Sernik z brzoskwiniami


sernik z brzoskwiniami, tradycyjny sernik
Ten sernik to po prostu klasyka smaku. Od dziecka mój ulubiony i pewnie dlatego nigdy sama się nie podejmowałam, aby go upiec. Nie mogłam ryzykować, że moje wspomnienia stracą dlatego, że mi się nie udał: ) Na szczęście nie żałuje, smakował dokładnie tak jak go zapamiętałam !!!! Idealnie pasował na nasze Święta : )

Poniższe proporcje  dotyczą blachy o wymiarach 25×40. Ja robiłam z połowy porcji, w tortownicy o średnicy 22 cm.

Składniki na ciasto:

  • 250 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki

Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części, owinąć folią i włożyć na 2 godz. do zamrażarki (lub na krócej, jeśli ciasto będzie wystarczająco twarde, aby zetrzeć je na tarce).

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 125 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • niepełna szklanka cukru

Całe jaja utrzeć z cukrem. Dodać masło, mąkę i twaróg porcjami, dalej ucierając.

Dodatkowo:

  • 1-2 puszki brzoskwiń w syropie
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru

Brzoskwinie odsączyć, brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki. Białka ubić na sztywno z cukrem.

Blachę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć z zamrażarki jedną część ciasta i zetrzeć na tarce (duże oczka), na spód formy. Na spód wylać masę serową, a na niej wyłożyć brzoskwinie, kawałek przy kawałku. Następnie równo wyłożyć ubitą pianę. Na wierzch zetrzeć na tarce drugi kawałek ciasta.

Piec ok. 60 min w temp. 180 C

Smacznego : )

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
12 − 12 =