Sernik z mlekiem i bezową pianką

Po weekendzie spędzonym u mamy wracam z nowymi, trochę zapomnianymi przepisami : ) Pomimo, że  za lekkimi sernikami nie przepadam, ten bardzo bardzo lubię! Masa serowa jest po prostu pyszna, a do tego bezowa pianka… mniam! Gorąco polecam : ) Przepis na dużą blachę ( 36 x 24,5 cm).

Sernik z bezą


Składniki na spód:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki margaryny (125 g)

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać mikserem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić ciasto.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera (może być z wiaderka lub twaróg półtłusty zmielony 1-2 krotnie)
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1/2 litra mleka
  • 1 budyń śmietankowy

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Masa będzie bardzo rzadka! Wylać ją na przygotowany spód i włożyć do piekarnika. Piec przez 40 minut w temp. 180 C (termoobieg). Przed końcem pieczenia przygotowujemy bezową piankę.

Składniki na bezową piankę:

  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i mieszamy. Pianę z białek układamy na podpieczony spód i sernik. Wkładamy ponownie do piekarnia na ok. 20 minut.

Smacznego!


Sernik z mlekiem

Sernik z bezową pianką

Sernik z rosą

Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie.

Pozostałe przepisy na serniki .

Komentarzy: 46

  1. 1 października 2012 / 11:22

    Wygląda pięknie:). Pychotka

  2. Marta
    Autor
    1 października 2012 / 11:28

    Polecam 🙂 Po prostu rozpływa się w ustach !

  3. 1 października 2012 / 12:43

    ta pianka najlepsza w tym wszystkim:)

  4. Marta
    Autor
    1 października 2012 / 13:07

    O tak! 🙂

  5. Joanna
    1 października 2012 / 14:08

    Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem ale użyłam mleka z mlekomatu (jestem z krakowa ,automat z mlekiem jest na ul.Długiej)Wyszło przepysznie. Ogólnie wszystkim polecam mleko z mlekomatu. pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      1 października 2012 / 14:49

      Z mlekiem z mlekomatu jeszcze się nie spotkałam 😀

  6. 1 października 2012 / 17:15

    ja nie jestem fanką serników, ale mój A. już by się w nim zakochał:)

  7. 1 października 2012 / 18:00

    mamine serniczki najlepsze;) już się nie mogę doczekać, kiedy ja pojadę do swojej mamy na domowy serniczek!!:D

  8. 1 października 2012 / 18:01

    ach, jaki cudowny przepis. zjadłabym. 🙂

    • Marta
      Autor
      1 października 2012 / 18:23

      Serniki to moje ulubione ciasta 😀

  9. 1 października 2012 / 19:45

    Cudnie wygląda, tak mięciutko, puszyście i bardzo smacznie ! Pozdrawiam 🙂

  10. Arachela
    2 października 2012 / 8:07

    ja wlasnie uwielbiam delikatne serniki, nei wiem czemu wszyscy kochaja te ubite! ale zawsze jestem na opak, wiec czemu nie:)sernik wedruje do listy do zrobienia do mojego kajetu

  11. marta
    Autor
    2 października 2012 / 9:38

    Koniecznie do wypróbowania 🙂

    • Marta
      Autor
      2 października 2012 / 16:39

      😀

  12. drawingfashiondreams.blogspot.com
    2 października 2012 / 18:08

    Uwielbiam każdy rodzaj sernika 🙂 Przepis zapewne pyszny 🙂

  13. 5 października 2012 / 14:54

    Ja tam lubię wszystkie serniki, a taki z bezą to już w ogóle musi być bajka 🙂

  14. Marta
    Autor
    5 października 2012 / 15:01

    Koniecznie do wypróbowania 😀

  15. Danka
    29 listopada 2012 / 13:27

    Sernik z tego przepisu pycha, jedynie do ciasta dodałam tyżkę śmietany i 1 żółtko.

