Być może po Świętach macie chwilowo dość pierników, ale ponieważ ciasto na piernik staropolski musi długo leżakować i dojrzewać (zagniatamy je już 5-6 tygodni przed Świętami) liczę, że skorzystacie z tego przepisu w przyszłym roku ; ) Piernik kojarzy się z Bożym Narodzeniem, ale nikt przecież nie zakazuje nam jeść go także przy innych okazjach : )
U Dorotuś przeczytałam wiele dobrego o tym wypieku i w związku z tym, miałam chyba zbyt wygórowane oczekiwania… ; ) Jak dla mnie piernik przekładany powidłami nadal pozostaje moim faworytem ; ) Piernik staropolski był mocno korzenny i duża ilość przyprawy dodawała mu ostrości. Podczas świątecznego wypoczynku podzielił domowników na tych, którzy go uwielbiają i tych, którzy niekoniecznie : ) Sprawdźcie sami! : )
Składniki na blachę 31×39 cm (ten blat kroimy później na 3 części):
- 166 g miodu
- 2/3 szklanki cukru
- 83 g masła
- 333 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/6 szklanki mleka
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 opakowanie przyprawy do piernika (moja miała 27 g)
- 1 słoik powideł do przełożenia
Miód wraz z cukrem i masłem stopniowo podgrzewamy, niemal do wrzenia. Porządnie mieszamy i studzimy.
Do chłodnej masy dodajemy mąkę, jajko, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, sól i przyprawę do piernika. Starannie wyrabiamy ciasto i przekładamy do pojemnika, który przykrywamy kuchennym ręcznikiem i odstawiamy w chłodne miejsce (u mnie lodówka ; ) na 5-6 tygodni. (Ciasto może być trochę luźne, ale po leżakowaniu się „zwiąże”.)
Tydzień przed Świętami ciasto wyjmujemy z lodówki. Po około godzinie rozwałkowujemy je na placek o grubości ok. 0,5 cm. (Można delikatnie podsypywać mąką.) Ciasto powinno mieć wielkość blachy 31 x 39 cm. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 C przez około 20 minut. Placek studzimy i kroimy na 3 równe części. Owijamy szczelnie ściereczką- ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na 2-3 dni. Po tym czasie przekładamy podgrzanymi powidłami, przykrywamy ponownie ręcznikiem lub arkuszem papieru i obciążamy. Odstawiamy do skruszenia na 3-4 dni.
W dniu podania polewamy polewą czekoladową.
Składniki na polewę czekoladowa:
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki kakao
Masło rozpuszczamy wraz z mlekiem. Cukier puder mieszamy z kakaem. Dodajemy do roztopionego wcześniej tłuszczu. Całość dokładnie mieszamy i dekorujemy piernik.
Smacznego : )
Pierników i pierniczków nigdy dość:)
Autor
Kamilka to prawda, wszystko co kojarzy się ze Świętami jest pożądane 🙂
Staropolski zawsze jest przepyszny ! Piękne wykonanie i zapewne Martuniu pysznie smakuje ! 🙂
Autor
Samantha dziękuję 🙂
To mój ulubiony piernik.
Nie wyobrażam sobie świąt bez niego:)
Autor
Sama się dziwię, że trafiłam na niego po raz pierwszy w tym roku 🙂
Nie możesz w komentarzach w podpisie ukrywać linka do tego bloga bo porzucę marzenia o przebiegnięciu półmaratonu na rzecz objadania się tymi smakołykami 😛 Pycha!
Autor
Na szczęście biegacz może pozwolić sobie na więcej 😀
Ciasto nastawione, uwielbiam go 🙂
Autor
Na Święta obowiązkowa pozycja 🙂
Najlepszy piernik, już czekam!
Autor
Szybko minie 🙂
ps. nie ujmując nic temu zdjęciu to w porównaniu z tymi, które teraz nam pokazujesz jestem w szoku! cudowne postępy, Twoje fotografie są ujmujące, aż chce się jeść przez internet, gratuluję 🙂
Autor
Bardzo dziękuję, jest mi ogromnie miło 🙂
Już odliczam do świąt… 🙂
Autor
Ja też… 😉
Pyszny klasyk ciasto już nastawione w zeszłym roku zniknął jako pierwszy 🙂
Autor
O tak ten piernik zawsze robi duże wrażenie 🙂
Ciasto nastawione kocham ten piernik 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Przepyszny piekę co roku! Ciasto juz nastawione 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