Serowe ciasteczka z jabłkami

Kolejna odsłona tych kruchych ciasteczek, poprzednio nadziewałam je dżemem tym razem bardziej zdrowo – z owocami ; ) Ciasto jest bardzo uniwersalne więc pasuje zarówno do jabłek jak i innych owoców. Szybko i smacznie!


Serowe ciasteczka z jabłkami

Składniki :

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 250 g mąki
  • 125 g margaryny lub masła
  • 2 łyżki cukru pudru do ciasta + cukier puder do posypania
  • 3-4 jabłka

Twaróg, mąkę, margarynę oraz cukier puder wsypujemy do miski i zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy na grubość ok 5 mm, wycinamy kółka (użyłam szklanki do drinków).Jabłko kroimy w ósemki. Na środek każdego krążka kładziemy kawałek jabłka i dokładnie zlepiamy brzegi.

Pieczemy przez ok 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego : )

Komentarzy: 7

  1. zosiowa
    8 lutego 2012 / 17:25

    mnaimmmmmmmmm, moje ulubione :)i zawsze wychodzą 🙂

  2. doktor_w_kuchni
    8 lutego 2012 / 21:58

    Wyglądają pyszniutko!

  3. kasperek
    9 lutego 2012 / 14:35

    Lubie takie malutkie slodycze, nie mam po nich wyrzutow sumienia ;P Polecisz mzoe os fajnego na walentynkowa obaidokoalcje?

    • Marta
      Autor
      9 lutego 2012 / 14:47

      Ja też wolę podjadać małe ciasteczka, bo jakoś wydaje mi się, że nie są tak kaloryczne jak kawałek ciasta 🙂 Jeśli masz trochę czasu na przygotowania to polecam Ci Boeuf Bourguignon – smacznie i pasuje do romantycznej kolacji z winem, przy świecach 🙂 Z tego co pamiętam, po raz pierwszy również przygotowałam to danie na walentynki 🙂

  4. 9 lutego 2012 / 16:02

    Wygląda przepysznie:) KOniecznie do wypróbowania:)

  5. nemesis
    9 lutego 2012 / 20:38

    Sliczne, zrobiłam dla dzieci i bardzo im smakowały!

  6. Jillian
    11 lutego 2012 / 17:07

    zrobilam na wieczor dzisiaj dla gosci i sie boje,ze nie dotrwaja tak syzbko znikaja. dzieki za kolejny super przepis.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
25 − 5 =