    • Marta
      Autor
      29 listopada 2012 / 14:47

      Cieszę się, że smakował 🙂

  16. Agata
    18 grudnia 2012 / 17:25

    Czy w składnikach spodu ma być łyżka proszku do pieczenia, czy mała łyżeczka (od herbaty)? Mam zamiar zrobić go na święta i zastanawia mnie ta łyżka 🙂

    • Marta
      Autor
      18 grudnia 2012 / 17:42

      Racja, dziękuję za uwagę! zaraz poprawiam – chodziło o 1 łyżeczkę – taką od herbaty 😀

  17. 22 grudnia 2012 / 14:14

    Hihi 😉 moja mamcia wyszperała przepsi na Twój sernik 🙂 🙂 pychotka! 🙂 więc też skorzystałam!

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2012 / 14:22

      Bardzo się cieszę – uwielbiam serniki 😀 pozdrawiam świątecznie 🙂

  18. Basia
    4 lutego 2013 / 15:07

    Wczoraj upiekłam go drugi raz. Za każdym razem jest rewelacyjny i wygląda perfekcyjnie:)

    • Marta
      Autor
      4 lutego 2013 / 15:12

      Super, że tak zasmakował 🙂

  19. wiola
    25 lipca 2013 / 9:26

    Na blachę o jakich wymiarach dokładnie jest ten przepis?

    • Marta
      Autor
      25 lipca 2013 / 12:10

      34 x 24,5 cm 🙂

  20. Mirka
    25 marca 2016 / 20:30

    Przepyszny!!!

    • Marta
      Autor
      26 marca 2016 / 0:17

      Bardzo mi miło, że smakował 🙂

  21. Monika
    23 sierpnia 2016 / 15:28

    Pyszniutki, od dawna szukałam takiego przepisu bo koleżanka mnie kiedyś poczęstowała, ale nie umiała powiedzieć z jakiego korzystała, teraz już wiemy 🙂

    • Marta
      Autor
      10 października 2016 / 23:29

      Super, będzie można piec do woli 😉

  22. Milena
    10 października 2016 / 18:29

    Przepyszny sernik dokładnie taki jaki piekła moja Babcia 🙂 na pewno nie raz jescze skorzystam z Twoich przepisów bo piekłam już wiele drożdżowych i tart i zawsze się udają 🙂 pora na serniki 🙂

    • Marta
      Autor
      10 października 2016 / 23:30

      Rodzinne przepisy zawsze najlepiej smakują 🙂 bardzo mi miło, że przepisy się sprawdzają, a serniki na pewno też nie zawiodą 🙂

  23. Daga
    30 marca 2017 / 17:27

    Jest cudowny 🙂 wprost się rozpływa w ustach 🙂

    • Marta
      Autor
      31 marca 2017 / 19:31

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  24. Pedroker
    5 listopada 2017 / 10:50

    😉 😉 😉

    • Marta
      Autor
      5 listopada 2017 / 20:21

      🙂 🙂 🙂

  25. Kasia
    30 stycznia 2019 / 14:18

    Przepyszny wyszedł dziękuję za inspiracje

    • Marta
      Autor
      31 stycznia 2019 / 23:54

      Cieszę się, że posmakował 🙂

  26. Beata
    25 sierpnia 2019 / 20:25

    Czy do upieczenia tego sernika mogę użyć tortownicy o średnicy 26cm? Nie będzie za mała? ☺

    • Marta
      Autor
      27 sierpnia 2019 / 16:17

      Będzie zbyt mała 🙁 przy przeliczeniu wychodzi ok. 0,6 porcji, więc jakby zrobiła Pani z połowy też będzie ok, ale wyjdzie trochę niższy 🙂

      • Beata
        28 sierpnia 2019 / 13:51

        Dziękuję za informację 😊 zrobię wtedy z połowy porcji 😊

        • Marta
          Autor
          30 sierpnia 2019 / 0:35

          🙂

  27. Marta gotuje
    26 lutego 2021 / 10:18

    Czy sernik nie opadnie podczas nakładania bezy?

    • Marta
      Autor
      26 lutego 2021 / 14:32

      Nie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
6 + 23 =