry,
śmietanka kremówka zazwyczaj występuje w kubeczkach z ml. Jaki jest przelicznik 200 g śmietanki na ml?
Autor
Dzień dobry, niestety nie wiem, kupuję akurat taką z ilością określoną w gramach lub odmierzam na wadze kuchennej 🙂
A o dac na górę sernika? To biala czekolada?
Autor
Na górze nic nie ma, to po prostu inny kolor od pieczenia w piekarniku 🙂
Witam a co z polewa? Czy na gore sama biala czekolada czy ze śmietanka?
Autor
Witam, u mnie nie ma polewy, inny kolor wierzchu jest wynikiem pieczenia 🙂
To najlepszy sernik♥️ zawsze wychodzi, wszystkim smakuje a Pani przepis powędrował już do wielu osób. Dziękujemy ☀️ życzymy przyjemnych Świąt ! Ps. Oczywiście sernik na święta już też się piecze 😃
Autor
Bardzo mi miło ♥️ Dziękuję i również życzę wspaniałych Świąt i miłego odpoczynku 🙂
To prawda ten serniczek wychodzi zawsze,jest mega identyczny jak ten z cukierni Cheesecake a nawet lepszy tylko zauważyłem że trzeba piec w wyższej temperaturze bo mi się nie chce przypiec w 120°C i też właśnie robię go zawsze na święta od 3 lat
Autor
Bardzo mi miło, że smakuje 🙂 Piekarnik piekarnikowi nierówny, dlatego dobrze, że udało się dopasować temperaturę pod swój model. Pozdrawiam serdecznie i życzę udanych Świąt 🙂
Od kiedy zrobiłam pierwszy raz ten sernik, trzy lata temu piekę go na każdą możliwą okazję, święta, urodziny czy do pracy i wychodzi idealny. Wspaniały przepis, żaden się nie umywa do niego! Dziękuje 😉
Autor
Bardzo, bardzo mi miło 🙂 pozdrawiam świątecznie 🙂
Dzień dobry piekłam go wczoraj i dałam blachę jak w przepisie problem był taki że cała masa mi nie weszła na blachę i czy sernik podczas pieczenia ma wyjść poza blachę o prawie połowę wysokości formy 😊
Autor
Dzień dobry, nie, cała masa powinna bez problemu zmieścić się w tortownicy 🙂
Sernik pyszny, robię go na każde święta, w minione święta było to ciasto nr 1, które pierwsze zniknęło.
Za każdym razem jednak sernik pęka, dodam, że już nawet temperaturę zmniejszam, również stygnie w piekarniku, składniki również były w temperaturze pokojowej i nie mam już pomysłu co może być nie tak.
Ciasto nie pękło tylko za pierwszym razem.
Proszę o wskazówki.
Autor
Bardzo się cieszę, że smakuje 🙂 Wszystko robi Pani „książkowo”, więc nie wiem skąd pęknięcie. Można jeszcze spróbować krócej mieszać składniki, aby sernik się zbyt mocno nie napowietrzył 🙂
Witam, chciałam pani dopytać. Pieklam sernik, okazało się, że źle dobrałam temperatury, mam nowy piekarnik i pomylilam. A mianowicie zamiast temp 175c pieklam w 150c i zamiast w 120c pieklam w 100c. Po upieczeniu sernik popękał i spalił się po bokach. Może mi pani doradzić dlaczego? Pozdrawiam
Autor
Witam, jeśli obniżyła Pani temperaturę to niestety nie wiem jaka jest przyczyna, że sernik się spalił. 100 stopni to bardzo mało, nawet przy dłuższym pieczeniu. Czy wybrała Pani opcję grzałek góra-dół, czy włączony był termoobieg? Pozdrawiam 🙂
Jakie wymiary ma tortownica ?
Autor
Tak jak w opisie – 24 cm 🙂
Sernik sztos, w życiu nie jadłam tak obłędnego ciasta. Wszystko wyszło idealnie zgodnie z pani wskazówkami. Moje dzieci kochają ten sernik 😊
Autor
Ogromnie mi miło, że smakuje 🙂 pozdrawiam 🙂
Czy 6 jajek nie będzie za dużo? Zazwyczaj dawałam do serników max 3 4 . Zastanawiam się czy nie wyjdzie zbyt rzadkie?
Autor
Nie będzie za dużo 🙂
A ja mam tylko dwie czekolady i boje się czy mi sernik wyjdzie 😱
Autor
Wyjdzie, ale można dodać trochę cukru, aby był podobnie słodki 🙂
Dziękuję bardzo za wspaniały przepis! Sernik wyszedł przepyszny,odpowiednio słodki i wilgotny! Nie opadl,ani się nie spiekł! Idealnie wyrósł i utrzymał swą wysokość! Okazał się hitem tegorocznej Wielkanocy! Wszyscy się nim zachwycali i zajadali ze smakiem! Dziękuję!!!
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję za komentarz i pozdrawiam serdecznie 🙂
Dzień dobry, czy mąka pszenna w składzie jest konieczna? Czy można by ją czymś zastąpić? Mąką ziemniaczaną lub czymś podobnym?
Dziękuję i pozdrawiam
Autor
Mąka ziemniaczana też się sprawdzi 🙂
Dlaczego w przepisie jest mąka pszenna a nie ziemniaczana? Sernik się nie rozpadanie z pszenna?
Autor
W przepisie jest mąka pszenna, bo takiej używam do tego sernika 🙂 Konsystencja wychodzi idealna, sernik się nie rozpada 🙂