Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara należy do dań, które cenię za to, że są nie tylko pyszne, ale przyrządzimy je w zaledwie 15 minut! : ) Odnośnie przygotowania słyszałam wiele sprzecznych informacji, chcoć inspiracją są dla mnie Włochy. Podobno klasyczne spaghetti carbonara nie zawiera śmietany, wyłącznie dużą ilość jajek i parmezanu (tak przyrządza je moja mama).  Polecam!!!


Spaghetti carbonara

Składniki :

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 200 g boczku (surowego, wędzonego)
  • 1 mała cebula (opcjonalnie)
  • 4 jajka lub żółtka
  • 50 g parmezanu
  • pieprz
  • opcjonalnie: śmietanka 30%

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Cebulę i boczek pokroić w kostkę, podsmażyć, do zarumienienia. Dodać ugotowany makaron i wymieszać. Jajka dokładnie wymieszać z parmezanem i pieprzem. (Można również dosolić do smaku, osobiście używam bardzo mało soli, więc wystarcza mi słony smak boczku). Masę jajeczną przelać na patelnię z makaronem i mieszać aż składniki się połączą, a sos lekko zgęstnieje. Posypać startym parmezanem.

Smacznego : )


Klasyczne spaghetti carbonara


Spaghetti carbonara przepis


Komentarzy: 22

  1. 1 października 2013 / 10:38

    Wczoraj robiłam carbonarę 🙂 Za każdym razem robię ją w nieco inny sposób. Najczęściej jednak ze śmietaną i jajkiem. Czasem boczek zastępuję kiełbasą.

    • Marta
      Autor
      1 października 2013 / 11:59

      Dobrze wykorzystać to, co mamy pod ręką:)

    • Marta
      Autor
      1 października 2013 / 11:59

      Dokładnie 🙂

  2. 1 października 2013 / 12:09

    Kurcze jeszcze nie robiła:/. Wygląda super i na pewno smaczne:)

    • Marta
      Autor
      1 października 2013 / 12:36

      Monika polecam 🙂 bardzo szybkie i pyszne danie 🙂

  3. Boris
    2 października 2013 / 20:07

    Uwaga! Do ‘spaghetti ALLA carbonara’ nie dodaje sie cebuli!

    • Marta
      Autor
      2 października 2013 / 20:49

      Dziękuję za informację 🙂 oryginalnego niestety nie jadłam, ale próbowałam wyczuć składniki we włoskiej restauracji i jestem pewna, że tam cebulę dodawali 🙂 ostatecznie taka wersja bardzo nam smakuje 🙂

  4. agata
    2 października 2013 / 21:49

    Lubie carbonare i czesto zamawiam, ale sama nigdy nie robie, bo sie boje, ze sknocze ze wzgledu wlasnie na te rozbieznosci w przepisach. Tobie ufam, wiec sie przemoge i zrobie sama 🙂

    • Marta
      Autor
      2 października 2013 / 23:08

      Agata dziękuję za tak miłe słowa i zaufanie! 🙂 ważne, aby zaufać swoim kubkom smakowym i do nich dostosować swoje modyfikacje 🙂

  5. 3 października 2013 / 10:09

    A u nas właśnie też był taki obiad, a nie zdążyłam wrzucić na bloga 🙂

  6. Marta
    Autor
    3 października 2013 / 10:39

    To się nazywa dobre zgranie 🙂

  7. 3 października 2013 / 20:33

    też robię na śmietanie:) nieważne czy oryginalna czy nie – ważne że smaczna:)

    • Marta
      Autor
      3 października 2013 / 22:17

      Dokładnie tak! Najważniejsze, aby nam smakowalo 😉

  8. 31 października 2013 / 1:45

    Bardzo podoba mi się jak gotujesz, ale ja nie dodałbym ani śmietany, ani cebuli do carbonary. Reszta ok 🙂

    • Marta
      Autor
      31 października 2013 / 1:49

      Jak dla mnie bez śmietany też jest ok, ale cebulkę lubię przemycić do wszystkiego, choć wiem, że czasem się nie powinno… 😀

  9. Kasia
    8 stycznia 2017 / 15:56

    Wyszło pysznie 😊

    • Marta
      Autor
      9 stycznia 2017 / 13:19

      Super, że posmakowało 🙂

  10. Lusia
    30 lipca 2018 / 15:04

    Przepyszne danie wszyscy zachwyceni 🙂

    • Marta
      Autor
      1 sierpnia 2018 / 10:38

      Ogromnie się cieszę 🙂

  11. Kora
    29 stycznia 2019 / 18:22

    Rewelacja szybko i smaczniutko ❤️

    • Marta
      Autor
      29 stycznia 2019 / 23:40

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
13 + 29 =