Po weekendzie spędzonym u mamy wracam z nowymi, trochę zapomnianymi przepisami : ) Pomimo, że za lekkimi sernikami nie przepadam, ten bardzo bardzo lubię! Masa serowa jest po prostu pyszna, a do tego bezowa pianka… mniam! Gorąco polecam : ) Przepis na dużą blachę ( 36 x 24,5 cm).
Składniki na spód:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 kostki margaryny (125 g)
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać mikserem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić ciasto.
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera (może być z wiaderka lub twaróg półtłusty zmielony 1-2 krotnie)
- 5 żółtek
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1/2 litra mleka
- 1 budyń śmietankowy
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Masa będzie bardzo rzadka! Wylać ją na przygotowany spód i włożyć do piekarnika. Piec przez 40 minut w temp. 180 C (termoobieg). Przed końcem pieczenia przygotowujemy bezową piankę.
Składniki na bezową piankę:
- 5 białek
- 1/2 szklanki cukru
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i mieszamy. Pianę z białek układamy na podpieczony spód i sernik. Wkładamy ponownie do piekarnia na ok. 20 minut.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie.
Pozostałe przepisy na serniki .
Wygląda pięknie:). Pychotka
Autor
Polecam 🙂 Po prostu rozpływa się w ustach !
ta pianka najlepsza w tym wszystkim:)
Autor
O tak! 🙂
Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem ale użyłam mleka z mlekomatu (jestem z krakowa ,automat z mlekiem jest na ul.Długiej)Wyszło przepysznie. Ogólnie wszystkim polecam mleko z mlekomatu. pozdrawiam
Autor
Z mlekiem z mlekomatu jeszcze się nie spotkałam 😀
ja nie jestem fanką serników, ale mój A. już by się w nim zakochał:)
mamine serniczki najlepsze;) już się nie mogę doczekać, kiedy ja pojadę do swojej mamy na domowy serniczek!!:D
ach, jaki cudowny przepis. zjadłabym. 🙂
Autor
Serniki to moje ulubione ciasta 😀
Cudnie wygląda, tak mięciutko, puszyście i bardzo smacznie ! Pozdrawiam 🙂
ja wlasnie uwielbiam delikatne serniki, nei wiem czemu wszyscy kochaja te ubite! ale zawsze jestem na opak, wiec czemu nie:)sernik wedruje do listy do zrobienia do mojego kajetu
Autor
Koniecznie do wypróbowania 🙂
jejciu….bezowa pianka;D
Autor
😀
Uwielbiam każdy rodzaj sernika 🙂 Przepis zapewne pyszny 🙂
Ja tam lubię wszystkie serniki, a taki z bezą to już w ogóle musi być bajka 🙂
Autor
Koniecznie do wypróbowania 😀
Sernik z tego przepisu pycha, jedynie do ciasta dodałam tyżkę śmietany i 1 żółtko.
Autor
Cieszę się, że smakował 🙂
Czy w składnikach spodu ma być łyżka proszku do pieczenia, czy mała łyżeczka (od herbaty)? Mam zamiar zrobić go na święta i zastanawia mnie ta łyżka 🙂
Autor
Racja, dziękuję za uwagę! zaraz poprawiam – chodziło o 1 łyżeczkę – taką od herbaty 😀
Hihi 😉 moja mamcia wyszperała przepsi na Twój sernik 🙂 🙂 pychotka! 🙂 więc też skorzystałam!
Autor
Bardzo się cieszę – uwielbiam serniki 😀 pozdrawiam świątecznie 🙂
Wczoraj upiekłam go drugi raz. Za każdym razem jest rewelacyjny i wygląda perfekcyjnie:)
Autor
Super, że tak zasmakował 🙂
Na blachę o jakich wymiarach dokładnie jest ten przepis?
Autor
34 x 24,5 cm 🙂
Przepyszny!!!
Autor
Bardzo mi miło, że smakował 🙂
Pyszniutki, od dawna szukałam takiego przepisu bo koleżanka mnie kiedyś poczęstowała, ale nie umiała powiedzieć z jakiego korzystała, teraz już wiemy 🙂
Autor
Super, będzie można piec do woli 😉
Przepyszny sernik dokładnie taki jaki piekła moja Babcia 🙂 na pewno nie raz jescze skorzystam z Twoich przepisów bo piekłam już wiele drożdżowych i tart i zawsze się udają 🙂 pora na serniki 🙂
Autor
Rodzinne przepisy zawsze najlepiej smakują 🙂 bardzo mi miło, że przepisy się sprawdzają, a serniki na pewno też nie zawiodą 🙂
Jest cudowny 🙂 wprost się rozpływa w ustach 🙂
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
😉 😉 😉
Autor
🙂 🙂 🙂
Przepyszny wyszedł dziękuję za inspiracje
Autor
Cieszę się, że posmakował 🙂
Czy do upieczenia tego sernika mogę użyć tortownicy o średnicy 26cm? Nie będzie za mała? ☺
Autor
Będzie zbyt mała 🙁 przy przeliczeniu wychodzi ok. 0,6 porcji, więc jakby zrobiła Pani z połowy też będzie ok, ale wyjdzie trochę niższy 🙂
Dziękuję za informację 😊 zrobię wtedy z połowy porcji 😊
Autor
🙂
Czy sernik nie opadnie podczas nakładania bezy?
Autor
Nie 🙂